Kevin Spaceyn uusin elokuva: 126 dollarin lipputulot Yhdysvalloista, tulee Suomessakin teattereihin

billionaireboysclub1still
Kevin Spacey elokuvassa Billionaire Boys Club. Kuva: Armory Films

Oscar-palkittu Kevin Spacey nousi viime vuoden lopuilla otsikoihin saatuaan medioissa useita syytöksiä seksuaalisesta häirinnästä. Skandaalin myötä veteraaniohjaaja Ridley Scott leikkasi Spaceyn pois uudesta All the Money in the World -elokuvastaan ja palkkasi tämän tilalle Christopher Plummerin, jonka kanssa kohtaukset kuvattiin uudelleen pikavauhtia. Netflix puolestaan antoi Spaceylle potkut House of Cards -suosikkisarjastaan sekä perui Spaceyn tähdittämän Gore Vidalin elämäkertaelokuvan julkaisun.

59-vuotias Spacey ei ole työskennellyt syytösten jälkeen, mutta hänen jo aiemmin kuvaamansa Billionaire Boys Club valmistui suunnitellusti. James Coxin ohjaama ja käsikirjoittama filmi kertoo rikkaiden nuorten miesten vetämästä huijauksesta 1980-luvun Los Angelesissa. Spaceylla on elokuvassa sivurooli, mutta billing blockissa hänen nimensä toisena pääosassa nähtävän Ansel Elgortin jälkeen. Sattuneesta syystä Spacey ei muuten ole läsnä elokuvan julisteessa: elokuvan nimen yläpuolella on vain nuorten näyttelijöiden nimet ja kuvissa samat pojat, Spacey loistaa poissaolollaan.

Billionaire Boys Club julkaistiin Yhdysvalloissa suoraan VOD-palveluissa heinäkuussa, jolloin se pyöri valkokankailla ainakin kolmessatoista maassa, myös Virossa. Näistä maista se on menestynyt mainittavasti ainoastaan Venäjällä, jossa elokuva pyöri ensi-iltaviikonloppunaan 800:ssa salissa ja keräsi koko teatterilevityksensä aikana noin 650 000:n euron lipputulot. Syytösten myötä Spacey tunnusti olevansa homoseksuaali. Venäjä taasen on rikkonut homoseksuaalien ihmisoikeuksia toistuvasti, ja homoseksuaalisuuden esittäminen myönteisessä valossa alaikäisille on siellä lain mukaan kiellettyä. Spaceyn seksuaalista suuntautumista ei tässä nuorisolle suunnatussa elokuvassa tietystikään käsitellä, mutta ironia on helppo havaita.

americanbeauty1still univ
Spacey tunnetuimmassa roolissaan American Beautyssa (1999).

Viime perjantaina Billionaire Boys Club pääsi kotimaassaan myös teatterilevitykseen. The Hollywood Reporterin mukaan ainoastaan kymmenen teatteria pyörittää elokuvaa, joka keräsi ensimmäisenä näytöspäivänään yhteensä vain 126:n dollarin lipputulot – siis keskimäärin se sai noin yhden katsojan kustakin teatterista. Teattereiden vähäinen määrä ei johdu yksistään Spaceyn tämänhetkisestä maineesta, vaan myös siitä, ettei VOD-palveluissa saatavilla olevien elokuvien pyörittäminen kiinnosta elokuvateattereita.

Coxin elokuvalla on vetonauloinaan kaksi suosittua nuorta näyttelijää: Tähtiin kirjoitettu virhe- ja Outolintu-teinielokuvista tunnetuksi tullut Ansel Elgort, jonka kanssa Spacey nähtiin Edgar Wrightin kehutussa Baby Driverissa (2017) sekä brittiläinen Taron EgertonKingsman- ja Eddie the Eagle -elokuvien tähti. Mukana on myös Emma Roberts.

Billionaire Boys Clubin Suomen-levityksestä oli jo päätetty ennen kuin oli tietoa sen nolosta avaustuloksesta kotimaassaan. Future Film tuo Coxin elokuvan Suomen valkokankaille marraskuun 30. päivänä, samana päivänä, jolloin Egertonin tähdittämä uusi Robin Hood -filmi saa ensi-iltansa. Mikäli elokuvan katsojamäärä jää Yhdysvalloissa kymmenessä salissa kymmeniin tai edes satoihin katsojiin, on sillä tuskin ongelmia menestyä Suomessa paremmin – eikä vain asukaslukuun suhteutettuna.

 

19.8. klo 19.53 Lisätty Robin Hoodin ensi-iltapäivä.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).