Hannu Salosen ohjaama, virolais-suomalais-irlantilais-saksalainen Vasha tuotettiin 1,2 miljoonalla eurolla ja saatiin ensi-iltaan tammikuussa 2009. Suomalaisesta ohjaajasta, näyttelijättärestä, osatuottajasta ja rahasta huolimatta filmi ei päässyt meillä teatteri- eikä edes DVD-levitykseen.

Downhill Cityllä (1999) debytoineen ja pitkälti Saksassa mm. Tatort-rikossarjan parissa työskennelleen Salosen ohjaaman filmin suomalaistähtenä nähdään Malla Malmivaara, joka tuli tänä vuonna Suomessa tunnetuksi Ella & Aleksi – Yllätyssynttärit -animaatiosta ja Likainen pommi -satiirista. Suomalainen osatuottaja taas oli Jarkko Hentula, Likaisen pommin tuottaja, ja suomalaista rahaa filmissä oli ainakin 70 000 euroa, joka oli siis Suomen elokuvasäätiön myöntämän tuen osuus.

Vasha nähtiin Suomessa Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla, jonka jälkeen se päätyi YLE:n käsiin. Missä se nyt on? Ei ainakaan DVD:llä.

Salonen ohjasi Suomessa myös Borowskin tango -nimisen tv-elokuvan, joka oli osa jo mainittua saksalaista Tatort-sarjaa. Elokuvasäätiön tukea filmi sai 94 000 euroa, mutta sitä ei julkaistu DVD:llä saati teattereissa. Suomalaisväriä Borowskin tangossa edustivat mm. näyttelijät Janne Hyytiäinen, Jarmo Mäkinen, June Hyde, Matti Onnismaa, Antti Reini, Jorma Tommila ja Pekka Valkeejärvi sekä tuottaja Jenni Lähteenmäki, lavastaja Pete Neuvonen, puvustaja Anna Vilppunen ja tuotantopäällikkö Vera Airaksinen.

Myös Borowskin tango päätyi YLE:n huomaamattomaan huomaan, kun taas Saksassa sen tv-esitys sai yli 6,2 miljoonaa katsojaa. Borowskin tangoa ei Suomessa ole nähty teattereissa eikä DVD:llä.

Kadonneita suomalaisia yhteistuotantoelokuvia esittelevä juttusarja jatkuu pian, mahdollisesti ennemmin kuin huomaatkaan. Näitähän riittää.

Lähteet: Allfilm, Suomen elokuvasäätiö, Talvi, IMDb Pro