Blu-ray-arvostelu: Kummisetä III:n uusi leikkausversio ei elokuvaa paranna

kummiseta3still1
Michael Corleone (Al Pacino). Kuva: Paramount Pictures

a

THE GODFATHER CODA: THE DEATH OF MICHAEL CORLEONE
Yhdysvallat 1990 / 2020

Ohjaus: Francis Ford Coppola
Käsikirjoitus: Francis Ford Coppola, Mario Puzo
Tuotanto: Francis Ford Coppola
Pääosissa: Al Pacino, Andy Garcia, Sofia Coppola

2 tuntia 38 minuuttia

Francis Ford Coppola, 81, on aktiivisen elokuvauransa päätyttyä leikannut vanhoja klassikkoteoksiaan uuteen uskoon. Ensin vuorossa oli Ilmestyskirja. Nyt (1978), jonka vuonna 2001 valmistunut Redux-versio sisälsi käytännössä kaikki elokuvaan kuvatut kohtaukset ja elokuvalle tuli noin 50 minuuttia lisää pituutta. Vuonna 2019 Coppola leikkasi elokuvan vielä kertaalleen uusiksi, poistaen osan Reduxin materiaalista, ja näin syntyi Suomenkin valkokankailla nähty Ilmestyskirja. Nyt: Final Cut.

Vuonna 2020 vuorossa oli Kummisetä III (1990), jota ei itse asiassa ole nähty alkuperäisessä muodossaan sitten ensi-iltakierroksen. VHS-, DVD- ja Blu-ray-tallenteina se on julkaistu vain pidennettynä versiona, johon verrattuna vuoden 2020 leikkausversio on 12 minuuttia lyhyempi. Ero on silti hyvin pieni, vaikka jopa uuden leikkausversion uusi nimi The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone antaakin odottaa ratkaisevasti erilaista teosta.

Coppolan mukaan hän teki elokuvaan yli kolme sataa muutosta, joista näkyvimmät ovat alussa ja lopussa. Alkukohtaus on vaihdettu ja loppukohtaus on lyhennetty siten, että alussa mennään suoraan toimintaan ja lopussa Michael Corleonen kuolema jätetään näyttämättä – vaikka se on leikkausversion nimessä saakka. Nyt Michaelin kuolema on vertauskuvallinen viittaus siihen, miten hänen tyttärensä kuolema häneen vaikutti.

Muilta osin The Godfather Coda on vain yksinkertaisesti lyhennetty versio aiemmasta; kohtauksia on lyhennelty alusta, lopusta ja välistä. Ilmeisesti mitään aiemmin käyttämättä jäänyttä materiaalia ei ollut, sillä esimerkiksi Bridget Fondan roolihahmo katoaa tästäkin leikkausversiosta kuin tuhka tuuleen, ilman selityksiä.

Lyhennyksistä huolimatta katselukokemus ei ole lainkaan kevyempi eikä teos ole parempi kuin aikaisempi 170-minuuttinen versio. The Godfather Coda ei siis nosta Kummisetä-trilogian päätösosaa suurempaan arvoon kuin missä se tähän mennessä on ollut. Elokuvahan ei ole huono, mutta kun vertailukohtana on kaksi elokuvahistorian suurta klassikkoa, niin siinä kilpailussa on vaikea pärjätä.


1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: Paramount Pictures
Kuvasuhde: 1,85:1
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Tekstitys: suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ikäraja: 12

Lisämateriaali: Coppolan kertoo lyhyesti uudesta leikkausversiosta.

Kuva: Kameranegatiivit on skannattu uudelleen 4K-laadulla. Värimäärittely on hyvin lähellä entistä, mutta värit toistuvat paremmin ja kylläisempinä kuin aikaisemmassa Blu-ray-julkaisussa. Kuva on jätetty paikoitellen liian teräväksi sillä seurauksella, että kuvassa on lievä saippuaoopperaefekti. 

Vain Blu-ray-tallenne.

 dvd