Vuosikymmeniä piilossa pysyneitä kotimaisia elokuvia tuli Elonetiin – ja lisää on luvassa

huijarienhuvittavathuiputtajat2still
Mikko Miehelä ja Eino Hyrsky näyttelevät Huijarien huvittavia huiputtajia. Kuva: Kansan Filmi Oy

Miehen vankina (1943), Kaksi kivaa kaveria (1944) ja Huijarien huvittavat huiputtajat (1945) ovat useimmille kotimaisten elokuvien ystäville tuttuja vain nimeltä. Nyt Kansallinen audiovisuaalinen instituutti on julkaissut niistä kaksi jälkimmäistä Elonetissä, jossa ne ovat pysyvästi ilmaiseksi katseltavissa. Miehen vankina -elokuva on säilynyt vain osittain, mutta säilyneet osat ovat nekin jossakin vaiheessa tulossa Elonetiin.

"Trilogian" takana ovat turkulaiset Kivimäen veljekset Aarne ja Eino, jotka olivat harvinaisia pienyrittäjiä 1940-luvun suomalaisessa elokuvassa. Ensimmäisen näytelmäelokuvansa, tunnin mittaisen Kulkurin holhokin (1940) veljekset kuvasivat 16-millisenä ja esittivät sitä kaitafilmiltä omalla elokuvakiertueellaan. Siihen nähden Miehen vankina oli melkoinen harppaus ammatillisempaan elokuvantekoon.

Kivimäen veljekset perustivat Valo-Filmi Oy:n ja saivat mukaan muutaman liikemiehen, joiden rahojen varassa toiminta mitä ilmeisimmin oli. Miehen vankina -elokuvan pohjana oli Laura Sointeen samanniminen romaani. Suomen Filmiteollisuus Oy oli juuri filmannut Jorma Nortimon ohjaamana Sointeen romaanin Synnin puumerkki.

Miehen vankina -elokuvaan ei ollut vara palkata nimekkäitä näyttelijöitä, mutta kuvaajaksi veljekset saivat Oscar Lindelöfin. Tämä oli kuvannut 1900-luvun alussa ensimmäisiä tässä maassa taltioituja liikkuvia kuvia ja toiminut myöhemmin Valentin Vaalan ja Teuvo Tulion oppi-isänä näiden tehdessä ensimmäisiä elokuviaan. Lindelöf kuvasi Miehen vankina -elokuvan 35-milliselle filmille ja Aarne Kivimäki toimi ohjaajana Olavi Kallas -salanimen taakse piiloutuneena.

Menestystä filmistä ei tullut, ja tuotantoyhtiön rahoittajat ajoivat Kivimäen veljekset matkoihinsa. Tosin yksi rahamiehistä, Lauri Eijamo, uskoi vielä Kivimäen poikiin ja lähti näiden mukaan uuteen Turun Elokuva Oy:öön. Sen puitteissa syntyi Kaksi kivaa kaveria -niminen komedia (1944), jonka Aarne Kivimäki ohjasi ja Eino-veli kuvasi. Pääroolit miehitettiin jälleen turkulaisilla ammattilaisilla ja amatööreillä.

Kaksi kivaa kaveria ei menestynyt ja Kivimäen veljekset menettivät viimeisen Eijamon luottamuksen. Seuraavan ja samalla viimeisen elokuvansa, Huijarien huvittajat huiputtajat (1945), rahoittajaksi he löysivät jyväskyläläisen elokuvateatterinomistaja Rauha Kilpikoski-Huuskosen. Veljesten työnjako oli sama kuin edellisessä filmissä: Aarne ohjasi ja Eino kuvasi. Pääosissa oli taas koko kansalle vieraita nimiä, ja elokuvan menestys oli sen mukainen.

Miehen vankina -elokuvaa ei ole vain osittain säilyneenä koskaan esitetty televisiossa. Kaksi kivaa kaveria ja Huijarien huvittavat huiputtajat ovat tulleet kuvaruudusta kerran, 1980-luvun alussa.

Elonetiin on jossakin vaiheessa tulossa myös Toivo Palmrothin (Palomurron) ohjaama Karmankolon kuningas (1938), jonka pääosia Hanna Taini ja Urho Somersalmi näyttelevät. Lauri Virran romaaniin pohjautuvan elokuvan tekijänoikeudet ovat vanhentuneet. Myös Pekka Parikan Talvisodan (1989) televisiosarjaversion restaurointityö on käynnissä.

linkki Katso Huijarien huvittavat huiputtajat Elonetissä

linkki Katso Kaksi kivaa kaveria Elonetissä