Ikärajaluokittelemattomia elokuvia pyöri taas teattereissa

ikarajasym

Suomessa on jo usean vuoden ajan aina silloin tällöin esitetty elokuvateattereissa elokuvia, joilta puuttuu lain vaatimaa ikärajaluokitus. Tuorein esimerkki on viime viikolta, jolloin kolme teatteria esitti kotimaisia ”omakustanne-elokuvia”, joilta puuttuu ikärajaluokitus. Epätoivo III -niminen vajaan tunnin mittainen näytelmäelokuva sai kahdesta teatterista 47 katsojaa ja Wincapita-niminen dokumentti yhdestä teatterista 44 katsojaa.

Wincapita-elokuvan digijulisteessa on ikärajasymbolit, vaikka luokittelua ei ole tehty. Samat ikärajamerkinnät löytyvät elokuvan tiedoista sitä esittäneen teatterin nettisivuilta; näin on myös Epätoivo III:a esittäneen teatterin nettisivujen tapauksessa.

Lain mukaan vastuu on kuvaohjelman tarjoajalla – tässä tapauksessa elokuvateattereilla. Kuvaohjelmalaissa valvontaviranomaiseksi on määrätty Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, mutta ilmeisesti sen mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksilöllä ei riitä aika tehtävän hoitamiseen. Sen sijaan aikaa näyttää riittävän tositv-sarjojen jaksojen uudelleenluokitteluun, jota tehdään virkamiestyönä. Näistä uusintaluokituksista on tähän mennessä tiedotettu, mutta nyt tiedottamisesta ollaan ilmeisesti luopumassa, sillä useimmat tiedotteista eivät ole enää luettavissa.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).