Richard Attenborough'n Gandhi (1982) on harvinaislaatuinen spektaakkeli | 4K UHD

gandhi1still
Ben Kingsley elämänsä roolissa Gandhina. Kuvakaappaus 1080 p:n versiosta.

a

GANDHI
Iso-Britannia, Yhdysvallat 1982

Ohjaus: Richard Attenborough
Käsikirjoitus: John Briley
Tuotanto: Richard Attenborough
Pääosissa: Ben Kingsley, Candice Bergen, John Gielgud

3 tuntia 11 minuuttia

Richard Attenborough’n Gandhi (1982) on hyvä esimerkki eilispäivän ja tämän päivän Hollywoodin eroista. Mahatma Gandhi oli kova jätkä ja muhkeaviiksinen toiminnan mies, mutta ei amerikkalainen toimintasankari kuitenkaan. Siitä huolimatta suuri Hollywood-studio lähti rahoittamaan hänestä kertovaa kolmituntista, Intiassa kuvattavaa draamaelokuvaa, joka seuraa maan itsenäistymisliikkeen keskeisimmän hahmon elämää puolen vuosisadan ajan. Attenborough’n Gandhi oli harvinaislaatuinen tapaus aikanaankin, mutta ei ainutlaatuinen. Tänä päivänä samankaltaisia teoksia ei uskalla edes toivoa.

Attenborough’n elokuva voitti kahdeksan Oscaria ja se oli maailmanlaajuinen yleisömenestys, Suomessakin katsojia kertyi yli 125 000. Menestykseen oli syynsä: Gandhissa yhdistyvät harvinaislaatuisella tavalla valtava spektaakkelielokuva ja antihollywoodilainen pohdiskeleva elokuva aatteista.

Taistelut käydään makuultaan ja aseena on syömälakko. Aktiivisin toimija useimmiten joku muu kuin päähenkilö, jonka ympärillä liki jokainen kohtaus kuitenkin pyörii. Tapahtumia ja tapahtumapaikkoja on paljon, elokuvan maailma tuntuu yhtä loputtomalta kuin Intiakin, ihmisiä ja väkijoukkoja on laskematon määrä. Ajankuva on täydellisen uskottava, vaikka tietystikään Intia ei edusta kehityksen uusimpia saavutuksia, joten se on ollut kiitollinen paikka tehdä epookkielokuvaa.

John Brileyn käsikirjoittaman elokuvan tapahtumat alkavat 1890-luvun Etelä-Afrikasta, jossa asianajajaksi lukenut, komeasti pukeutunut ja hyvin käyttäytyvä Gandhi on junamatkalla asiakkaansa luokse. Konduktööriltä ja huolestuneelta kanssamatkustajalta Gandhi saa kuulla olevansa neekeri ja neekerin paikka on kolmosluokassa, ei omassa osastossa ykkösluokassa. Gandhi ei moista puhetta kuuntele, ja niin hän lentää seuraavalla pysäkillä naama edellä asemalaiturille.

Tällaisen syvään iskostuneen rasismin näkeminen ja kokeminen synnyttää Gandhissa ihmisoikeuksien puolustajan, joka kotiin palattuaan hylkää tuuhean tukkansa, pukunsa ja ammattinsa ja alkaa syleillä omaa kulttuuriaan, omaa taustaansa ja omaa uskontoaan sekä ennen kaikkea omaa kansaansa. Seuraavan puolen vuosisadan ajan Gandhi on ykkösmiehenä mukana intialaisten itsenäisyysliikkeessä, joka pyrkii irrottamaan maan Ison-Britannian ikeestä, mutta ehdottomasti ilman väkivaltaa. Veritöistä pitää kyllä toinen osapuoli huolen.

Gandhia nuoresta miehestä vanhukseen saakka näyttelevän ja tätä huomattavasti muistuttavan Ben Kingsleyn roolisuoritus on elokuvahistorian upeimpia, mutta myös vaivattomimman näköisiä, mies kun on sisäistänyt tehtävänsä niin perinpohjaisesti. Toisinkin olisi voinut käydä, sillä Intian pääministeri Pandit Nehru käski Attenborough’ia valitsemaan rooliin Alec Guinnessin. Ohjaaja ei innostunut ajatuksesta, mutta etsi sopivaa Gandhia John Hurtista, Albert Finneystä, Peter Finchistä ja Anthony Hopkinsista.

Gandhi on epäilemättä merkittävin ja parhain elokuva, jonka toinen toistaan suurempiin elämäkertaelokuviin erikoistunut Richard Attenborough teki, vaikka hänen tilillään on useita muitakin mestaritason suorituksia. Gandhissa vaan yhdistyy niin poikkeuksellisella tavalla suuri aihe, sanoma ja eskapistinen spektaakkeli. Attenborough on saanut mukaan upeita näyttelijöitä, Trevor Howardia myöten, ja syykin on selvä: hän antaa näyttelijöiden loistaa. Mihinkään ei ole kiire, kaikki etenee vähän kuin omalla painollaan ja silti kerronta on tehokasta ja vailla heikkoja kohtia. Uusia roolihahmoja, osa tärkeämpiä ja osa tärkeitä vain näyttelijöidensä takia, esitellään tasaisin väliajoin. Maisema vaihtuu ja Intian aurinko paistaa Billy Williamsin anamorfisten linssien edessä. Ollaan maailman laidalla, suuressa seikkailussa, historian lehdillä.

 

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea


Gandhin tuore 4K-restaurointi on jälleen kerran viimeisen päälle upeaa työtä Sonylta. Tallennejulkaisu sisältää myös vanhasta masterista tehdyn Blu-ray-tallenteen, joka sekin on hyvännäköinen, mutta kuitenkin selvästi HDR-väreillä varustettua 4K-restauroitua laitosta vaatimattomampi.

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Columbia Pictures / Sony Pictures
Kuvasuhde: 2,39:1, 2160 p 4K, HDR
Ääni: Dolby Atmos
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 16
Levyjä: 2 (4K UHD + Blu-ray)

Katsottu ilman tekstitystä.

Lisämateriaali: Attenborough'n kommenttiraita ja elokuvan esittely. Toinen BD-levy sisältää samat vanhat lisämateriaalit, mutta niitä ei mainita takakannessa.


  dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).