kurskbd

KURSK
Belgia, Luxemburg 2018

Ohjaus: Thomas Vinterberg
Käsikirjoitus: Robert Rodat
Tuotanto: Ariel Zeitoun
Pääosissa: Matthias Schoenaerts, Léa Seydoux, Colin Firth

1 tunti 57 minuuttia

Tanskalaisohjaaja Thomas Vinterberg palasi takaisin ”parrasvaloihin” mestariteoksellaan Jahti (2012), jonka jälkeen hän on tehnyt tanskalaisen Kommuunin (2016) lisäksi kaksi melko suurta englanninkielistä filmiä: Thomas Hardyn Kaukana maailman menosta -romaanin uuden filmatisoinnin ja venäläisen ydinsukellusveneen uppoamisesta kertovan Kurskin. Molempien englanninkielisten filmien pääosassa nähdään Matthias Schoenaerts, joka Kurskin tapauksessa sopii jo ulkonäöltäänkin venäläiseksi.

Mutta erityisen hyvä elokuva Kursk ei ole. Se tapahtuu faktojen puitteissa, mutta kaiken keskiössä on viimeisenä kuolleen laivan perimmäisen osaston miesten kohtalo – josta ei ole juuri mitään varmaa tietoa.  Näin ollen Kursk on tavanomaistakin tositapahtumiin pohjautuvaa elokuvaa fiktiivisempi, mutta se kuitenkin antaa toisenlaisen, inhimillisemmän näkökulman tapaukseen, jonka uutisoinnin jokainen aikalainen varmasti muistaa.

Schoenaerts näyttelee sukellusvenelaivaston upseeria Mikhailia, joka asuu yhdessä työkavereidensa ja ystäviensä kanssa massiivisessa kerrostalokompleksissa, joka ympäristöineen muistuttaa Neuvostoliiton ajoista ja on muutenkin jäänyt ajassa jälkeen. Porukka on hitsautunut tiiviisti yhteen. Mikhaililla on kotonaan raskaana oleva vaimo (Léa Seydoux) ja alle kouluikäinen poika, joka noin seitsemänkymmenen muun lapsen tavoin jää isättömäksi Kurskin upottua. Vaimo yrittää selvittää, mitä Kurskilla tapahtui ja varmistaa, että kaikki voitava tehdään tapauksen tutkimiseksi. Vaikka kaikki toivo on jo menetetty, pian käy ilmi, että laivalla saattaakin olla eloonjääneitä.

Kurskin uppoaminen ei ole tämän elokuvan kohokohta, vaan se tapahtuu jo ennen kuin puoli tuntia on elokuvasta kulunut. Pääosassa ovat eloonjääneiden elämä meren syvyyksien vankeudessa, omaisten huoli ja epätietoisuus sekä poliittinen peli, joka johtaa entistä suurempaan katastrofiin. Colin Firth näyttelee brittiläistä upseeria, joka silmä tarkkana seuraa (etäältä) venäläisten ensimmäistä suurta laivastoharjoitusta vuosikausiin. Huomattuaan ongelmat hän tarjoaa auttavan kätensä Venäjälle, joka katsoo lahjahevosta suuhun.

Schoenaertsin, Seydoux’n ja Firthin lisäksi elokuvan niminäyttelijöihin lukeutuu legendaarinen Max von Sydow, joka nähdään venäläisten merivoimien komentajana.

Elokuvan alku ja loppu on rajattu jälkituotannossa 1,66:1-kuvasuhteeseen, joka sekin on tosin scope-kuvasuhteen ”sisällä” eli käytännössä televisioruudussa se näyttää siltä kuin kyseessä olisi letterboxattu kuva. Mutta se on vain jälkikäteen tehty rajaus, jossa kompositiot ovat pielessä. Muutenkin koko ”tehokeino” on hieman lapsellinen. Vinterbergin muiden viimeaikaisten elokuvien tapaan Kurskin värimaailma on rauhallinen ja täyteläinen, mutta muuten tämänkertainen kuvakerronta ja visuaalinen ilme on aiempaa vaatimattomampaa.

Koska tekijät ovat joutuneet keksimään paljon itse, Kurksista on tullut melko tyypillinen oman lajityyppinsä tarina, jollainen on tehty paremmin jo monta kertaa. Erityisesti se tuo mieleen toisesta todellisesta venäläisen ydinsukellusveneen onnettomuudesta kertovan K-19: The Widowmakerin (2002). Kathryn Bigelow'n elokuvassa riittää omiakin ongelmia, mutta se on näyttävämpi ja vetävämpi filmi kuin Vinterbergin Kursk.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Booky.fi / Mis.Label
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 2,35:1
Levyjä: 1

16u

 

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla  

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja