Martin Scorsesen The Irishmanista julkaistiin teaseri

theirishman1still
Joe Pesci ja Robert De Niro elokuvassa The Irishman. Kuva: Netflix

Martin Scorsesen uudesta The Irishman -nimisestä gangsterielokuvasta on juuri julkaistu ensimmäinen teaseri. Robert De Niron, Al Pacinon ja Joe Pescin tähdittämä elokuva kertoo The Irishmaniksi kutsutusta palkkatappaja Frank Sheeranista (1920–2003), joka väitti tappaneensa ammattiyhdistysliikkeen johtajana tunnetun Jimmy Hoffan (1913–1975).

Lehtitietojen mukaan The Irishmanin tuotantoon on uponnut jopa 180 miljoonaa euroa. Huomattava osa budjetista on mennyt digitaalisiin jälkitöihin, mihin sisältyy ilmeisen laajamittainen seitsemänkymppisten päänäyttelijöiden nuorennusoperaatio. Teaserin lopussa on kuva "nuorennetusta" De Nirosta, jonka kasvot muistuttavat enemmän videopelin kuollutta ja sielutonta kuvaa kuin elokuvaa.

Netflixin itselleen yksinoikeudella ostama elokuva saa ensi-iltansa New Yorkin filmifestivaaleilla 27. syyskuuta. Sen jälkeen The Irishman on tulossa ainakin Yhdysvalloissa rajattuun teatterilevitykseen, ennen kuin se tulee nähtäville Netflixin suoratoistopalveluun. 

The Irishmanin mahdollisesta Suomen-levityksestä ei ole tietoa. Netflixin itselleen yksinoikeudella ostama Alfonso Cuarónin Roma (2018), pyöri Suomessakin, mutta vain muutamissa elokuvateattereista, jotka Netflixin kerrotaan hyväksyneen. Romalla ei kuitenkaan ole Suomessa lainkaan virallisesti tilastoituja katsojia.

 

Scorsesen ja De Niron yhdeksäs yhteinen elokuva

The Irishman on Scorsesen, 76, ja vuotta nuoremman De Niron yhdeksäs yhteinen elokuva. Sudenpesästä (1973) alkanut yhteistyö kesti melkein yhtäjaksoisesti parikymmentä vuotta, jonka aikana kaksikko teki yhdessä elokuvat Taksikuski (1976), New York, New York (1977), Kuin raivo härkä (1980), Koomikoiden kuningas (1982), Mafiaveljet (1990), Cape Fear (1991) ja Casino (1995). Näistä muutama oli myös merkittävä yleisömenestys Suomessakin: Taksikuski keräsi vajaat 305 000, Kuin raivo härkä noin 115 000 ja Cape Fear 190 000 katsojaa.

Scorsesen edellinen elokuva, Silence (2016), sai Suomen-ensi-iltansa helmikuussa 2017. De Niro on nähty täkäläisillä valkokankailla viimeksi runsas kolme vuotta sitten David O. Russellin Joyssa (2015), mutta Pacinon viimeisin esiintyminen Suomen elokuvateattereissa on yli kymmenen vuoden takaa Oikeudet kasvot -elokuvan (2008) ajoilta. Jon Avnetin ohjaama Oikeuden kasvot oli De Niron ja Pacinon toinen yhteinen elokuva Michael Mannin Heat – ajojahdin (1995) jälkeen.

Tuli The Irishman Suomessa teatterilevitykseen tai ei, Pacino nähdään meikäläisillä valkokankailla piakkoin joka tapauksessa. Pacino on mukana Quentin Tarantinon Once Upon a Time... in Hollywoodissa, joka saapuu levitykseen 16. elokuuta.