harrisonford1

71-vuotiaan Harrison Fordin tuorein elokuva, Robert Luketicin ohjaama Paranoia, teki laajaan levitykseen päässeistä elokuvista vuoden huonoimman avaustuloksen Pohjois-Amerikan lippuluukuilla. Kyseessä on myöskin huonoin avaustulos sellaiselle elokuvalle, jossa Fordilla on suuri rooli ja joka on avannut vähintään tuhannessa teatterissa.

Tähän päivään mennessä Ford on esiintynyt yhteensä 46 elokuvassa, joista 41 on nähty myös Suomen teattereissa, Paranoia tulee olemaan 42:s. Ennen kuin Suomessa aloitettiin katsojamäärien tilastointi, ehdittiin esittää viisi Fordin elokuvaa, joissa kaikissa hänellä oli vain pieni rooli. Ne 41 elokuvaa, joista katsojamäärä on tiedossa, ovat pyörineet yhteensä 4 916 560 katsojalle. Ford oli aikoinaan suuri tähti Suomessa, mutta aivan kuten Yhdysvalloissakin, on hänen suosionsa laskenut meilläkin. Fordin edellinen elokuva oli Brian Helgelandin tämänvuotinen 42 , joka pyöri suurella menestyksellä Yhdysvalloissa, mutta ei juuri päässyt teatterilevitykseen muualla. Syynä lienee ollut elokuvan vahva amerikkalaisuus; baseball-maailmaan sijoittuva tarina rotuun kohdistuvista ennakkoluuloista.

42:n ja Paranoian lisäksi Ford nähdään tänä vuonna vielä Gavin Hoodin (X-Men Origins: Wolverine) ohjaamassa scifi-elokuvassa Ender's Game ja Uutisankkuri-kulttikomedian jatko-osassa. Ensi vuonna Ford näyttelee ainakin The Expendables 3 -toimintafilmissä, ja vuonna 2015 kenties uudessa Tähtien sota -tarinassa. Ender's Game- ja Uutisankkuri 2 -elokuvien Suomen-ensi-illoista ei vielä ole tietoa.


Harrison Ford ja Karen Allen elokuvassa Kadonneen aarteen metsästäjät - kuva: Paramount

1. Kadonneen aarteen metsästäjät (1981)

 Ohjaus: Steven Spielberg | Ensi-ilta: 18.12.1981 | Katsojia: 510 790

Seikkailuelokuvat, joissa kekseliäis ja rohkea mies pelastaa neidon pulasta, olivat hyvin suosittuja vuosikymmenten ajan. Seikkailla saatettiin merellä merirosvojen keskellä, satojen vuosien päässä menneessä ajassa tai vaikkapa nykypäivän Afrikassa.

H. Rider Haggardin Allan Quatermain -seikkailijahahmo kuin myös Steve McQueenin samannimisessä elokuvassa näyttelevä Nevada Smith olivat innoittajina George Lucasin ja Steven Spielbergin yhdessä ideoimalle Indiana Jonesin hahmolle. Historianopettaja, professoristason mies, joka vapaa-ajallaan joutuu mitä erikoisimpiin seikkailuihin metsästäessään vanhoja aarteita, jotka saattavat olla hyvinkin mitättömiä rahalliselta arvoltaan. Indiana Jonesin näyttelijäksi Harrison Ford ei ollut ensimmäisenä tuottaja Lucasin ja ohjaaja Spielbergin mielessä, mutta tuli kuitenkin lopulta tehtävään valituksi.

18 miljoonalla dollarilla tuotettu Kadonneen aarteen metsästäjät sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa kesäkuussa 1981. Teatterilevityksen päättyessä kassaan oli kilahtanut yli 212 miljoonaa dollaria, joka teki siitä vuoden ylivoimaisesti katsotuimman elokuvan. Vuosien 1982 ja 1983 uudelleenjulkaisut sekä vuoden 2012 IMAX-versio ovat nostaneet lipputulojen määrän lähes 250 miljoonaan dollariin.

Suomessa Kadonneen aarteen metsästäjät oli niinikään valtava menestys 510 790 katsojallaan. Joulukuussa ensi-iltansa saanut filmi oli vuoden ensi-illoista katsotuin, päihittäen jopa tuoreimmat Bond- ja Turhapuro-filmit. Myös seuraavan vuoden ensi-illoista katsotuin oli Spielbergin ohjaustyö, nimittäin E.T. the Extra-Terrestrial, joka meni vielä paljon paremminkin kuin Kadonneen aarteen metsästäjät.

Sean Connery ja Harrison Ford elokuvassa Indiana Jones ja viimeinen ristiretki - kuva: Paramount

2. Indiana Jones ja viimeinen ristiretki (1989)

 Ohjaus: Steven Spielberg | Ensi-ilta: 15.09.1989 | Katsojia: 455 972

Kolmas ja pitkään myös viimeinen Indiana Jones -filmi esitteli meille päähenkilön isän, jonka näyttelemisestä vastasi Sean Connery. Viimeisen Bond-filminsä kuutisen vuotta aikaisemmin tehnyt Connery oli saanut uutta nostetta uralleen voitettuaan sivuosanäyttelijän Oscarin Brian De Palman hittielokuvasta Lahjomattomat (1987), jonka oli Suomessakin nähnyt 165 772 elokuvissakävijää.

Yhdysvalloissa Indiana Jones ja viimeinen ristiretki sai ensi-iltansa toukokuun lopulla vuonna 1989. 48 miljoonalla dollarilla tuotettu filmi teki kotimaansa teattereissa lähes 198 miljoonan dollarin tuloksen, jolla se hävisi vuoden ensi-illoista vain Tim Burtonin Batmanille, mutta maailmanlaajuisissa tilastoissa meni senkin ohi tilaston kärkipaikalle.

Suomessa elokuvan saamat 455 972 katsojaa tekivät siitä vuoden ulkomaisista ensi-illoista menestyneimmän. Kaikista vuoden ensi-illoista paremmin teatterilevityksensä aikana menestyi vain Pekka Parikan Talvisota, joka meni 628 959 katsojalle. Jälleen Indiana Jones jätti taakseen uuden Bond-filmin, Turhapuro-elokuvaa ei vuonna 1989 tehtykään.


Harrison Ford elokuvassa Indiana Jones ja tuomion temppeli - kuva: Paramount

3. Indiana Jones ja tuomion temppeli (1984)

 Ohjaus: Steven Spielberg | Ensi-ilta: 17.08.1984 | Katsojia: 450 186

Kadonneen aarteen metsästäjien erinomaisen menestyksen jälkeen oli täysin selvää, että elokuvalle tehdään jatkoa. Kuten sarjan kaikissa muissakin osissa, ohjaajana oli jälleen Spielberg, joka ehti kahden ensimmäisen Indiana Jones -filmin välissä ohjaamaan E.T. the Extra-Terrestrialin pois kuleksimasta.

Indiana Jones ja tuomion temppeli poikkesi sisällöltään melkeinpä kaikin tavoin Kadonneen aarteen metsästäjistä, joka kyllä näkyi menestyksessä, vaikka kyseessä olikin suuri hittifilmi. Pohjois-Amerikassa se oli vuoden ensi-illoista kolmanneksi katsotuin, häviten Beverly Hills -kytälle ja Ghostbustersille. Tuotantokustannukset olivat nousseet edellisestä osasta kymmenellä miljoonalla dollarilla, mutta kun 28 miljoonaa dollaria maksanut elokuva tekee maailmanlaajuisesti lippuluukuilla yli 330 miljoonan dollarin tuloksen, ei budjetin pieni kasvu tunnu missään.

Suomalaisista 450 186 oli sitä mieltä, että elokuva kannatti käydä katsomassa peräti teatterissa asti. Vuoden ensi-illoista enemmän yleisöä saivat vain Ere Kokkosen Uuno Turhapuro armeijan leivissä ja Milos Formanin Amadeus. Formanin edellinen ohjaustyö Yksi lensi yli käenpesän oli ollut koko 1970-luvun katsotuin elokuva Suomessa. Vaikka Mozartista kertova Amadeus menikin erinomaisesti, oli tulos tuntuvasti edellistä filmiä pienempi. Sen sijaan uusin Turhapuro-filmi teki koko elokuvasarjan ennätyksen yli 750 000 katsojallaan.

Samana vuonna Indiana Jonesin ja tuomion temppelin kanssa ensi-iltansa sai Robert Zemeckisin ohjaama Vihreän timantin metsästys (1984), jossa Michael Douglas seikkaili jossakin eksoottisessa lokaatiossa. Douglas muuten myös tuotti elokuvan, aivan kuten oli tuottanut myös Formanin Yksi lensi yli käenpesän -filmin. Yhdysvalloissa Vihreän timantin metsästys meni erittäin hyvin, vuoden kahdeksanneksi parhaiten. Suomessa se meni 86 455 katsojalle, joka oikeutti vuositilastoissa 14. sijaan. Elokuvan jatko-osa, Lewis Teaguen ohjaama Niilin jalokivi (1985), meni edeltäjäänsä paremmin, kaikkiaan 159 177 katsojalle.

harrisonford5

4. Tähtien sota (1977)

 Ohjaus: George Lucas | Ensi-ilta: 16.12.1977 | Katsojia: 397 584

George Lucas oli saanut maistaa suurta menestystä jo erinomaisella Svengijengi -62 -elokuvallaan, mutta Tähtien sodasta tuli jo ennätyksellinen menestys. Kun ei oteta huomioon inflaatiota, vaan puhutaan dollareista dollareina, oli Tähtien sota ilmestyessään historian suurin menestys Yhdysvaltain elokuvateattereissa. Vaikka inflaatiota ei otettaisikaan huomioon, on Tähtien sota kaikkine uusintajulkaisuineen yhä historian kuudenneksi tuottoisin elokuva kotimaassaan.

Tähtien sodasta tuli sen luokan menestys, että rahaa tuli varmasti melko kirjaimellisestikin ovista ja ikkunoista. Puhumme varmasti kaikkien aikojen eniten rahaa tehneestä elokuvafranchisesta: kuusi elokuvaa, yksi animaatioelokuva, tolkuton määrä oheistuotteita, pelejä, jne.

Suomessa Lucasin uusin elokuva ei kuitenkaan ollut lainkaan niin suuri juttu kuin Yhdysvalloissa. Siinä missä se kotimaassaan syrjäytti Tappajahain tuottoisimman elokuvan paikalta, meni Tappajahai meillä huomattavasti sitä paremmin – eikä Tappajahai edes ollut ennätyksellisen suuri hitti Suomessa. 397 584 suomalaista kävi katsomassa Han Solon ja Obi-Wan Kenobin edesottamuksia, kun taas Tappajahain näki 587 507 meikäläistä. Tappajahain jatko-osakin oli sen verran suuri menestys meillä, ettei se hävinnyt uutuudenviehätystä huokuneelle Tähtien sodallekaan kuin reilulla 100 000 katsojalla.

Tähtien sota oli Suomessa vuoden 1977 ensi-illoista neljänneksi katsotuin. Edelle menivät Edvin Laineen Viimeinen savotta sekä uusimmat Bond- ja Turhapuro-filmit. Uusin Turhapurokin sai noin 10 000 katsojaa enemmän kuin Lucasin filmi.


harrisonford6

5. Ilmestyskirja. Nyt (1979)

 Ohjaus: Francis Ford Coppola | Ensi-ilta: 14.12.1979 | Katsojia: 365 972

Harrison Fordin ja Francis Ford Coppolan yhteistyö oli alkanut Svengijengi -62 -elokuvalla (1973), jonka George Lucas ohjasi Coppolan toimiessa vastaavana tuottajana. Sen jälkeen Coppola oli kiinnittänyt Fordin sivurooliin Keskustelu-elokuvaansa (1974), jossa pääroolin näytteli Gene Hackman. Fordin ja Coppolan kolmas ja tähän mennessä myös viimeinen yhteistyö oli Ilmestyskirja. Nyt, jossa Fordilla on vain lyhyt sivurooli Martin Sheenin ja Marlon Brandon vastatessa päätehtävistä.

Coppolan kehuttu ja kohuttu elokuva Vietnamin sodasta oli kyllä menestys Yhdysvalloissa, mutta ei  aivan niin suuri kassamagneetti kuin Oliver Stonen samaa sotaa käsitellyt Platoon – nuoret sotilaat (1986). Vuoden ensi-illoista Ilmestyskirja. Nyt oli kotimaassaan neljänneksi katsotuin, häviten Kramer vastaan Kramerille, The Amityville Horrorille ja Rocky II:lle. Suomessa Ilmestyskirja. Nyt jätti kaikki nämä elokuvat varjoonsa, vaiikka Kramer vastaan Kramer pääsikin yli 315 000 katsojan. Sen sijaan Coppolan filmi sai lähes 340 000 katsojaa enemmän kuin Rocky II, ja The Amityville Horrorkin jäi yli 300 000 katsojan päähän napalmintuoksuisesta sotafilmistä.

Vuoden 1979 ensi-illoista Ilmestyskirja. Nytin edelle menivät Spede Pasasen ohjaama Koeputkiaikuinen ja Simon enkelit, Goldie Hawn/Chevy Chase -komedia Tyttö joka tiesi liikaa, Edvin Laineen Ruskan jälkeen ja Michael Ciminon Vietnamin sodan traumoja kuvannut Kauriinmetsästäjä.

Ilmestyskirja. Nytin katsojamäärä sisältää myös 2000-luvun uusintaesityksistä tulleet katsojat. Redux-version osuutta kokonaisluvusta ei ole tiedossa.


harrisonford7

6. Svengijengi -62 (1973)

 Ohjaus: George Lucas | Ensi-ilta: 28.12.1974 | Katsojia: 275 572

George Lucas oli debytoinut ohjaajana pienen budjetin scifi-elokuvalla THX 1138 (1971), jota ei nähty Suomen teattereissa lainkaan. Lucasin yhdessä Gloria Katzin ja Willard Huyckin kanssa käsikirjoittaman Svengijengi -62:n eli American Graffitin tuottajaksi Lucas sai ystävänsä Francis Ford Coppolan, josta oli tullut tunnettu nimi Kummisetä-elokuvan myötä.

1960-luvun amerikkalaisista nuorista kertoneen erittäin hienon filminsä Lucas ohjasi hyvin pienellä, 777 000 dollarin budjetilla. Päärooleissa nähtiin uransa jo pikkulapsena televisiossa aloittanut Ron Howard, myöhempi elokuvaohjaaja, ja pikku hiljaa urallaan yhä suurempia rooleja kohti kohonnut Richard Dreyfuss. Harrison Fordilla oli elokuvassa sivurooli, josta häntä ei välttämättä edes tunnista.

Yhdysvalloissa Svengijengi -62 -filmistä tuli vuoden kolmanneksi suurin menestys. Vuoden 1973 ensi-illoista se hävisi vain Puhallukselle ja Manaajalle. Lucasin elokuva teki Yhdysvalloissa 115 miljoonaa dollaria, joka olisi inflaatioon suhtettuna yli 536 miljonaa dollaria. Sen siis kävi katsomassa useampi ihminen kuin esimerkiksi elokuvat Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia, Spider-Man 2, Kuudes aisti ja Harry Potter ja viisasten kivi.

Suomeen Svengijengi -62 saapui yli vuosi sen Yhdysvaltain-ensi-illan jälkeen. 275 572 katsojan tuloksella se oli vuoden 1974 ensi-illoista kahdeksanneksi katsotuin. Kotimaisista elokuvista edelle meni vain Ere Kokkosen Viu-hah hah-taja, mutta eipä tuona vuonna valmistunutkaan kuin kolme kotimaista filmiä.


harrisonford8

7. Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta (2008)

 Ohjaus: Steven Spielberg | Ensi-ilta: 23.05.2008 | Katsojia: 255 661

Indiana Jones palasi valkokankaille lähes kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen vuonna 2008. Harrison Ford oli ehtinyt jo 65 vuoden ikään, joten hänen rinnalleen nuoreksi Indyksi otettiin Transformers-elokuvien Shia LaBeouf. Sittemminhän olemme saaneet kuulla, ettei Ford pidäkään itseään enää liian vanhana jatkamaan Indyn roolissa. Viidettä osaa suunnitellaan siis edelleen.

Suomessa neljännen Indiana Jonesin yleisönsuosio oli tuntuvasti heikompi kuin kolmen aikaisemman osan; pudotusta edelliseen osaan oli noin 200 000 katsojan verran. Myös Yhdysvalloissa elokuva menestyi heikommin kuin kolme edellistä osaa. Neljäs Indiana Jonesin katsojamäärä jäi siellä puoleen ensimmäiseen osaan verrattuna, vaikka tietysti dollareissa mitattuna menestys oli suurempaa. Maailmanlaajuisestihan tämä 185 miljoonaa dollaria maksanut suurelokuva teki yli 785 miljoonaa dollaria.

255 661 katsojallaan Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta oli Suomessa vuoden ensi-illoista viidenneksi katsotuin. Edelle kirivät uusin Bond-filmi Quantum of Solace, Mamma Mia! -musikaali, Sinkkuelämää-televisiosarjan jatkoksi tehty elokuva sekä Batman-tarina Yön ritari.


harrisonford9

8. Navaronen haukat (1978)

 Ohjaus: Guy Hamilton | Ensi-ilta: 22.12.1978 | Katsojia: 218 702

Kultasormen ja neljä muuta Bond-filmiä ohjannut Guy Hamilton vastasi J. Lee Thompsonin Navaronen tykkien (1961) jatko-osan saattamisesta filmille. Hamiltonilla oli tarvittavaa kokemusta sota-aiheisten filmien tekemisestä, sillä olihan mm. Taistelu Britanniasta -suurelokuva (1969) hänen käsialaansa.

Alistair MacLeanin romaaniin perustunut Navaronen haukat valmistui siihen aikaan, kun toisesta maailmansodasta kertovat filmit olivat jälleen (lue: edelleen) muodissa ainakin Euroopassa. Yhdysvalloissa tämä brittiläis-amerikkalainen elokuva ei jaksanut kiinnostaa, vaan jäi hyvin kauas vuositilastojen kahdenkymmenen katsotuimman joukosta. Suomessa elokuva ylsi vuositilastojen yhdeksännelle sijalle.


harrisonford10

9. Jedin paluu (1983)

 Ohjaus: Richard Marquand | Ensi-ilta: 19.08.1983 | Katsojia: 208 098

George Lucasin Tähtien sodan tarina sai jatkoa Irvin Kershnerin Imperiumin vastaiskulla (1980) ja Richard Marquandin Jedin paluulla (1983). Imperiumin vastaisku oli ollut edeltäjäänsä huomattavasti heikompi menestys niin Yhdysvalloissa kuin maailmalla yleensäkin, vaikka olikin vuoden ensi-illoista ylivoimaisesti menestynein ja teki kotimaassaan yli kaksinkertaisen tuloksen verrattuna kakkossijalle yltäneeseen Yhdeksästä viiteen -elokuvaan. Jedin paluu oli kilpailijoihinsa nähden vieläkin suurempi menestys, vaikkakin edelleen vähäisempi kuin trilogian avausosa.

Imperiumin vastaisku oli mennyt Suomessa 198 058 katsojalle, kun taas Jedin paluu teki hieman paremmin saaden 208 098 katsojaa. Vuoden 1983 ensi-illoista Jedin paluu oli kahdeksanneksi katsotuin, häviten mm. Adrian Lynen Flashdancelle, joka oli Yhdysvalloissa jäänyt täysin Jedin paluun jalkoihin.


harrisonford11

10. Takaa-ajettu (1993)

 Ohjaus: Andrew Davis | Ensi-ilta: 29.10.1993 | Katsojia: 201 011

1960-luvun suosittuun televisiosarjaan perustuneesta Takaa-ajetusta (1993) tuli Fordin siihenastisen uran suurin menestys Tähtien sota- ja Indiana Jones -sarjojen ulkopuolella – ellei oteta huomioon inflaatiota. Toiminta- ja jännityselokuvalle poikkeuksellisesti Andrew Davisin filmi oli Oscar-ehdokkaana parhaan elokuvan kategoriassa, mutta hävisi Spielbergin Schindlerin listalle.

Yhdysvalloissa Takaa-ajettu oli vuoden ensi-illoista kolmanneksi katsotuin, kun taas Suomessa se ylsi vuositilastojen viidennelle sijalle. Vuoden 1993 katsotuin elokuvahan oli (jälleen kerran) Spielbergin Jurassic Park.

 

Harrison Fordin elokuvien katsojaluvut Suomessa

ELOKUVA VUOSI ENSI-ILTA
SUOMESSA
OHJAUS KATSOJIA
Kadonneen aarteen metsästäjät 1981 18.12.81 Steven Spielberg 510 790
Indiana Jones ja viimeinen ristiretki 1989 15.09.89 Steven Spielberg 455 972
Indiana Jones ja tuomion temppeli 1984 17.08.84 Steven Spielberg 450 186
Tähtien sota 1977 16.12.77 George Lucas 397 584
Ilmestyskirja. Nyt 1979 14.12.79 Francis Ford Coppola 365 972
Svengijengi -62 1973 28.12.74 George Lucas 275 572
Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta 2008 23.05.08 Steven Spielberg 255 661
Navaronen haukat 1978 22.12.78 Guy Hamilton 218 702
Jedin paluu 1983 19.08.83 Richard Marquand 208 098
Takaa-ajettu 1993 29.10.93 Andrew Davis 201 011
Imperiumin vastaisku 1980 15.08.80 Irvin Kershner 198 058
Todistaja 1985 17.05.85 Peter Weir 190 455
Salaisuus pinnan alla 2000 29.09.00 Robert Zemeckis 129 601
Näkymätön vihollinen 1992 16.10.92 Phillip Noyce 112 936
Blade Runner 1982 01.10.82 Ridley Scott 110 642
Isku Kolumbiaan 1994 11.11.94 Phillip Noyce 108 054
Frantic 1988 16.09.88 Roman Polanski 102 081
Working Girl – tieni huipulle 1988 03.03.89 Mike Nichols 96 875
Air Force One 1997 24.10.97 Wolfgang Petersen 95 589
Kunnes toisin todistetaan 1990 02.11.90 Alan J. Pakula 88 663
Tapaus Henry 1991 18.10.91 Mike Nichols 75 277
Pahan oma 1997 28.03.97 Alan J. Pakula 38 489
6 päivää ja 7 yötä 1998 02.10.98 Ivan Reitman 38 358
Sabrina 1995 19.04.96 Sydney Pollack 37 526
Oikukkaat sydämet 1999 17.12.99 Sydney Pollack 33 134
Keskustelu 1974 31.07.74 Francis Ford Coppola 24 253
Cowboys & Aliens 2011 09.09.11 Jon Favreau 23 389
Moskiittorannikko 1986 06.02.87 Peter Weir 17 359
Morning Glory 2010 14.01.11 Roger Michell 12 928
K-19: The Widowmaker 1 2002 18.10.02 Kathryn Bigelow 10 464
Murha Hollywoodissa 2003 26.09.03 Ron Shelton 8 558
Juhlat ovat ohi 1979 19.09.80 Bill L. Norton 7 520
Muistojen katu 1979 23.11.79 Peter Hyams 6 477
Frisco Kid 1979 11.01.80 Robert Aldrich 4 978
Sankarit 1977 10.10.80 Jeremy Kagan 3 059
Rajattu maa 2009 03.07.09 Wayne Kramer 2 289
Getting Straight 1970 31.07.70 Richard Rush n/a
Zabriskie Point 1970 10.04.70 Michelangelo Antonioni n/a
Yritä kerran minun vaimoni kanssa 1967 05.01.68 Clive Donner n/a
Takaa-ajetut 1967 25.08.67 Phil Karlson n/a
Raha ei haise – eli keikka ja miten se tehdään 1966 19.05.67 Bernard Girard n/a

Suomessa ilman teatterilevitystä jäivät Poikien sota (1968), Palomuuri (2006), Extraordinary Measures (2010) ja 42 (2013).

1 Katsojamäärä ensi-iltavuoden loppuun mennessä.


Lähteet: SES, Box Office Mojo