Blu-ray-arvostelu: Kate Winsletin tähdittämä Mare of Easttown (2021) haluaisi olla tämän päivän Twin Peaks

a

MARE OF EASTTOWN
Yhdysvallat 2021

Ohjaus: Craig Zobel
Käsikirjoitus: Brad Ingelsby
Tuotanto: Brad Ingeslby, Craig Zobel, ym.
Pääosissa: Kate Winslet

6 tuntia 58 minuuttia (7 jaksoa)

Paljon ovat asenteet televisiotuotantoja kohtaan muuttuneet sen jälkeen, kun Kate Winslet näytteli Mildred Piercen roolin Todd Haynesin ohjaamassa HBO:n minisarjassa vuonna 2011. Tuolloin oli outoa, että sellainen maailmankuulu elokuvatähti kuin Winslet päätyi televisituotantoon – ja olihan se hänellekin outoa, ensimmäinen varsinainen tv-rooli sitten uran alkuaikojen, mutta tänä päivänä ei kukan varmastikaan ihmettele, miksi Kate Winslet näyttelee HBO:n uudessa minisarjassa. Ihmettelyyn ei toisaalta ole syytäkään, sillä valkokankaan puolella Winslet ei ole viimeisten runsaan kymmenen vuoden aikana montaakaan merkityksellistä työtä tehnyt. Craig Zobelin ohjaama Mare of Easttown -minisarjakaan ei ole sellainen työ.

Koko seitsenosaisen sarjan yksinään kirjoittanut Brad Ingelsby on naamioinut Mare of Easttownin murhamysteeriksi, mutta oikeasti se on kertomus vahvoista naisista ja heikoista miehistä ja hyvin vähän itse rikoksesta. Pienestä kaupungistä on kadonnut nuori tyttö, jota etsivä Mare (Winslet) on etsinyt, vaan eipä ole löytänyt. Vuosi on jo mennyt ja tytön äiti käyttää julkisuutta painostaakseen neuvottomia poliiseja tekemään työnsä. Sitten jokipenkalta löytyy teini-ikäisen Jessin (Ruby Cruz) ruumis. Jess oli pienen pojan lapsenkasvoinen yksinhuoltajaäiti, joka kantoi parhaan ystävänsä kanssa monia salaisuuksia, läheisten tietämättä tai aavistamatta mitään. Jessin murhan tutkinta johdattelee Maren kaupunkilaisten synkkien salaisuuksien äärelle, ja tutkimusten edetessä tapahtumat alkavat tulla yhä lähemmäs hänen omaa ystäväpiiriään.

Ennen kaikkea Mare of Easttown kuvaa kuitenkin Maren omaa elämää. Hän on eronnut ja hänen lastensa isä on menossa uusiin naimisiin. Tytär (Angourie Rice) on lesbo ja poika oli itsemurhan tehnyt narkomaani. Pojanpoika jäi Maren, tämän tyttären ja oman äidin (Jean Smart) hoidettavaksi. Se on suuri ilo, joka on lähdössä pois, kun pojan oma äiti on päättänyt aloittaa päihteettömän elämän ja hakea poikansa takaisin. Mare on kovettanut itsensä, mutta alkaa pikkuhiljaa murtua.

Toisin kuin Mare, hänen uusi työparinsa Colin (Evan Peters) on kokematon ja vähän hölmö. Ei kuitenkaan niin hölmö kuin sarja antaa ymmärtää, sillä murhamysteerin johtolankojen avautuessa Mare ja Colin tietysti vääntävät kaiken rautalangasta, jotta amerikkalaisetkin katsojat pystyvät sarjaa seuraamaan. Maren läheisimmän ystävän suuressa roolissa nähdään Julianna Nicholson.

Mare of Easttown on tyypillisen televisiosarjan tapaan juonensa ja tarinansa osalta kuin puolitoistatuntinen elokuva venytettynä seitsemään tuntiin. Käsikirjoittajan tärkein innoittaja on selvästikin ollut Twin Peaks, mutta ei tämä käy edes sen haalistuneesta kopiosta, sen verran eri luokissa ne painivat. Parasta Mare of Easttownissa ovat sen näyttelijät ja naturalistinen miljöökuvaus, jotka olivat kehumisen arvoisia myös ohjaaja Craig Zobelin edellisessä työssä, mainiossa The Huntissa (2020). Silti, onnistuneen miljöökuvauksen vastakohtana on loputon määrä tylsän tasaisesti valaistuja sisäkuvia, joissa ihmiset puhuvat puolilähikuvissa ja kasvot ovat aina kokonaisuudessaan näkyvissä.

 

1tahtea1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / HBO
Kuvasuhde: 2,00:1, 1080 p, 24 fps
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 16
Levyjä: 2


Lisämateriaali: muutama dokumentti sarjan teosta.


  dvd