Blu-ray-arvostelu: Will Smith tekee uransa parhaimman roolin tennistähtien isänä elokuvassa King Richard: Williamsien tarina (2021)

a

KING RICHARD
Yhdysvallat 2021

Ohjaus: Reinaldo Marcus Green
Käsikirjoitus: Zach Baylin
Tuotanto: Tim White, Trevor White, Will Smith
Pääosissa: Will Smith, Aunjanue Ellis, Saniyya Sidney, Tony Goldwyn

2 tuntia 25 minuuttia

Will Smith tekee uransa parhaimman roolisuorituksen Reinaldo Marcus Greenin elokuvassa King Richard: Williamsien tarina, joka kertoo Venus ja Serena Williamsin tiestä tennismaailman huipulle sisarusten isän näkökulmasta. Vielä enemmän kuin urheilumenestyksestä, elokuva kertoo Richard-isän periksiantamattomuudesta ja pakkomielteestä.

Pääosin 1980-luvulle sijoittuvassa elokuvassa lievästi puhevikainen ja selvästi kouluja käymätön, rotusortoa kokenut Richard käyttää kaiken aikansa ja tarmonsa kouluttaakseen tyttäristään tennispelaajia. Vaimon tehtävänä on huolehtia muista tyttäristä, joita taloudessa riittää. Rahaa heillä ei juurikaan ole, joten Richard yrittää epätoivoisesti löytää tytöilleen huippuluokan valmentajan, joka suostuisi tehtävään ilman korvausta. Valmentajan löytämisellä alkaa olla jo kiire, koska Venuksen ja Serenan pitäisi jo kovaa vauhtia olla osallistumassa otteluihin, mutta nämä ovat aina pelanneet vain toisiaan vastaan.

Diivailustaan tunnetun ja omahyväiseltä vaikuttavan Will Smithin oma persoona, joka usein on hänen rooleissaan esillä, on nyt jätetty kokonaan pois ja hyvä niin. Hän on mainio Richardina, jonka motiiveja tyttäriensä kouluttamiseen pohditaan elokuvan mittaan usealta eri kantilta. Yhtäältä mustaihoinen isä, joka on kokenut köyhyyden ja rotusorron, tahtoo tyttärilleen paremman tulevaisuuden ja toisaalta hän haluaa tyttäriensä kautta näyttää maailmalle kykenevänsä johonkin suureen. Muuta elämää Richardilla ei ole.

Kalifornian auringon alla tapahtuvaan elokuvaan on jälkituotannossa lisätty runsaasti tekoauringonpaistetta, joka alkaa ennen pitkää oksettaa, mutta varsinaista siirappia ja sokerointia elokuvassa on yllättävän vähän. King Richard: Williamsien tarina eroaakin monin tavoin tyypillisistä amerikkalaisista urheiluelokuvista, joissa yleensä kerrotaan urheilijan näkökulmasta tämän tiestä ryysyistä rikkauksiin. Tässä elokuvassa suhtaudutaan päähenkilön pakkomielteeseen jonkun asian saavuttamisesta samaan tapaan kuin jos kyseessä olisi kertomus kadonnutta kaupunkia vaikka kuolemaansa saakka etsivästä tutkimusmatkailijasta.


1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Warner Bros.
Kuvasuhde: 2,39:1, 1080 p, 24 fps
Ääni: Dolby Atmos-TrueHD 5.1, Dolby Digital 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi
Ikäraja: 12
Levyjä: 1


Lisämateriaali: poistettuja kohtauksia ja kolme dokumenttia


  dvd