Blu-ray-arvostelu: The Howling – ulvonta (1981) ei pärjää samanvuotiselle lajitoverilleen

a

THE HOWLING
Yhdysvallat 1981

Ohjaus: Joe Dante
Käsikirjoitus: John Sayles, Terence H. Winkless
Tuotanto: Michael Finnell, Jack Conrad
Pääosissa: Dee Wallace, Patrick MacNee, Dennis Dugan

1 tunti 31 minuuttia

Televisiotoimittaja Karen (Dee Wallace) tekeytyy hupakoksi saadakseen nalkkiin koko kaupungin jahtaaman sarjamurhaajan, mutta päädyttyään pimeään koppiin kahden miehen kanssa hän kokee elämänsä yllätyksen: mies ei olekaan pelkkä mies, vaan ihmissusi. Kohtaamisen jälkeen Karen epäilee näkemäänsä ja kokemaansa, mutta ottaa psykiatrinsa kehotuksesta lomaa ja lähtee tämän suosittelemaan kyläpahaseen miehensä kanssa. Näin Karen ohjataan suoraan suden suuhun, sillä kaupunki on ihmissusien asuttama.

Sittemmin mainioista, visuaalisesti ansiokkaista ja humoristisista elokuvista tunnetuksi tulleen Joe Danten ensimmäisiin ohjaustöihin lukeutuva Ulvonta (1981) ei ole kestänyt aikaa läheskään niin hyvin kuin John Landisin samanvuotinen Ihmissusi Lontoossa. Käsikirjoitus on varmasti mahtunut tupakka-askin kanteen, mutta se ei ole ennenkään kauhuelokuvaa pilannut. Sen sijaan huonot näyttelijät ja mitättömät roolihahmot ovat. Dee Wallace on äärimmäisen teatraalinen ja epäaito Karenina, jossa ei tästä syystä ole mitään kiinnostavaa. Paperillahan tuossa hahmossa ei ole mitään, ja jos näyttelijällä ei ole karismaa tai taitoa, lopputulos on tällainen. Kehua voi vain John Carradinea ja Slim Pickensia, joista edellinen näyttelee tunnontuskiensa riivaamaa vanhusta ja jälkimmäinen tuskatonta sheriffiä. Carradine ja Pickens ovat miehiä paikallaan, näissäkin rooleissa.

Ulvonnan suurimmat ansiot ovat sen hienoissa gore-tehosteissa ja erikoismaskeerauksessa. Ihmissudeksi muuttumiset ja ihmissusien esiintymiset ylipäätään on tehty huolella ja niiden ympärillähän tämä elokuva pyörii. Toisissa tämän lajityypin elokuvissa on muutakin – tarina, samastuttavia roolihahmoja, kelpoja näyttelijöitä – mutta Joe Danten Ulvonta on tällä tavoin pahasti rajoittunut teos. Kepeä kerronta ja runsas huumori ovat etuja, eikä voi väittää, etteikö Ulvonta olisi näkemisen arvoinen kulttiklassikko omalla sarallaan. Henkilökohtaisesti vaan näitä katsomiskertoja on selvästi ollut vuosien varrella liian monta.


1tahtea1tahtea1tahtea
 

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: Future Film
Kuvasuhde: 1,85:1, 1080 p, 24 fps
Ääni: DTS-HD MA 5.1, DD 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi
Ikäraja: 16
Levyjä: 1


Lisämateriaali: poistettuja kohtauksia ja dokumentteja elokuvan teosta, samoja kuin DVD:llä. Lisämateriaalit on aikanaan muutettu PAL-formaattiin ja nyt takaisin 24 fps -nopeudelle, lopputuloksena nykivä kuva (ei itse elokuvassa).


  dvd