Romeon ja Julian ohjaaja Franco Zeffirelli kuoli 96-vuotiaana

francozeffirelli1
Franco Zeffirelli (oikealla) Jeesus Nasaretilaisen kuvauksissa. ITC Films

Italialainen elokuva-, teatteri- ja oopperaohjaaja Franco Zeffirelli kuoli tänään 96-vuotiaana kotonaan Roomassa. Zeffirelli oli syntynyt Firenzessä helmikuun 12. päivänä vuonna 1923.

Vuonna 1958 ensimmäisen elokuvansa Italiassa ohjannut Zeffirelli tuli elokuvayleisön tietoisuuteen kertaheitolla. Hänen vasta toinen ohjaustyönsä oli suuren budjetin elokuvasovitus William Shakespearen Kuinka äkäpussi kesytetään -näytelmästä. Vuonna 1967 valmistuneen elokuvan pääosissa nähtiin Elizabeth Taylor ja Richard Burton, jotka olivat aikansa suosituimpia näyttelijöitä ja tunnetuimpia, seuratuimpia ihmisiä juorulehdissä.

Kuinka äkäpussi kesytetään oli suurmenestys, ja jo kesällä 1967 Zeffirelli kuvasi seuraavaa Shakespeare-sovitustaan, Romeota ja Juliaa (1968). Aiheen edellinen elokuvasovitus oli vielä varsin tuore, vaikkakaan Robert Wisen ja Jerome Robbinsin West Side Story (1961) ei luottanutkaan yksin Shakespearen näytelmään ja sen nimeen. Siinä missä West Side Story voitti kymmenen Oscaria, Romeo ja Julia sai vain kaksi, mutta lisäksi Zeffirelli sai ehdokkuuden ohjauksestaan.   

kuinkaakapussikesytetaan1still
Elizabeth Taylor elokuvassa Kuinka äkäpussi kesytetään. Kuva: Columbia Pictures

Romeon ja Julian pääosissa nähtiin 17-vuotias  Leonard Whiting ja 16-vuotias Olivia Hussey. Loistavan yleisömenestyksen saaneen elokuvan musiikista omaa elämäänsä elää Nino Rotan säveltämä A Time for Us, josta muun muassa Andy Williams levytti sanoitetun version. Suomessa laulu tunnetaan nimellä Kun aika on ja eritoten Seija Simolan esittämänä.

Elokuvaohjaajana Zeffirelli palasi Shakespearen pariin vielä kahdesti. Otellon vuoden 1986 filmatisointi perustui Giuseppe Verdin säveltämään oopperaversioon; Zeffirelli sai elokuvasta parhaan lavastuksen Oscar-ehdokkuuden yhdessä toisen lavastajan kanssa. Vuoden 1990 Hamlet puolestaan valmistui pian sen jälkeen, kun Kenneth Branagh'n Henrik V (1989) oli palauttanut Shakespeare-filmatisoinnit muotiin. 

Laurence Olivier oli filmannut niin Hamletin kuin Henrik V:nnen jo 1940-luvulla. Zeffirelli työskenteli Olivierin kanssa Romeossa ja Juliassa sekä televisiolle tehdyssä Jeesus Nasaretilaisessa (1977), joka on Zeffirellin tv-töistä maineikkain.  Uskonnolliset teemat olivat läsnä myös Zeffirellin valkokankaalle ohjaamassa Veli Aurinko, sisar Kuussa (1972), joka kertoo Fransiskus Assisialaisen elämästä.

hamlet1990still1 icon
Mel Gibson ja Helena Bonham Carter elokuvassa Hamlet (1990). Icon Productions

Romeon ja Julian jäljillä nuorten ihmisten rakkaustarinoiden pariin Zeffirelli palasi Mielettömällä rakkaudella (1981). Pääosaa näytellyt teinitähti Brooke Shields oli juuri nähty Louis Mallen Pretty Babyssa (1978) ja Randal Kleiserin Sinisessä laguunissa (1980), joiden myötä Shields oli sen hetken tunnetuin nuori naisnäyttelijä. Mielettömän rakkauden sivuosassa ensimmäisen valkokangasroolinsa teki nuori näyttelijä nimeltä Tom Cruise.

Zeffirelli ohjasi myös nyrkkeilydraaman Mestari (1979) ja Charlotte Brönten klassikkoromaaniin pohjautuvan Jane Eyre -- kotiopettajattaren romaanin (1996), tähtinään Charlotte Gainsbourg, William Hurt ja Anna Paquin. Zeffirellin oman nuoruuden innoittaman Teetä Mussolinin kanssa -filmin (1999) pääosia näyttelivät Maggie Smith, Judi Dench, Joan Plowright ja Cher.

Zeffirellin oli tarkoitus ohjata yksi osuus Münchenin vuoden 1972 olympialaisten viralliseen elokuvaan, mutta hän perääntyi päivää ennen kisojen alkua, koska kisoista oli hänen mielestään tullut paikka poliittisten protestien julistuksille.

Zeffirellin kuolemasta uutisoi mm. The Hollywood Reporter.