karsimysjakunniabd

A BEAUTIFUL DAY IN THE NEIGHBORHOOD
Yhdysvallat 2019

Ohjaus: Marielle Heller
Käsikirjoitus: Micah Fitzerman-Blue, Noah Harpster
Tuotanto: Youree Henley, Peter Saraf, Marc Turtletaub, Leah Holzer
Pääosissa: Tom Hanks, Matthew Rhys, Chris Cooper

1 tunti 49 minuuttia

Tom Hanksin tähdittämät elokuvat ovat 1990-luvun alusta lähtien poikkeuksetta päässeet Suomessa valkokankaille, mutta nyt sekin kolmikymmenvuotinen putki on katkaistu. Marielle Hellerin ohjaama A Beautiful Day in the Neighborhood saapuu meillä suoraan Blu-ray- ja DVD-levitykseen, mikä ei ole ihme, sillä elokuva kertoo hyvin amerikkalaisen tarinan suomalaisille täysin tuntemattomasta lastenohjelman juontajasta. Ei mikään kassamagneetti ainakaan Atlantin tällä puolen.

Hanks näyttelee Fred Rogersia, joka tuli Yhdysvalloissa useammallekin sukupolvelle tutuksi ilmaisella tv-kanavalla esitetyn ohjelmansa kautta. Ohjelmassaan hän puhui lapsille kuin ihmisille, ei opettanut vaan ohjasi näitä etsimään oikeita käsittelytapoja elämässä vastaan tuleville haasteille. Rogersin ohjelmassa edes kuolema ei jäänyt vieraaksi. Rogers vaikutti vilpittömästi hyväntahtoiselta ja hyväntuuliselta ihmiseltä, mikä herättää epäilykset ainakin kyynisemmissä aikuisissa. Hellerin elokuva kertookin enemmän tästä kuin Rogersista itsestään: se on kertomus kyynistyneen toimittajan (Matthew Rhys) matkasta omien tunteittensa pariin.

Micah Fitzerman-Bluen ja Noah Harpsterin kirjoittaman elokuvan pohjana on Esquire-lehden Tom Junodin ja Rogersin kohtaaminen. Käsikirjoittajat kertovat tarinan Junodin (elokuvassa Vogelin) näkökulmasta. Eletään 1990-luvun loppua ja keski-ikäinen, juuri perheen perustanut Vogel saa tehtäväkseen kirjoittaa henkilökuvan Rogersista. Henkilö ei häntä kiinnosta ja tapaamiset sujuvat huonosti, mutta ennen pitkää Rogers ohjaa Vogelia selvittämään välit isänsä (Chris Cooper) kanssa, jotta tämä voisi aloittaa oman isyytensä puhtaalta pöydältä.

Hellerin elokuva on toki sentimentaalinen, mutta kun itse elokuvastakin paistaa sama vilpittömyys kuin Rogersin hahmosta, niin tunteilunkin mielellään hyväksyy ja siitä jopa nauttii. Hanks on loistava ja hänen kohtauksensa nostavat heti elokuvan tasoa. Rhys on hyvä, mutta hänen roolihahmonsa elämän vastoinkäymisissä ei ole mitään uutta. Kiinnostavaksi koko juttu muuttuu vain Rogersin ansiosta.

Kerronnan tyyneys näkyy myös elokuvan kuvallisessa ilmaisussa ja värimaailmassa. Roolihahmot ja näyttelijät ovat kaiken keskiössä ja niihin on panostettu enemmän kuin elokuvalliseen puoleen, joskaan ruma elokuva ei ole.

1tahtea1tahtea1tahtea


Katsottu ilman tekstitystä.

Tallennejulkaisu:
Levittäjä: Universal Sony
Kuvasuhde: 1,85:1
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, ym.
Ikäraja: 7

Lisämateriaali: poistettuja kohtauksia, pieleen menneitä ottoja ja useita dokumentteja sekä ohjaajan kommenttiraita.


dvd

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat