John Singleton, Boyz in the Hoodin ja Shaftin ohjaaja, kuoli

johnsingleton1
John Singleton valkoisessa paidassaan Shaftin (2000) kuvauksissa. Kuva: Paramount Pictures

Yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja ja -tuottaja John Singleton kuoli maanantaina losangelesilaisessa sairaalassa, The Hollywood Reporter uutisoi. Singleton oli 17. päivänä huhtikuuta mennyt sairaalaan jalkakipujen takia ja saanut siellä ollessaan aivoinfarktin. Viimeiset päivänsä Singleton oli keinotekoisessa koomassa ja elintoimintoja yllä pitävissä koneissa, joista hänet maanantaina irrotettiin. Singleton oli syntynyt 6. tammikuuta 1968, ja oli kuollessaan 51-vuotias.

Singletonin esikoiselokuva teki hänestä kertaheitolla tunnetun nimen. Omien kokemuksiensa pohjalta Singleton kertoo Boyz in the Hood – kulman kundit -elokuvassa (1991) tarinan losangelesilaisesta ghettosta, jossa nuoret mustat miehet päätyvät todennäköisesti hyvin pian hautaan tai vankilaan. Elokuva, jossa Cuba Gooding Jr. ja Ice Cube tekivät läpimurtoroolinsa, sai erinomaisen vastaanoton ja suuren suosion varsinkin Yhdysvalloissa. Singleton huomioitiin parhaan ohjauksen ja käsikirjoituksen Oscar-ehdokkuuksilla.

Toinen elokuva, laulajakaksikon Janet Jacksonin ja Tupac Shakurin, tähdittämä Murhan jälkeen (1993) sai jo viileämmän vastaanoton. Vakavamman aiheen pariin Singleton parasi Higher Learningilla (1995), yliopistomaailmaan sijoittuvalla kuvauksella rasismista ja radikalisoitumisesta. Monien eri henkilöiden kautta kerrotun elokuvan pääosissa nähtiin muiden muassa Omar Epps, Kristy Swanson, Jennifer Connelly, Michael Rapaport ja Laurence Fishburne, jolla oli keskeinen rooli jo Boyz in the Hoodissa.

Rosewood (1997) on tositapahtumien innoittama, mutta varsin fiktiivinen tarina 1920-luvun Floridasta, jossa joukko valkoihoisia rasisteja tuhosi Rosewoodin kylän ja tappoi useita sen mustaihoisia asukkaita. Vähäiselle huomiolle jäänyt, mutta runsaasti kehuja saaneen elokuvan päärooleja näyttelivät Ving Rhames, Jon Voight ja Don Cheadle.

neljaveljea1still
Mark Wahlberg, Garrett Hedlund ja Tyrese Gibson Neljässä veljessä. Kuva: Paramount Pictures

Richard Roundtreen tähdittämän 1970-luvun elokuvasarjan henkiin herättänyt Shaft (2000) oli jo kaupallisempi popcorn-elokuva, tähtinään Samuel L. Jackson, Christian Bale ja Vanessa Williams. Se oli myöskin Boyz in the Hoodin jälkeen Singletonin elokuvista ensimmäinen, joka pääsi Suomessa teatterilevitykseen.

Singletonin kolmen seuraavan elokuvan pääosassa nähtiin parikymppinen laulaja-näyttelijä Tyrese Gibson, joka ensin peri Tupac Shakurille kaavaillun roolin Baby Boyssa (2001). Sen jälkeen Gibson ja Singleton tekivät yhdessä 2 Fast 2 Furiousin (2003), jatko-osan Rob Cohenin Hurjapäille (2001), ja rikosdraaman Neljä veljeä (2005). Jälkimmäisen elokuvan päänäyttelijä oli Mark Wahlberg.

Neljän veljen kelvosta menestyksestä huolimatta Singletonin uralle tuli noin viiden vuoden tauko, joka päättyi Siepattuun (2011), erittäin vaatimattomaan tusinatrilleriin, jonka pääosia näyttelivät silloinen teinityttöjen suosikki Taylor Lautner sekä Lily Collins ja Alfred Molina. Sen jälkeen Singleton ohjasi vain tv-tuotantoja, vaikka suunnitelmia myös elokuvista oli.