Suomalaisten elokuvien musiikki- tai tarkemmin laulutarjontaa äänielokuvan alkuajoista lähtien esittelevä CD-levysarja on nyt edennyt kolmanteen osaansa. Tällä kertaa vuorossa ovat levyn nimen mukaan vuosien 1940–1942 kotimaisten elokuvien musiikkitarjonta, vaikkakin levyn sisätö alkaa kuitenkin jo vuodelta 1939, kun neljä ensimmäistä raitaa tarjoavat kappaleita Yrjö Nortan SF-Paraatista. Eipä silti huono alku, sillä sekä elokuvana että musiikkitarjonnaltaan SF-Paraati on lajityyppinsä ehdotonta parhaimmistoa.

Levy alkaa Pot-pot-pot-pot-sävelmällä (”Pot-pot-pot-pot potkut sain..”), jonka osa saattaa tuntea SF-Paraatin lisäksi myös Spede Show'ssa 1980-luvulla nähdystä Bluff Brothers -yhtyeen eli Speden ja Vesa-Matti Loirin esityksenä, jossa poptottelu ei ota loppuakseen.

SF-Paraatin jälkeen levyllä siirrytään huomattavasti tuntemattomampaan ja harvinaisempaan musiikki- ja elokuvatarjontaan. Näyttelijänä paremmin tunnetun Eino Jurkan ohjaamasta Herra johtajan ”harha-askel” -komediasta on levylle päässyt kaksi Matti Jurvan esitystä ja yksi Georg Malmsténin laulu. Jurva teki Jurkan filmissä uransa kolmannen filmiesiintymisen, jota ennen hän oli esiintynyt laulajan roolissa Jurkan tähdittämässä, mutta Nyrki Tapiovaaran ohjaamassa Kahdessa Vihtorissa (1939). Tapiovaaran filmistä otetut laulut, Jurvan Väliaikainen-klassikkoa myöten, sisältyvät Suomalainen elokuvamusiikki -levysarjan toiseen osaan.

Risto Orkon Kyökin puolella -komediasta (1940) ja Ilmari Unhon Poikani pääkonsulista (1940) levyllä kuullaan Harmony Sistersin ja Malmsténin tulkintoja, jonka jälkeen tarjolla on Malmsténin Se onni on -tulkinta täysin unholaan vaipuneesta ja nykykatsojan tavoittamattomiin jääneestä Hugo Hytösen filmistä Ketunhäntä kainalossa (1940). Sen sijaan Jorma Nortimon Perheen musta lammas (1941) löytyy lähimmän Anttilan DVD-osastolta, sisältäen tältäkin levyltä löytyvät Eero Väreen kappaleet Kaikki tiet vievät Roomaan ja Päivänpaiste.

Malmstén-osastolla jatketaan Tuire Orrin kera Ilmari Unhon Poretta eli keisarin uudet pisteet -filmistä (1941) tutuilla lauluilla, Olavi Virran kera matkataan hetkeksi Valentin Vaalan Morsian yllättää -filmin (1941) maailmaan ja Virran jatkassa matkataan kohti Toivo Särkän Onnellista ministeriä (1941), josta levyltä löytyy myös päänäyttelijöiden Tauno Palon ja Birgit Kronströmin esitykset. Esityksiä löytyy myös Hannu Lemisen Avioliittoyhtiöstä (1942), jonka päärooleja Palo ja Kronström tulkitsivat.

Levyn viidestä viimeisestä kappaleesta neljä on Malmsténin ja peräisin Ossi Elstelän filmistä Niin se on, poijaat! (1942). Levyn päättää kuitenkin Leif Wagerin tulkinta Yksin Wilho Ilmarin Hopeakihlajaiset-komediasta (1942), jossa tulevaa Munkkiniemen kreiviä ei nähdä eikä kuulla, mutta hän on kappaleen myöhemmin levyttänyt ja tämä versio kuullaan levyllä.

 

Suomalainen elokuvamusiikki -sarjan levyjä ja muita äänite-
harvinaisuuksia myy Artie Music verkkokaupassaan osoitteessa www.artiemusic.com.

 

Siiri Angerkoski ja Aku Korhonen eläytyvät laulutaiteilijoiksi nuoren Toivo Kärjen säestäessä elokuvassa SF-Paraati.