Ski Patrol – amerikkalaiselokuva Suomen talvisodasta esitetään itsenäisyyspäivänä Helsingissä

Kun Suomi vuonna 1939 joutui tahtomattaan sotaan ylivoimaista vihollista vastaan, koko maailman sympatiat tuntuivat kääntyvän Suomen puolelle. Urhean pienen Suomen taistoa kommunismia vastaan tuettiin parhaimman kykynsä mukaan aina Yhdysvalloista saakka, jossa järjestettiin erilaisia varainkeruutapahtumia myös Suomesta Yhdysvaltoihin palanneen filmitähti Tuulikki Paanasen toimesta. Ystävyyttä riitti myös Suomesta Yhdysvaltoihin, olihan kansallissäveltäjä Jean Sibelius alkuvuodesta 1939 ennen Suomen joutumista sotaan johtanut Andante festivonsa Suomesta käsin lähetettäväksi tervehdykseksi New Yorkin isännöimään maailmannäyttelyyn.

Sivistyneen maailman tuki Suomea kohtaan loppui, kun Risto Ryti Suomen pelastamiseksi teki sopimuksen natsi-Saksan kanssa. Sitä ennen oli Yhdysvalloissa kuitenkin jo tehty suomalaista mielenlaatua ylistävä elokuvakin itsensä Universal-studion toimesta, vaikkakin yhtiön b-luokan tuotantona. Ski Patrol -niminen filmi kertoo urheista suomalaisista sotilaista talvisodan temmellyksissä ja tarjoaa hieman toisenlaisen lähestymistavan talvisotaan kuin ne lukuisat Suomea syystäkin ylistäneet uutisfilmit, joita nähtiin ympäri maailman.

Saksalaisfilmin uudelleenfilmatisointi

Ski Patrolin pohjaksi otettiin saksalaisen Luis Trenkerin elokuva Tuomittu pataljoona (1932), jonka uudelleenfilmatisointioikeudet Universal omisti. Kustannussyistä Ski Patrolissa hyödynnettiin joitakin alkuperäisfilmin toimintakohtauksia.

Elokuvan tekijöillä ei todellisuudessa ollut minkäänlaista käsitystä siitä, miltä Suomi näytti tai miten täällä elettiin. Jonkinlaista suomalaisväriä elokuvaan on kuitenkin yritetty saada, sillä yhden roolihahmon nimi on melko juhlallisesti Tyko Gallen. Halu tehdä elokuva oli kuitenkin sen verran suuri, että filmi valmistui, vaikka Suomessa ei kuvauksia tehtykään eikä filmiä lopulta Suomeen ostetukaan. Kansallisen audiovisuaalisen arkiston järjestämät kaksi näytöstä ovatkin ensimmäiset laatuaan Suomessa ja varmasti koko maailmassakin pitkiin aikoihin.

Ski Patrolin ohjauksesta vastasi Lew Landers (1901–1962), jonka kaltaisiin ammattilaisiin Hollywoodin kulta-aikoina saattoi toisinaan törmätä. Hän oli tuotteliaisuudeltaan Norman Taurogin ja Michael Curtizin kaltainen jokapaikanhöylä, joka ohjasi mitä milloinkin, pysyen jatkuvasti työn ääressä. Elokuvaohjauksia kertyikin lähes 140, jonka lisäksi hän osallistui ainakin yli kolmenkymmenen televisiosarjan jaksojen ohjaamiseen.

Landersin tunnetuin ohjaustyö lienee vuonna 1935 valmistunut, Edgar Allan Poen runoon perustuva Korppi, joka yhdisti valkokankaalla Universal-studion suurelokuvien tähdet eli Boris ”Frankenstein” Karloffin ja Bela ”Dracula” Lugosin. Myös oikean Dracula-elokuvan Landers pääsi ohjaamaan vuonna 1944, tietysti Lugosin näytellessä pääroolin.

Käsikirjoittaja Paul Hustonin ura ei ollut yhtä mittava kuin Landersin, mutta hän keskittyikin armeija- ja sota-aiheisten elokuvien kynäilemiseen. Ski Patrolin kuvaus on Oscar-palkitun Milton R. Krasnerin (Kaikki Eevasta, Bussipysäkki), joka kuvasi myöhemmin myös Hella Wuolijoen näytelmän amerikkalaisfilmatisoinnin, Farmarin tyttären (1947).

Elokuvana Ski Patrol ei ole mitenkään erikoinen, mutta tarjoaa suomalaiskatsojille hauskan katselukokemuksen. Filmi tuli uudelleen (tai ehkä ensimmäistä kertaa) suomalaisten tietoisuuteen vuonna 2010 Jarmo Raition ansiosta. Nyt Suomessa esitettävä digibeta-kopio on valmistettu parhaasta säilyneestä lähdemateriaalista, ja DVD:ltä katsottaessa filmin kuvanlaatu on parempi kuin monien vanhojen kotimaisten elokuvien DVD-julkaisujen, vaikkakin kotimaisista filmeistä olisi tallessa jopa negatiivit.


Filmin voi nähdä KAVA:n Orion-teatterissa 6. joulukuuta 2011 klo 16.00.
Elokuva on kielletty alle 7-vuotiailta.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).