Turkulainen Artie Music -levy-yhtiö on yhdessä elokuvatutkija Juha Seitajärven kanssa tuonut markkinoille Suomalainen elokuvamusiikki -nimisen CD-levysarjan, jossa kuullaan sekä tutumpia että harvinaisempia musiikkikappaleita kotimaisen elokuvan historiasta. Tähän mennessä sarja on edennyt toiseen osaansa käsittäen vuodet 1931–1936 ja 1937–1939. Kahden ensimmäisen osan aikana on siis käyty kiinni niin varhaiseen äänielokuvaan kuin ensimmäisiin Valentin Vaalan Ansa & Tauno -filmeihinkin, Olavi Virtaa unohtamatta.

Myös elokuvatietokirjailijana tuttu Seitajärvi on päässyt käsiksi harvinaisiin materiaaleihin. Erityisen harvinaista herkkua levyillä onkin esimerkiksi Yrjö Nortan ohjaamassa ja sittemmin jo tuhoutuneessa ensimmäisessä suomalaisessa äänielokuvassa, vuoden 1931 Sano se suomeksi -filmissä kuultu Georg Malmsténin tulkinta Tui Tui Tuulikki -kappaleesta. Elokuvissa esiintynyt, niihin musiikkia säveltänyt ja peräti yhden filmin ohjannutkin Malmstén on yhdessä Eugen-veljensä kanssa levysarjan kahden ensimmäisen osan suurin tähti, sillä levyjen 56 laulusta yli parikymmentä on Malmsténin veljesten esittämiä.

Sano se suomeksi -elokuvasta otettu laulu ei ole ainoa harvinaisuus Suomalainen elokuvamusiikki -sarjan levyillä. Seitajärven mukaan materiaalista peräti noin seitsemänkymmentä prosenttia on erittäin harvinaista, johon voidaankin lukea mm. suoraan elokuvien ääniraidoilta otetut Matti Jurvan Väliaikainen (Nyrki Tapiovaaran elokuvasta Kaksi Vihtoria), Ansa Ikosen Bulu bulu bulu (Vaalan filmistä Vaimoke) sekä Mirjami Kuosmasen Sulamith (Kaksi Vihtoria). Pääasiassa levyillä kuultavat kappaleet ovat kuitenkin äänilevyiltä eivätkä elokuvan ääniraidoilta otettuja; ajan tuomaa kohinaa ja kulumaa on toki mukana.

”Suomalaisen populaarimusiikin ja taidemusiikinkin taitavimmat tekijät puuhailivat myös elokuvamusiikin saralla ja sikäli sarjalla on tarkoitus tehdä heille kunniaa”, levyt yhdessä Artie Musicin Timo Wuoren kanssa ideoinut Seitajärvi totesi. Runsassivuisissa ja informaatiorikkaissa kansilehtisissä Seitajärvi kertoo sekä laulujen että niiden tekijöiden taustoista ja pohtii, miten jotkin laulut ovat olleet tärkeä osa elokuvan kokonaisuutta.

”Musiikki on ollut ratkaisevassa osassa suomalaisessa elokuvassa nykypäiviin asti, ajatellaanpa vaikka laulumusiikille perustuvaa Jos rakastat -elokuvaa”, elokuvatutkija jatkaa todeten kuitenkin, että ”totta kai elokuvamusiikilla on välillä rasittaviakin piirteitä, esimerkiksi liika pauhaavuus ja tunnelmien joskus ylenpalttinen alleviivaaminen (tätä löytyy muuten myös nykyelokuvamusiikista). Mutta korostan että sarjamme pääpainohan on kuitenkin laulumusiikissa”.

Suomalainen elokuvamusiikki -sarjan on tarkoitus edetä ainakin 1960-luvun alkuun kotimaisen elokuvan viimeisiin suuriin vuosiin, jonka jälkeen myös laulunumerot saivat elokuvista pikkuhiljaa väistyä. Kahdella ensimmäiseltä levyllä esiintyvät jo mainittujen artistien lisäksi myös Tauno Palo, Martti Similä, Birgit Kronström & Metro-Kvartetti, Erkki Eirto, Harmony Sisters, Olavi Nyberg, Arvi Tikkala, Toivo Lampén ja Greta Pitkänen.

Suomalainen elokuvamusiikki -sarjan levyjä ja muita äänite-
harvinaisuuksia myy Artie Music verkkokaupassaan osoitteessa www.artiemusic.com.

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat