Elokuvauutiset.fi haastatteli sähköpostitse ohjaaja Uwe Bollia koskien Suomessa tammikuussa DVD:llä julkaistavia Far Cry- ja Stoic-filmejä.

44-vuotias Boll tunnetaan parhaiten tietokonepeleihin perustuvista elokuvistaan, kuten House of the Dead-, Alone in the Dark- ja BloodRayne-filmeistä. Viime vuosina Boll on kehittynyt huomattavasti, ohjaten Tunnel Ratsin, Far Cryn ja Stoicin kaltaisia filmejä, jotka ovat valovuosia edellä hänen aikaisempia töitään.

 

Voitko aluksi kertoa, miten kirjallisuuden tohtori kiinnostui elokuvien tekemisestä?

Olen kirjallisuuden tohtori vain, koska [aluksi] en edennyt elokuvaurallani. Olen halunnut tehdä elokuvia 10-vuotiaasta lähtien.

Miksi päätit lopettaa komedia- ja draamaelokuvien tekemisen ja ryhtyä ohjaamaan pelifilmatisointeja?

Minulle tarjottiin House of the Deadia ja tein sen, koska pidän zombie-elokuvista. Koska se oli menestys, jatkoin peleihin perustuvien elokuvien tekoa, joille oli helpompaa saada rahoitus.

Miksi halusit tehdä elokuvan juuri Far Crysta?

Pelin tuottaneet Crytekin veljekset antoivat oikeudet minulle ennen pelin ilmestymistä. Se, että pelistä tuli hitti, teki rahoituksen saamisesta helpompaa.

Vaikuttaa siltä, että Far Cry sai paremman vastaanoton kuin aikaisemmat filmisi. Johtuiko tämä mielestäsi siitä, että käsikirjoitus oli erittäin uskollinen alkuperäiselle pelille?

Voi olla! Pidin Far Crysta ja sen alkuperäisestä ideasta, joten oli helppoa pitää kiinni pelin tarinasta. Dungeon Siegen kaltaisella pelillä ei edes ollut tarinaa.

Quentin Tarantinon Kunniattomissa paskiaisissa nähty Til Schweiger on Jack Carver elokuvassa Far Cry.

Far Cryssa on hyvä yhdistelmä hauskoja henkilöhahmoja ja dialogia sekä toimintakohtauksia. Voitko kertoa elokuvan teosta ja toimintakohtauksista?

Kuvasimme elokuvan Vancouverissa ja sen ympäristössä Kanadassa. Scott Ateah, joka on tehnyt mm. I, Robotin, vastasi elokuvan stunteista.

Uskon oppineeni virheistä, joita tein Alone in the Darkin kohdalla.

Elokuva maksoi vähemmän kuin edellinen filmisi, 60 miljoonan dollarin budjetilla tuotettu In the Name of the King, jota Jason Statham ja Ron Perlman tähdittivät. Pystyitkö tekemään Far Cryn pienemmällä, 35 miljoonan dollarin budjetilla juuri sen takia, että siinä ei nähdä suuria tähtiä?

Far Cry on enemmänkin oikea toimintaelokuva ja In the Name of the King oli valtava fantasiaelokuva. Kingiä tehtäessä käytimme enemmän rahaa puvustukseen, CGI-tehosteisiin ja näyttelijöihin, mutta Far Cryn kohdalla keskityimme kick ass -toimintaan.

Minkälaista oli työskennellä Til Schweigerin, Emmanuelle Vaugierin, Natalia Avelonin, Udo Kierin, Ralf Moellerin ja elokuvan muiden näyttelijöiden kanssa?

Tällä kertaa kuvauspaikalla oli paljon saksalaisia, joten amerikkalainen kuvausryhmä ei ymmärtänyt, mistä he puhuivat!

Til oli loistavassa kunnossa, ja hänen kanssaan oli erittäin helppo työskennellä. Loistava näyttelijä ilman minkäänlaista asennetta.

Onko Far Crylle suunniteltu jatko-osaa, kuten Alone in the Dark- ja BloodRayne-elokuville tehtiin?

Toivon, että voimme tehdä toisen osan Tilin kanssa, mutta se riippuu DVD-myynnistä.

Stoic vaikuttaa olevan paras elokuvasi tähän mennessä, ja sen on kerrottu olevan vahvasti improvisoitu. Kuinka paljon elokuvasta lopulta oli improvisoitua?

Tapahtumat eivät olleet improvisoituja, koska elokuva perustuu tositapahtumiin, mutta dialogi oli improvisoitua.

Useimmat elokuvien ystävät ovat nähneet vankilaelokuvaklassikoita kuten Pako Alcatrazista ja Papillon, ja niistä useimmat kertovat pakenemisesta, mutta vaikuttaa siltä, että Stoic on enemminkin tarina vankilassa selviytymisestä?

Kuten sanoin, elokuva perustuu tositapahtumiin. Tämä tapahtui saksalaisessa vankilassa vuonna 2006, joten elokuva kertoo siitä, mihin ihmiset kykenevät.

Uwe Boll ja Ralf Moeller Far Cryn kuvauksissa.

Mitkä ovat omia vankilaelokuvasuosikkejasi?

Kaksi mainitsemaasi, ja lisäksi nostaisin esiin elokuvat The Hurricane, Isän nimeen ja Hunger.

Kuinka paljon taustatutkimusta teit elokuvaa varten?

Tutkin oikeudenkäyntipöytäkirjoja ja keskustelin vartijoiden kanssa.

Osa elokuvan kohtauksista ovat lähes yhtä sairaita ja vastenmielisiä kuin Pier Paolo Pasolinin Salo, eivätkä useimmat vankilaelokuvat mene näin pitkälle. Pitäisikö vankilaelokuvien olla mielestäsi rankempia kuin mitä ne yleensä ovat?

Meidän täytyi näyttää, mitä tapahtui. Kysymys on siitä, kuinka ihmiset voivat niin nopeasti muuttua hirviöiksi.

Elokuvassani Darfur nähdään myös joukkomurhat leikkaamattomina. Ei ole muuta vaihtoehtoa, jos teet elokuvia ihmisen olemassaolosta.

Mitkä ovat omia suosikkejasi tuotannostasi, ja mitä on seuraavaksi tulossa Uwe Bollilta?

Rampage ja Darfur ovat yhdessä Stoicin kanssa parhaita elokuviani, kuten myös Max Schmeling -nyrkkeilyelokuvani.

Seuraavaksi kuvaan BloodRayne 3:n.

 

Far Cry ilmestyy tammikuun 27. päivänä, Stoic löytyy jo kaupoista.

Far Cryn arvostelu

Stoicin arvostelu

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat