Koomikkolegenda Gene Wilder on kuollut

genewilder1
Clevon Little ja Gene Wilder elokuvassa Villiä hurjempi länsi. Warner Bros.

Näyttelijänä, käsikirjoittajana ja ohjaajana pitkän elokuvauran luonut Gene Wilder on kuollut 83 vuoden ikäisenä, The Hollywood Reporter kertoo. The Hollywood Reporterin mukaan Wilderin veljenpoika on kertonut hänen kuolleen tässä kuussa Alzheimerin taudin aiheuttamiin komplikaatioihin.

Wilder, oikealta nimeltään Jerome Silberman, syntyi 11. kesäkuuta 1933 Milwaukeessa, Wisconsissa. Jo lapsena teatterista ja näyttelemisestä kiinnostunut Silberman otti taiteilijanimensä Eugene Gant -hahmolta Thomas Wolfen romaaneista ja sukunimen Thornton Wilderilta. Näyttelijäntyötä Englannissa ja New Yorkissa opiskellut Wilder teki Broadway-debyyttinsä vuonna 1961.

genewilder2
Zero Mostel ja Wilder elokuvassa Kevät koittaa Hitlerille. MGM

1970-luvun suursuosikki

Wilder teki näyttävän elokuvadebyyttinsä vuonna 1967. Ensin hänet nähtiin sivuosassa kovaonnisena Eugenena Arthur Pennin suurmenestyksessä Bonnie ja Clyde. Muutamaa kuukautta myöhemmin valmistui televisiossa työskennelleen Mel Brooksin ensimmäinen elokuva, Kevät koittaa Hitlerille, jonka pääosaan Brooks valitsi Wilderin. Pienellä budjetilla tuotettu komediaelokuva kertoo tilintarkastajasta, joka lyöttäytyy yhteen huijarimaisen Broadway-tuottajan kanssa keksittyään, miten taloudellisesti kannattamaton teatteriproduktio on itse asiassa suoranainen lottovoitto tuottajalleen. Wilderin ja Zero Mostelin tähdittämä Kevät koittaa Hitlerille ei ollut valtaisa yleisömenestys ilmestyessään, mutta antoi lähtölaukauksen Wilderin ja Brooksin elokuvaurille. Brooks pokasi elokuvasta parhaan käsikirjoituksen Oscar-palkinnon, kun taas Wilder sai sivuosaroolistaan uransa ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa.

Brooksin ja Wilderin yhteistyö jatkui vielä kahdella elokuvalla, jotka Kevät koittaa Hitlerille -filmistä poiketen olivat fantastisen suuria yleisömenestyksiä kotimaassaan. Villiä hurjemmassa lännessä (1974) Wilder näytteli itseluottamuksensa menettänyttä, viinaan turvautunutta entistä revolverisankaria, joka panee korruptoituneen ja rasistisen kaupungin asiat kuntoon yhdessä mustan sheriffin (Cleavon Little) kanssa. Frankenstein Jr. (1974) puolestaan pohjautui Wilderin omaan ideaan, josta hän laati käsikirjoituksen yhdessä Brooksin kanssa. Brooks ja Wilder saivat työstään Oscar-ehdokkuuden. James Whalen alkuperäisten Frankenstein-elokuvien kustannuksella kaikella rakkaudella vitsaileva komedia kuvattiin mustavalkoisena ja Whalen elokuvasta tuttuja rekvisiittoja käyttäen. Wilder nähtiin itse elokuvan pääosassa tohtori Victor Frankensteinina, esi-isiensä teot tuomitsevana tiedemiehenä, jossa saattaa sittenkin olla ripaus hullua tiedemiestä. 

Samana vuonna valmistuneet Villiä hurjempi länsi ja Frankenstein Jr. valloittivat varsinkin yhdysvaltalaisyleisön puolelleen. Villiä hurjempi länsi oli koko vuoden katsotuin elokuva, Frankenstein Jr. ylsi neljänneksi katsotuimmaksi.

1970-luvun alkupuolella Wilder nähtiin myös Mel Stuartin ohjaaman Jali ja suklaatehtaan (1971) pääosassa ja Woody Allenin komediassa Mitä kaikkea oletkaan aina halunnut tietää seksistä, muttet ole rohjennut kysyä? (1972). Roald Dahlin lastenkirjaklassikkoon pohjautuvassa Jalissa ja suklaatehtaassa Wilder näytteli pääosan Willy Wonkana, mutta myöhemmästä arvostuksesta huolimatta elokuva oli floppi ilmestyessään. Allenin elokuva ei sitä sen sijaan ollut, ja Wilder teki hauskan rooliin lampaaseen rakastuneena miehenä.

genewilder3
Wilder ja Richard Pryor elokuvassa Mänteillä menee lujaa. Columbia Pictures

Richard Pryorin aisapari ja elokuvaohjaaja

 

Wilderin ja Brooksin yhteistyön päätyttyä Wilder teki yhtä filmiä enemmän vain Arthur Hillerin ja Sidney Poitierin kanssa. Hiller ohjasi Hopeanuolen (1976) ja Syyttömät silminnäkijät (1989), Poitier puolestaan Mänteillä menee lujan -vankilakomedian (1980) ja Lirissä-rikoskomedian (1982). Hopeanuoli-, Syyttömät silminnäkijät- ja Mänteillä menee lujaa -elokuvissa Wilderin vastanäyttelinä nähtiin Richard Pryor, jonka kanssa hän teki vielä Maurice Phillipsin ohjaaman Mestarivalehtelijan (1991). Wilder ja Pryor muodostivat toimivan, mutta erilaisen parivaljakon, johon varsinkin yhdysvaltalaisyleisö ihastui: Mänteillä menee lujaa oli Yhdysvalloissa vuoden kolmanneksi katsotuin elokuva. Sen sijaan Wilder ja Harrison Ford ei ollut niin toimiva yhdistelmä Robert Aldrichin The Frisco Kidissä (1979).

Frankenstein Jr:n käsikirjoittamisen jälkeen Wilder debytoi ohjaajana Sherlock Holmesin välkyllä veljellä (1975), jonka lisäksi hän ohjasi vielä kolme muuta elokuvaa sekä yhden Viettelijät-elokuvan (1980) episodeista. Maailman suurin rakastaja (1977) sijoittuu mykkäfilmin aikaan ja kertoo Wilderin näyttelemästä Rudysta, josta tulee epätodennäköinen kilpailija Rudolph Valentinolle. Wilderin ohjaajaura jatkui pidemmän tauon jälkeen Unelmien naisella (1984), joka toi Stevie Wonderille Oscar-palkinnon I Just Called to Say I Love You -laulun sävellyksestä. Hyytävällä häämatkalla (1986) Wilder palasi Frankenstein Jr:n tontille kauhukomedian pariin, mutta tyystin toisenlaisin lopputuloksin.

Wilderin elokuvaura kesti lopulta vain 24 vuotta, päättyen vuoteen 1991. Tuona aikana hän näytteli 22 elokuvassa ja lisäksi käsikirjoitti seitsemän ja ohjasi neljä elokuvaa. Wilderin kohdalla laatu korvasi määrän: hänen parhaimmat elokuvansa jaksavat naurattaa katselukerrasta, vuodesta ja jopa sukupolvesta toiseen.