DVD-arvostelu: God's Own Countryn ohjanneen Francis Leen Ammonite on Nuoren naisen muotokuvan kylmempi kaveri

a

AMMONITE
Iso-Britannia 2020

Ohjaus: Francis Lee
Käsikirjoitus: Francis Lee
Tuotanto: Iain Canning, Emile Sherman, Fodhla Cronin O'Reilly
Pääosissa: Kate Winslet, Saoirse Ronan, Gemma Jones

1 tunti 53 minuuttia

Englantilaisen Francis Leen esikoiselokuva God’s Own Country (2017) on Yorkshiren vihreille nummille sijoittuva naturalistinen kuvaus maanviljelijäperheen ainoasta pojasta, nuoresta kaappihomosta, jolle syntyy romanssi apuvoimiksi palkatun, suurin piirtein samanikäisen maahanmuuttajamiehen kanssa. Se on eurooppalainen ja aidompi versio Brokeback Mountainista (2005).

Ammonite (2020), Leen toinen elokuva, on 1840-luvun Englannin rannikolle sijoittuva kertomus fossiileja maasta kaivavasta ja niitä tutkivasta Mary Anningista (Kate Winslet), joka elää iäkkään ja sairaan äitinsä kanssa väritöntä, onnetonta elämää. Mary on vanhapiika, koska hän on lesbo. Sattuman kautta hän saa seurakseen itseään puolet nuoremman Charlotten (Saoirse Ronan) ja suhde syntyy. Siinä se, ei Ammonitessa ole tuon erikoisempaa juonta tai tarinaa. Toimii sellaisenaankin.

Francis Lee jatkaa Ammonitella esikoiselokuvansa naturalismin linjalla ja vie sen itse asiassa pidemmällekin. Talvisaikaan sijoittuvan elokuvan tapahtumapaikka, voimakkaiden tuulten rannikko, on kylmä ja kolkko, eikä Maryn koti sen lämpimämpi ole. Liki kahden vuosisadan takaista elämäntapaa ja puitteita kuvataan jopa kurjuudella nautiskellen, komea elokuva on värimaailmaltaan hyvin kylmä ja yksisävyinen, äänisuunnittelussa on menty melkein liiallisuuksiin narisevien lattialautojen ja kahisevien pukujen kanssa, mutta Leen maltilliseen kerrontaan ne sopivat.

Ammonitesta puuttuu se lämpö ja ympäröivä kauneus, jota Céline Sciamman Nuoren naisen muotokuvassa (2019) oli, mutta siitä huolimatta Sciamman elokuva tulee jatkuvasti mieleen tätä katsellessa. Nuoren naisen muotokuva pyrki sekin ääni- ja kuvailmaisussaan naturalismiin, sekin sijoittuu kylmään ja kolkkoon rannikkoseutuun, tosin ajallisesti puoli vuosisataa ennen Ammoniten tapahtumia, mutta eipä sitä pahemmin huomaa. Ja molemmat ovat kertomuksia eri yhteiskuntaluokista olevien naisten välisestä kielletystä rakkaudesta ja intohimosta.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Sony
Kuvasuhde: 1,85:1
Ääni: Dolby Digital 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 16
Levyjä: 1


Lisämateriaali: dokumentit elokuvan teosta ja puvuista.


  dvd