suspiriabd

SUSPIRIA
Italia, Yhdysvallat 2018

Ohjaus: Luca Guadagnino
Käsikirjoitus: David Kajganich
Tuotanto: Luca Guadagnino, Marco Morabito, Bradley J. Fischer, ym.
Pääosissa: Dakota Johnson, Tilda Swinton, Mia Goth

2 tuntia 32 minuuttia

Italialaisen Dario Argenton kauhuklassikon uudelleenfilmatisointi ei nyt ole ensimmäinen asia, mitä hänen maamieheltään ja kollegaltaan Luca Guadagninolta ensimmäisenä odottaisi. Nopeasti kysytyksi ohjaajaksi noussut Guadagnino löi itsensä läpi Rakkautta italialaisittain -nimisellä draamalla (2009), jota seurasivat niin ikään kehutut draamaelokuvat A Bigger Splash (2014) ja useita Oscar-ehdokkuuksia saanut Call Me by Your Name (2017). Nyt Guadagnino on tehnyt 152-minuuttisen uudelleenfilmatisoinnin Argenton 97-minuuttisesta, neljäkymmentä vuotta vanhasta genreklassikosta. Lopputulos on – kuten erot elokuvan pituuksissa antavat odottaa – erilainen kuin alkuperäinen. Itse asiassa Guadagninon Suspiria alkaa siitä, mihin Argenton Suspiria loppuu. Jatko-osa se ei silti ole.

Dakota Johnsonin näyttelemä yhdysvaltalainen, uskonnollisesta yhteisöstä pakoon vapaaseen maailmaan lähtenyt Susie saapuu Berliiniin tanssiakatemiaan. Eletään 1970-luvun loppupuolta, terrorismi kukoistaa ja Berliini on ikävä, ränsistynyt paikka. Susie ei ole tavallinen tyttö, eikä madame Blancin (Tilda Swinton) johtama tanssiakatemia ole tavallinen oppilaitos.

suspiria2018still1
Suspirian Susie etualalla (Dakota Johnson).

Susie on pitkässä punaisessa tukassaan viehättävä ilmestys ja nousee nopeasti johtajan suosioon. Hän asuu oppilaitoksen asuntolassa, samassa rakennuksessa ja on vaarassa joutua opettajakunnan uhriksi. Katsojalle kerrotaan heti elokuvan alussa, että opettajat ovat noitia – Argenton elokuvassa tämä paljastui vasta lopussa. Tanssiakatemian sisälle kätkeytyy yliluonnollinen, perverssi, sadistinen maailma, jota Guadagnino kuvaa pitkään ja hartaasti.

Uusi Suspiria ei ole mitenkään pelottava tai jännittävä elokuva, mutta se on kiehtova ja siinä on puoleensa vetävä painajaisunenomainen tunnelma. Filmille kuvatussa elokuvassa on jatkuvasti vaikuttavia kompositioita ja tilankäyttöä. Argenton elokuvan kaltainen visuaalinen ilotulitus se ei ole, mutta yksi punaiseksi värjätty jakso on mukana.

Muuten pitkälti sisätiloihin ja vieläpä yhteen rakennukseen sijoittavaan elokuvaan vaihtelua tuo yhtä laitoksen oppilaista hoitava iäkäs psykiatri, joka alkaa selvittää kadonneen tytön kertomusten todenperäisyyttä. Miesterapeutin roolissa vahvan maskin alla nähdään ja kuullaan Tilda Swinton – se on aivan ilmeistä, mutta silti Guadagnino yritti salata roolin todellisen näyttelijän henkilöllisyyden.

Elokuvassa puhutaan montaa eri kieltä ja siinä on paljon jälkiäänitettyä dialogia ja tämä kuuluu toisinaan hyvin selvästi. Tietysti se kuului myös Argenton alkuperäisessä, joka kuvattiin mykkänä ja jälkiäänitettiin kokonaisuudessaan sen ajan italialaiseen tyyliin.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Neljä dokumenttia elokuvan teosta.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony / Scanbox Entertainment
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 1,85:1
Levyjä: 1

16u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla   

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja