Regina Linnanheimo ja Tauno Palo rooleissaan Jorma Nortimon Herra ja ylhäisyys -elokuvasta (1944) otetussa värikuvassa.


Turkulaisen Artie Musicin ja Kansallisen audiovisuaalisen arkiston julkaisema Suomalainen elokuvamusiikki -äänilevysarja sai juuri jatkoa neljännen osan muodossa. Tämänkertainen CD-levyjulkaisu sisältää kolmekymmentä laulua vuosien 1943–1945 kotimaisista elokuvista. Lukuun ottamatta Romanssia, levyllä kuultavat tallenteet ovat peräisin elokuvien ääniraidalta.

Suomalaiseen elokuvamusiikkiin erikoistuneen elokuvatutkija Juha Seitajärven toimittama äänilevy alkaa Ossi Elstelän Katariina ja Munkkiniemen kreivi -klassikkoelokuvan (1943) ikimuistoisella Romanssilla, jonka nuori Leif Wager esittää Regina Linnanheimolle. Elstelän elokuvasta mukana on myös Greta Fougstedtin tulkitsema Katariinan laulu. Fougstedtiä huomattavasti tunnetumpi artisti on Georg Malstén, jonka laulua kuullaan Valentin Vaalan elokuvista Keinumorsian (1943) ja Tositarkoituksella (1943). Tuttuja esiintyjiä levyllä ovat myös Maaria Eira, Harmony Sisters, Tauno Palo, Ansa Ikonen, Henry Theel, Olavi Virta ja Matti Jurva.

Levyllä kuullaan lauluja elokuvista Katariina ja Munkkiniemen kreivi (1943, Ossi Elstelä), Keinumorsian (1943, Valentin Vaala), Tositarkoituksella (1943, Valentin Vaala), Miehen vankina (1943, Olavi Kallas), Maskotti (1943, Yrjö Norta), Nuoria ihmisiä (1943, Ossi Elstelä ja Toivo Särkkä), Varuskunnan ”pikku” morsian (1943, Eero Leväluoma), Ballaadi (1944, Toivo Särkkä), Miesmalli (1944, Ossi Elstelä), Sylvi (1944, Toivo Särkkä), Herra ja ylhäisyys (1944, Jorma Nortimo), Nainen on valttia (1944, Ansa Ikonen & Armas Hirvonen), Dynamiittityttö (1944, Valentin Vaala), Mikä yö! (1945, Ville Salminen) ja Huijarien huvittavat huiputtajat (1945, Aarne Kivimäki).

Suomalainen elokuvamusiikki -sarjan julkaisut pitävät omalta osaltaan huolta siitä, ettei vanha suomalainen elokuva joudu unohduksiin. Se lähestyy klassista suomalaista elokuvaa siitä kulmasta, josta monet aikalaiset kotimaista elokuvaa rakastivat ja jota osa nykykatsojista vihaa, eli musiikin ja eritoten laulunumeroiden kautta. Kuultavat laulut eivät tälläkään levyllä ole suinkaan sieltä tutuimmasta päästä eivätkä ole kaikki elokuvatkaan. Syventävää tietoa kuultavista lauluista ja niiden säveltäjistä on tarjolla levyn kansilehtisessä, joka jo sinällään on ostamisen arvoinen.


Suomalainen elokuvamusiikki -sarjan osat ja muita historiallisia äänitteitä myy Fifty-Fifty Records.