Blu-ray-arvostelu: The King's Manissa (2021) seikkaillaan suurvaltapolitiikassa ja maailmansodan syntyvaiheissa

a

 (C) 20h Century Studios

THE KING'S MAN
Yhdysvallat, Iso-Britannia 2021

Ohjaus: Matthew Vaughn
Käsikirjoitus: Matthew Vaughn, Karl Gadjusek
Tuotanto: Matthew Vaughn, David Reid, Adam Bohling
Pääosissa: Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Rhys Ifans

2 tuntia 11 minuuttia

Matthew Vaughn’n ohjaama Kingsman: Salainen palvelu (2014) on räväkkä ja hauska agenttikomedia, mutta sen jatko-osa oli ensimmäisen osan toisto vailla minkäänlaista kipinää. Kolmas osa The King’s Man on onneksi itsenäinen elokuva. Siinä liikutaan ensimmäisen maailmansodan ajassa suurvaltapolitiikan parissa tavalla, joka ei voi olla kutkuttamatta lapsenmielisiä, historiasta kiinnostuneita ja roisista huumorista pitäviä katsojia. Hyvää makua se ei edusta. 

Ralph Fiennesin näyttelemä herttua on Englannin kuninkaan salainen vakooja ja vastavakooja, joka yhdessä miespalvelijansa (Djimon Honsou) ja sisäkkönsä (Gemma Arterton) kanssa tarkkailee vieraiden valtioiden toimia peläten suursodan syttymistä. Herttuan kahdeksantoistavuotias poika (Harris Dickinson) on innokas täyttämään velvollisuutensa rintamalla, mikäli sota syttyy. Salaliittoja punova terroristi, jonka henkilöllisyyden varmasti hölmöinkin katsoja arvaa heti alkumetreilä, aikoo puolestaan pitää huolen siitä, että sota saadaan syttymään.

Englannin kuningas, Venäjän tsaari ja Saksan keisari olivat serkuksia keskenään, ja tietysti näitä kolmea hallitsijaa näyttelee sama mies, Tom Hollander. Show’n varastaa Rhys Ifans iljettävänä Rasputinina, joka on kaikessa liioitellussa kuvottavuudessaan hauska ja taatusti mieleenpainuva. Päärooli on kuitenkin Fiennesillä, joka vetää jokaisen roolinsa täysillä ja niin myös tämän, kyeten yhtä hyvin komiikkaan kuin herkempiinkin tunteisiin, vaikka niitä käsiteltäessä elokuva meneekin lapsellisen sentimentaalisuuden puolelle.

Alkupuolella elokuvan rytmi on hakusessa, mutta Rasputinin myötä siihen tuli imua, joka kestikin loppuun saakka. Paikoitellen hyvinkin kehnot CGI-tehosteet – jopa veriroiskeita ja eläimiä on tehty tietokoneella, laajemmista maisemista ja miljöistä puhumattakaan – rikkovat illuusiota ja muutenkin visuaalinen toteutus on vaatimatonta verrattuna ohjaajan aikaisempiin elokuviin. Komeitakin kohtauksia on, mutta ennen kaikkea The King's Man on hauska seikkailu vaihtoehtoisessa historiassa.


1tahtea1tahtea1tahtea

 
Mustat ovat harmaan puolella tässäkin Disneyn Blu-ray-tallenteessa.

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: Disney
Kuvasuhde: 2,39:1, 1080 p, 24 fps
Ääni: DTS-HD MA 7.1
Tekstitys: suomi, ruotsi
Ikäraja: 16
Levyjä: 1


Lisämateriaali: useita dokumentteja elokuvan teosta ja traileri


  dvd