Kevin Costner ratsastaa jälleen – kaksiosainen lännenelokuva saapuu Suomenkin valkokankaille

horizon1stillHorizon: An American Saga. Kuva: Warner Bros.

Liki 35 vuotta sitten Kevin Costner ohjasi ja näytteli pääosan yhdessä kaikkien aikojen menestyksekkäimmässä lännenelokuvassa. Michael Blaken käsikirjoittama ja Costnerin esikoisenaan ohjaama Tanssii susien kanssa (1990) oli kotimaassaan vuoden kolmanneksi katsotuin ensi-ilta, ja Suomessa se ylsi 254 033:lla katsojallaan vuositilaston neljännelle sijalle.

Tanssii susien kanssa ei ollut perinteinen lännenelokuva, vaikka se onkin kertomus inkkareista ja länkkäreistä. Mustien ja valkoisten hattujen sijasta kuvassa näkyy intiaaneja, joiden seuraan sisällissodan väsyttämä pohjoisvaltojen sotilas (Costner) jää. Tanssii susien kanssa ei ollut ensimmäinen lännenelokuva, joka näytti intiaanit aitoina ihmisinä ja jonka tekijät olivat kiinnostuneita intiaanien kulttuurista, mutta se oli lajinsa suurin menestys.

Tanssii susien kanssa aloitti lännenelokuvien lyhyen uuden tulemisen. Kun Costnerin elokuva oli avannut ”pään” Oscareihin, ei ollut niin suuri ihme, että silloin kuusikymppisen Clint Eastwoodin viimeinen lännenelokuva Armoton (1992) palkittiin parhaan elokuvan ja ohjauksen Oscareilla. Syytäkin oli: Armoton on lajityyppinsä viimeinen suuri helmi ja elokuvahistorian hienoimpia teoksia.

tanssiisusienmain

1990-luvulla tehtiin myös useita muita suurehkoja lännenelokuvia. Kevin Costner näytteli lainvalvoja Wyatt Earpia samannimisessä elokuvassa, jonka ohjaaja Lawrence Kasdan oli seikkaillut hänen kanssaan länkkärimaisemissa jo Silveradossa (1985). Kolmituntisesta mammuttiteoksesta ei tullut yleisömenestystä, eikä se pärjännyt laadussa samaan aikaan tekeillä olleelle Tombstonelle (1993), joka niin ikään kertoi Wyatt Earpista ja Doc Hollidaysta. George P. Cosmatosin ohjaamassa Tombstonessa Earpia näytteli Kurt Russell.

Kevin Costner palasi lännenmiehen hommiin vuonna 2003 ohjaamallaan Armottomalla maalla, joka oli lajityypin ystävien mieleen, mutta jäi teatterilevityksessä pienen yleisön teokseksi. Yli kahdeksi vuosikymmeneksi se jäi Costnerin viimeiseksi ohjaustyöksi.

Nyt 69-vuotias Costner pannut omat rahansa likoon ja alkanut toteuttaa yli kolmen vuosikymmenen aikaista unelmaansa Yhdysvaltain sisällissodan aikaan sijoittuvasta lännenelokuvasta. Suunnitelma on suuri: neljä elokuvaa, kaikki valkokangaslevitykseen, jokainen Costnerin itsensä ohjaamana, ja kaiketi hän näyttelee pääosankin jokaisessa.

Ensimmäisen osan kuvaukset päättyivät loppuvuodesta 2022, ja toinenkin elokuva on jo kuvattu. Hollywoodin ammattiliittojen ja -kiltojen lakot aiheuttivat kolmannen osan kuvausten lykkääntymisen.

Nyt näyttää siltä, että elokuvia saattaa tulla enemmänkin kuin neljä, sillä ensimmäinen elokuva on päätetty jakaa kahteen osaan: Horizon: An American Saga – Chapter 1 ja 2 saavat ensi-iltansa Yhdysvalloissa 22. kesäkuuta ja 16. elokuuta. Elokuvat nähdään Suomen valkokankailla jo kesällä samoihin aikoihin kuin Yhdysvalloissakin, mutta tarkempaa päivää ei ole vielä kerrottu. Suomenkielistä nimeä elokuvat eivät saa.

Costnerin lisäksi Horizon: An American Sagan päärooleissa nähdään mm. Sienna Miller, Danny Huston, Sam Worthington, Jena Malone, Owen Crow Shoe, Michael Rooker, Jeff Fahey, James Russo ja Tom Everett.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).