ilmestyskirjanyt1still
Marlon Brando elokuvassa Ilmestyskirja. Nyt. Kuva: Zoetrope Studios

Francis Ford Coppolan Ilmestyskirja. Nyt: Final Cut saapuu Suomen valkokankaille joulukuussa Future Filmin levittämänä. Kyseessä on Coppolan 40 vuotta sitten valmistuneen mestariteoksen kolmas leikkausversio, jolla on pituutta 182 minuuttia.

Keväällä festivaaliensi-iltansa saanutta Final Cut -versiota varten Ilmestyskirja. Nytin alkuperäiset kameranegatiivit digitoitiin 4K-laatuisina ja restauroitiin. Vuoden kestäneen restaurointityön aikana elokuvan ääniraidasta tehtiin Dolby Atmos -miksaus.

Vietnamin sotaa kuvaava, jo tuotantohistoriansa takia legendaarinen Ilmestyskirja. Nyt sai maailmanensi-iltansa Cannesin festivaaleilla 1979, jossa se voitti Kultaisen palmun jaetusti Volker Schlöndorffin Peltirummun (1979) kanssa. Elokuussa Yhdysvaltain elokuvateattereihin laskettu Ilmestyskirja. Nyt oli kotimaassaan vuoden neljänneksi katsotuin ensi-ilta. Suomeen se tuli jo joulukuun puolivälissä, jolloin toisen suuren Vietnamin sodan kuvauksen, Michael Ciminon Kauriinmetsästäjän (1978), täkäläisestä ensi-illasta oli kulunut vain muutama kuukausi. Ciminon elokuva keräsi lähes 400 000 ja Coppolan filmi 350 000 katsojaa. Molemmat huomioitiin Jussi-kunniakirjoin.

Coppola leikkasi 153-minuuttisesta alkuperäisestä elokuvastaan Ilmestyskirja. Nyt Reduxiksi nimetyn 202-minuuttisen version, jonka ensi-ilta vuonna 2001. Suomen elokuvateattereihin se houkutteli 15 000 katsojaa. Samana vuonna Suomen elokuvateattereissa nähtiin myös William Friedkinin Manaajan (1973) niin kutsuttu ohjaajan versio, joka keräsi lähes 50 000 katsojaa.

Lisäys 14.8.: Future Film julkaisee  Ilmestyskirja. Nyt: Final Cutin myös fyysisenä tallenteena ensi vuoden puolella.


Ilmestyskirja. Nyt: Final Cutin traileri.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Viikon luetuimmat uutiset