hahmokysymysmerkki

Perjantaina Suomen elokuvateattereihin saapuu Ihmeiden puisto -niminen animaatioelokuva, jolla ei ole lainkaan kreditoitua ohjaajaa. The Hollywood Reporter uutisoi jo tammikuussa 2018, kuinka elokuvan tuottaja Paramount Pictures oli irtisanonut ohjaaja Dylan Brownin sopimattomaan käytökseen vedoten. Paramount alkoi tutkia tapausta, kun useampi naistyöntekijä oli kannellut Brownista ja kertonut tämän harrastamasta asiattomasta koskettelusta. Tutkimus johti Brownin työsuhteen päättymiseen ja ohjaajakrediitin poistamiseen.

Brown on kokenut animaattori, joka on työskennellyt aiemmin muun muassa Pixarille. Hän ei kuitenkaan ole Directors Guild of American jäsentietokannan mukaan killan jäsen, joten sen säännöt ohjaajan asianmukaisesta kreditoinnista eivät tässä tapauksessa ole päteneet. Killan jäsenet ovat aiemmin voineet tietyissä tapauksissa kreditoida työnsä salanimellä, joista Alan Smithee on ollut useimmiten käytössä. Nimi keksittiin, kun Sheriffin viimeisen laukauksen (1969) päänäyttelijä Richard Widmark käytti vaikutusvaltaansa ja hankki ohjaaja Robert Tottenille potkut kahdenkymmenenviiden kuvauspäivän jälkeen. Tilalle tuli Don Siegel, joka kuvasi vain kymmenkunta päivää. Valmiissa elokuvassa eri ohjaajien materiaalia oli likipitäen saman verran, mutta Siegel ei halunnut krediittiä itselleen eikä Tottenkaan suostunut sitä vastaanottamaan. Ohjaajakilta keksi pseudonyymin, joka tällä ensimmäisellä kerralla kirjoitettiin muodossa Allen Smithee.

Ihmeiden puistoa kosketti myös toinen, huomattavasti enemmän julkisuutta saanut ahdisteluväite: julkisuudessa seksuaalisesta häirinnästä syytöksiä saanut Jeffrey Tambor oli elokuvan ääninäyttelijöitä, mutta sittemmin hänet korvattiin toisella näyttelijällä.

Brownin potkujen aikaan Ihmeiden puiston tuotanto oli The Hollywood Reporterin mukaan jo pitkällä. Alkuperäinen suunnitelma maaliskuun 2019 ensi-illasta piti, mutta elokuvan arvostelut ovat olleet huonoja ja myöskin yleisömenestys jäi Yhdysvalloissa vaatimattomaksi.

Ensi-illat

Perjantai 20.9.

adastrajuliste rambolastbloodjul

missaoletbernadettejuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

tottumiskysymysjuliste mestarichengjuliste marianparatiisijuliste divaoffinlandjuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Finland 220x150