Ghostbustersin ohjaaja Ivan Reitman kuoli 75-vuotiaana

ghostbusters1still
Dan Aykroyd, Rick Moranis ja Ivan Reitman elokuvan Ghostbusters – haamujengi (1984) kuvauksissa. Kuva: Columbia Pictures

Huippusuosituista komedioistaan, eritoten Ghostbusters – haamujengistä (1984) ja Identtisistä kaksosista (1988), tunnettu elokuvaohjaaja Ivan Reitman kuoli lauantaina 75-vuotiaana.

Reitman syntyi 27. lokakuuta 1946 Tšekkoslovakiassa vastarintaliikkeessä palvelleen isän ja Auschwitzistä selvinneen äidin perheeseen, joka muutti pakolaisina Kanadaan pojan ollessa nelivuotias. Reitman lähti yliopistoon opiskelemaan musiikkia ja alkoi siellä ollessaan tehdä ensimmäisiä lyhytelokuviaan. Koulusta valmistuttuaan hän meni töihin televisioon ja tuotti ensimmäisen elokuvansa, pornofilmin The Columbus of Sex (1969), joka johti syytteeseen ja sakkotuomioon siveettömän materiaalin levittämisestä.

Seuraavat kaksi elokuvaansa Reitman ohjasi itse, mutta laajempaa kansallista ja kansainvälistä huomiota herättivät vasta David Cronenbergin ohjaamat kauhuelokuvat Kylmät väreet (1975) ja Verenimijät (1977), jotka Reitman ainoastaan tuotti. Elokuvien ohessa hän tuotti myös teatteriesityksiä, joista eräs oli New Yorkissa esitetty komediashow, jonka pohjana oli college-opiskelijoiden keskuudessa suursuosiota nauttineen huumorilehti National Lampoonin jutut. Teatteriesitykseen osallistuneista nuorista muun muassa Bill Murray ja John Belushi liittyivät pian sen jälkeen alkaneen Saturday Night Live -sketsiohjelman näyttelijäkaartiin. Reitman otti yhteyttä National Lampoonin kustantajaan ja ilmoitti haluavansa tuottaa elokuvan, joka hyödyntäisi teatteriesityksessä nähtyjä sketsejä. Näin syntyi hänen ensimmäinen yhdysvaltalainen elokuvansa, John Landisin ohjaama Delta-jengi (1978), josta tuli Yhdysvalloissa vuoden kolmanneksi katsotuin elokuva.

Noin kuukausi Delta-jengin ensi-illan jälkeen Reitman oli taas Kanadassa ja aloitti oman ohjaustyönsä, kesäleirille sijoittuvan komedian Jurtit (1979) kuvaukset. Bill Murray teki siinä ensimmäisen suuren elokuvaroolinsa, ja filmistä tuli Yhdysvalloissa vuoden 13. katsotuin ensi-ilta. Reitmanin ohjaajaura ja Murrayn elokuvanäyttelijän ura saivat sen myötä räjähtävän lähdön. Kaksikko teki Hollywoodissa yhdessä sotilasfarssin Natsat (1981), joka oli kotimaassaan vuoden viidenneksi katsotuin ensi-ilta, mutta vähän verrattuna siihen minkälainen välitön suurmenestys Ghostbusters – haamujengistä tuli kolme vuotta myöhemmin. Siinä Murrayn, Dan Aykroydin ja Harold Ramisin näyttelemät kolme parapsykologian professoria kohtaa New Yorkissa haamun jos toisenkin ja perustavat oman firmansa pelastamaan ihmisiä toinen toistaan ilkeämmiltä ja nokkelimmilta haamuilta.

Ghostbusters oli huomattavan kallis elokuva omana aikanaan, samaa luokkaa Indiana Jones ja tuomion temppelin kanssa. Vastaavasti menestyskin oli valtava: se oli Yhdysvalloissa peräti yhdeksän viikon ajan maan katsotuin elokuva ja jäi vuositilastoissa vain täpärästi toiseksi Eddie Murphyn tähdittämälle Beverly Hills -kytälle. Reitman ohjasi elokuvalleen jatko-osan viisi vuotta myöhemmin, mutta vaikka se olikin kotimaassaan vuoden seitsemänneksi katsotuin ensi-ilta, jäi se laadussa ja yleisönsuosiossa kauas edeltäjästään.

Bill Murrayn jälkeen toinen Reitmanin uran kannalta keskeinen tähti oli Arnold Schwarzenegger, joka näytteli pääosan Identtisissä kaksosissa (1988), Lastentarhan kytässä (1990) ja Juniorissa (1994). Schwarzeneggerin ja Danny DeViton yhteispelin ja ruumiinrakenteellisten eroavaisuuksien varaan rakennettu Identtiset kaksoset oli huomattava yleisömenestys ympäri maailman.  Lastentarhan kyttä menestyi sekin mainiosti, mutta Schwarzeneggerin ja DeViton toinen yhteinen filmi, raskaaksi tulevasta Schwarzeneggeristä kertova Junior sai niin tyrmäävän vastaanoton, että hänen ja Reitmanin yhteistyö loppui siihen.

Ivan Reitmanin seitsemästätoista ohjaustyöstä keskeisiin kuuluu myös komediaa, romanttista draamaa, rikoselokuvaa ja oikeussalidraamaa yhdistellyt Vaaralliset yhdessä (1986), jonka pääosia Robert Redford, Debra Winger ja Daryl Hannah näyttelivät. Viimeisen ohjaustyönsä, Kevin Costnerin tähdittämän ja amerikkalaisen jalkapallon kulisseihin sijoittuvan Draft Dayn, Reitman sai valmiiksi vuonna 2014.

Reitman oli myös Suomessa yksi viimeisten neljän vuosikymmenen suosituimmista ohjaajista. Hänen elokuvansa keräsivät täkäläisistä elokuvateattereissa yhteensä lähes 1,2 miljoonaa katsojaa .