Anna Karina kuoli – Godardin elokuvien ikoninen tähti

elaaelamaansa1still
Anna Karina elokuvassa Elää elämäänsä (1962). Kuva: Pathe

Entisen aviomiehensä Jean-Luc Godardin varhaisten elokuvien tähtenä tunnettu Anna Karina kuoli eilen syöpään 79-vuotiaana, Le Parisien uutisoi. Anna Karina, oikealta nimeltään Hanne Bayer, syntyi Kööpenhaminassa syyskuun 22. päivänä 1940 ja lähti 18-vuotiaana Pariisiin luomaan uraa mallina, mutta tutustui pian Godardiin ja avioitui tämän kanssa vuonna 1961. Liitto kesti vuoteen 1967 saakka, ja sen aikana Anna Karina valtasi oman paikkansa eurooppalaisen elokuvan historiasta useilla rooleillaan miehensä elokuvissa.

Godardin Nainen on aina nainen -elokuva (1961) oli Anna Karinalle vasta toinen elokuvaosa, mutta se riitti tekemään hänestä nimen. Godardista oli tullut sen hetken puhutuimpia ohjaajia Viimeisellä hengenvedolla (1960), ja ohjaajan toinen elokuva saikin ensi-iltansa Berliinin filmifestivaaleilla, jossa Anna Karina voitti parhaan näyttelijän palkinnon ja Godard tuomariston erikoispalkinnon. 

Tuoreen avioparin yhteistyö jatkui vielä korkeatasoisemmalla draamalla Elää elämäänsä (1962), joka kertoo nuoren naisen lyhyestä tiestä prostituutioon. Pienessä sotilaassa (1963) Godard käsitteli Algerian sotaa kertomalla eri puolille joutuneiden miehen ja naisen rakastumisesta. Tyylikkäässä ja rosoisessa Laittomissa (1964) on ohjaajan uran ikonisimpia kuvia ja kohtauksia, ja Anna Karina tekee yhden tunnetuimmista rooleistaan kahden nuoren rikollisen avuksi lähtevänä Odilena.

Vuonna 1965 valmistuneet Lemmy Caution – piru mieheksi ja Hullut Pierrot kuuluvat nekin sekä ohjaajansa että Anna Karinan uran tärkeimpiin töihin. Kaksikon yhteistyö päättyi Donald E. Westlaken romaaniin pohjautuvaan elokuvaan Made in USA (1966) ja episodielokuvaan Maailman vanhin ammatti (1967).

Godardin kanssa tehtyjen elokuvien ohella Anna Karinan uran keskeisiä filmejä ovat Jacques Rivetten Nunna (1966), Luchino Viscontin Sivullinen (1967) ja Rainer Werner Fassbinderin Kiinalainen ruletti (1976). 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alkupuolella Anna Karina teki useita englanninkielisiä rooleja, mutta elokuvat jäivät nimekkäistä tekijöistään ja tähdistään huolimatta vaille sen suurempaa huomiota.