taapetahtena

Tuija Halonen elokuvassa Taape tähtenä

”Silloin kun filmi aloitetaan, mulla on joku mielikuvitus henkilöstä, mulla on mielikuvitus, minkä näköinen hän on myöskin. Ja se voi olla, että minä en löydä ammattinäyttelijöistä sennäköisen henkilön kuin mitä mä tahtoisin, niin silloin minä etsin amatööreistä.”

Näin Valentin Vaala kertoi toisinaan tökkivällä suomen kielellään tavastaan roolittaa elokuvansa vuonna 1969 antamassaan radiohaastattelussa. Hänen ensimmäisten elokuviensa tähti ja toinen tekijä Teuvo Tulio oli myöskin ohjaajaurallaan kokeillut amatöörinäyttelijöitä, maineensa tuntien varmaan monessakin mielessä. Kun Tabe Slioorista oli tullut Suomen ensimmäinen lööppijulkkis hänen suhteensa Helsingin kaupunginjohtajaan paljastuttua, päätettiin Slioorista tehdä filmi. Ja kukapa olisi parempi näyttelemään Sliooria kuin hän itse? Tuija Halonen, myöhemmin saimme tietää.

Slioor-elokuvan idean isä oli Mainoselokuva Oy, joka oli ensimmäistä kertaa mukana pitkien elokuvien valmistuksessa. Se alkoi omenasta -nimisen filmin ohjaajaksi palkattiin työnsä kreditoimattomana tehnyt Teuvo Tulio, joka oli viettänyt hiljaiseloa ohjaajarintamalla jo yli puolen vuosikymmenen ajan. Hän oli siis saatavilla ja varmaan myöskin halpa. Tietysti elokuvan markkina-arvo kasvoi entisestään, kun salarakastajana tunnetun naisen tähdittämän filmin ohjaa eroottissävytteisistä filmeistään tunnettu salaperäinen erakko.

Kun filmaukset aloitettiin, kävi nopeasti selväksi, ettei Slioor ymmärtänyt lainkaan, miten elokuvatyötä tehdään. Sen lisäksi, että hän mm. vaati joka kuvausaamuna tuoreita kukkia tuolilleen studioon ja tietysti lisää rahaa, oli hän myöskin ehdottomasti sitä mieltä, että käsikirjoitus täytyy filmata kronologisessa järjestyksessä. Kun filmistä oli kuvattu noin puolet, projekti kaatui päänäyttelijän mahdottomuuteen. Ironista kyllä, kun Slioor oli vaatinut filmin kuvattavaksi kronologisessa järjestyksessä, oli nyt kasassa puolituntisen verran esittämiskelpoista materiaalia. Koko illan elokuvaa siitä ei saanut millään ilveellä, joten tuotantoyhtiö palkkasi Reino Helismaan kirjoittamaan käsikirjoituksen tunninmittaiselle filmille, jonka aiheena oli Se alkoi omenasta -elokuvan filmaukset. Ohjaajaksi tuli Armand Lohikoski, jonka kokemus yhdestätoista Puupää-filmistä olisi saattanut olla enemmänkin hyödyksi Se alkoi omenasta -elokuvan kuvauksissa. Tuttuun tapaansa Lohikoski sai ja joutui muokkaamaan Helismaan käsikirjoitusta varsin suurissakin määrin. Taape tähtenä -nimen saaneen elokuvan päärooliin palkattiin ohjaajan myöhempi vaimo Tuija Halonen, joka oli 1950-luvulla ollut eräänlainen meikäläisen elokuvan vastine Marilyn Monroelle.

Kun Tulion ohjaama puolituntinen Se alkoi omenasta -elokuva lähetettiin sensuurin tarkastettavaksi, tuli sieltä kieltopäätös, jonka mukaan elokuvaa ei saanut esittää lainkaan. Syy: hyvien tapojen vastainen. Materiaalista leikattiin pois 20 metriä, mutta kielto pysyi voimassa, kunnes sänkykohtaus poistettiin. Sitten esityslupa saatiin. Vihdoinkin Se alkoi omenasta ja Taape tähtenä pääsivät yhteisnäytäntöinä kiertämään Suomen elokuvateattereita, mutta menestys jäi varsin kehnoksi.

Se alkoi omenasta -elokuvaan päättyi Slioorin yhden puolikkaan filmin ajan kestänyt elokuvanäyttelijän ura.


Taape tähtenä esitetään huomenna 23.8. YLE TV1:llä klo 13.05.

 

Lähde: ELONET.FI