Tenet on kuin nykypäivän Kleopatra, upea spektaakkeli vailla sisältöä – saatavilla nyt 4K UHD- ja Blu-ray-tallenteina

a

TENET
Yhdysvallat, Iso-Britannia 2020

Ohjaus: Christopher Nolan
Käsikirjoitus: Christopher Nolan
Tuotanto: Christopher Nolan, Emma Thomas
Pääosissa: John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki

2 tuntia 30 minuuttia

Christopher Nolanin elokuvien katsojat varmasti osaavat odottaa poikkeuksellisen suuria tuotantoarvoja ja taiteenlajin parasta teknistä toteutusta, olipa sitten kyse kuvasta tai äänestä. Tenet ei ole tässä mielessä mikään poikkeus, pikemminkin se saattaa olla Nolanin elokuvista kaikkein hulppein.

Nolan ja hänen työryhmänsä näkevät vähintään yhtä paljon vaivaa elokuviensa eteen kuin Bond-filmien tekijät. Se taas kertoo kaiken oleellisen heidän tavoitteistaan: Tenet on suurelle, mahdollisimman suurelle yleisölle tehty spektaakkeli, jossa nykyajan mahdollistama teknologia tukee perinteistä ja klassista elokuvantekoa.

Tarina on tavallaan yksinkertainen, mutta se on uskomattoman monimutkaisesti ja epämääräisesti kerrottu. Tapahtumat sijoittuvat jonnekin lähitulevaisuuteen, aikaan ja paikkaan, jossa aikamatkaaminen on mahdollista. John David Washingtonin näyttelemä CIA-agentti päätyy Tenet-nimisen järjestön palkkalistoille ja alkaa selvittää, mistä eri ajassa liikkuvat salaperäiset luodit ovat peräisin.

Kaikki tämä on itsetarkoituksellisen monimutkaista, mutta sen jälkeen tilanne menee vielä vaikeammaksi: roolihahmot joutuvat kaiken aikaa selittämään katsojille uusien tietojen merkitystä, koska muuten touhusta ei ota selvää. Elokuvan loppupuolella kaikki näyttää sittenkin erittäin yksinkertaiselta ja herää kysymys, että tässäkö tämä idea oli.

Kenties Tenetin monimutkaisuus on osoitus siitä, mitä seuraa, kun kunnianhimoinen elokuvantekijä saa täysin vapaat kädet toteuttaa oman käsikirjoituksensa. Ehkä kukaan ei ole missään vaiheessa uskaltanut – tai kehdannut – esittää kysymystä siitä, mistä tämä elokuva oikein kertoo. Rohkenen silti väittää, ettei Tenet ole moniselitteinen elokuva – se on yksinkertainen juonivetoinen kertomus, jonka yksityiskohdista on vaikea ottaa selkoa. Toki tietynasteinen mystisyys on tarkoituksellistakin, kun kyseessä on tulevaisuuteen sijoittuva scifi-tarina.

Roolihahmot ovat erittäin yksiulotteisia ja ihmiset jäävät elokuvassa kaiken muun alle. Musiikki pauhaa jatkuvasti, jopa dialogikohtauksissa. Toimintakohtaukset ovat näyttäviä ja saavat varmasti kaikenlaiset katsojat innostumaan. Erityistä nannaa Tenet on kaikille meille, jotka pidämme aidoissa ympäristöissä ja fyysisissä lavasteissa kuvatuista elokuvista. Tätä ei ole kuvattu studiossa vihreätä kangasta vasten eikä muutenkaan luotu tietokoneen näytöllä. Perinteinen elokuvanteko näkyy ja tuntuu kaikessa.

Tenetiä on kuvattu kahdessa eri formaatissa, IMAX-kameralla 65 mm:n filmille ja tavallisilla kameroilla 35 mm:n filmille. Näissä taas on ollut eri kuvasuhteet, jotka vaihtuvat elokuvassa vähän väliä ja jopa kohtausten sisällä.

Tenet on vähän kuin Joseph L. Mankiewiczin Kleopatra (1963): häkellyttävä spektaakkeli, joka on puitteiltaan ja taianomaisuudeltaan kaikkea sitä, mitä kaikista taiteenlajeista vain elokuva voi olla – ja samanaikaisesti sisällöllisesti köyhä.


1tahtea1tahtea1tahtea

Katsottu ilman tekstitystä.

 

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Warner Bros., 14.12.2020
Kuvasuhde: 2,20:1/1,78:1 (vaihtelee), 2160 p 4K UHD HDR
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Tekstitys: suomi, ym.
Levyjä: 3 kpl, 4K UHD Blu-ray (elokuva) + 2K Blu-ray (elokuva) + 2K Blu-ray (bonuslevy)
Ikäraja: 16

Lisämateriaali: 75-minuuttinen dokumentti omalla Blu-ray-levyllään.

 

Tenetin 4K UHD- ja Blu-ray-tallennejulkaisuilta sopii odottaa parasta mahdollista laatua niin kuvan kuin äänen osalta... ja sitä ne myös tarjoilevat.

Kuten mainittua, huomattava osa elokuvasta on kuvattu 65-milliselle filmille, jossa on huomattavasti parempi kuvanlaatu kuin 35-millisessä filmissä. Valmiissa elokuvassa ero näkyykin – eri kuvasuhteitten lisäksi – näiden kahden filmileveyden rakeisuudessa ja tarkkuudessa.

 

ultrahdlogo dvd