Nyt 4K UHD -tallenteena: Melkein julkkiksen (2000) pidennetty versio

a

ALMOST FAMOUS (Extended Cut)
Yhdysvallat 2000

Ohjaus: Cameron Crowe
Käsikirjoitus: Cameron Crowe
Tuotanto: Cameron Crowe, Ian Bryce
Pääosissa: Patrick Fugit, Billy Crudup, Kate Hudson

2 tuntia 41 minuuttia

Cameron Crowen omaelämäkerrallinen, mutta eri ihmisiä ja tapahtumia yhdistelevä Melkein julkkis on kertomus 15-vuotiaasta Williamista (Patrick Fugit), joka on herättänyt Rolling Stone -lehden toimituspäällikön huomion pieneen musiikkilehteen tekemällään jutulla. Rolling Stone tilaa puhelimen välityksellä Williamilta jutun nousukasbändistä, tietämättä, että toimittajakokelas on alaikäinen koulupoika. Ylihuolehtivainen ja nipottava äiti (Frances McDormand) päästää Williamin juttukeikalle, joka kasvaa yhden illan audienssista viikkoja kestäväksi reissuksi, kun tämä lähtee mukaan bändin kiertueelle.

Yrittäessään päästä jututtamaan bändin keulakuvaa (Billy Crudup) William saa nähdä, minkälaista keskinäistä nokittelua ja riitelyä kuuluisuudesta haaveilevien muusikoiden elämä on. Matkalla on mukana myös bändärien kuningatar Penny Lane (Kate Hudson) tyttökavereineen. Näiden viikkojen aikana osavaltiot vaihtuvat ja William käy läpi kaikki asiaankuuluvat tunteet: hän rakastuu, miehistyy ja lannistuu.

Teatterilevityksen jälkeen Melkein julkkiksesta on ollut pääasiassa levityksessä vain sen peräti 40 minuuttia pidempi Extended Cut -versio, joka on nyt restauroitu 4K-laadulla ja julkaistu UHD-tallenteena HDR-värein. Jälki on upeaa, mitä voi tietysti odottaakin Sonyn elokuvalta ja vieläpä näin tuoreelta sellaiselta.

Pituutensa huomioon ottaen Melkein julkkis on harvinaisen kevyt katsomiskokemus ja elokuvalliselta toteutukseltaan se on samanaikaisesti nostalgisoiva ja raikas. Tapahtumia seurataan lähes yksistään Williamin näkökulmasta, joten katsojaa ei rasiteta hyppimällä eri kerrontalinjojen välillä. Vaikka valtaosa kohtauksista tapahtuukin sisätiloissa – onhan se halvin tapa tehdä 30 vuoden takaista epookkia – niin mukana on kuitenkin Yhdysvaltojen loputonta tannerta ja irtioton tuntua. William on sympaattinen päähenkilö, tavanomaista älykkäämpi tai ainakin ikäistään nopeammin kehittynyt nuorukainen, jolle tämä matka on täynnä ensikosketuksia, niin vapauteen äidistä, aikuisuudesta ylipäätään kuin naisistakin.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Columbia Pictures / Sony
Kuvasuhde: 1,85:1, 2160 p 4K, HDR
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 12
Levyjä: 2 (4K UHD + Blu-ray)

Katsottu ilman tekstitystä.

Lisämateriaali: Blu-ray-tallenne sisältää elokuvan teatterilevitysversion muun lisämateriaalin lisäksi, 4K-levyllä myös ohjaajan kommenttiraita.


  dvd