viimeinenlomadvd

WONDER WHEEL
Yhdysvallat 2017

Ohjaus: Woody Allen
Käsikirjoitus: Woody Allen
Tuotanto: Letty Aronson, Erika Aronson, Edward Walson
Pääosissa: Kate Winslet, Justin Timberlake, Jim Belushi

1 tunti 37 minuuttia

82-vuotiaan Woody Allenin tuorein elokuva Wonder Wheel saattaa huonolla tuurilla jäädä myös hänen viimeisekseen, sattuneesta syystä. Ikävä kyllä Wonder Wheel jatkaa Allenin 2000- ja 2010-lukujen epätasaista linjaa ja sijoittuu laadultaan siihen heikompaan kastiin. Tietysti tälläkin kertaa Allen on käsikirjoituksessaan tehnyt hyviä oivalluksia ihmiselämästä ja ympäröivästä maailmasta, mutta nyt uudet jutut ovat vähissä. 

Tarinan kertoo Justin Timberlaken näyttelemä uimavalvoja, joka elelee 1950-luvun New Yorkin rannikolla ja haaveilee näytelmäkirjailijan urasta. Koska hän on tarinan kertoja, myös valtaosa filmin tapahtumista nähdään teatterimaisesti lavastettuina, kirjoitettuina ja näyteltyinä – nyt ei näytellä kameralle vaan viimeiselle penkkiriville. Timberlaken näyttelemä Mickey tapaa itseään vanhemman Ginnyn (Kate Winslet), joka elää melko onnetonta elämää tarjoilijana ja humalaisena väkivaltaisen Humptyn (Jim Belushi) vaimona. Sen lisäksi vielä Ginnyn nuori poika (edellistä liitosta) hakee huomiota sytyttämällä tulipaloja milloin minnekin. Mickeyn ja Ginnyn salasuhde saa Ginnyn haaveet paremmasta elämästä heräämään, mutta sitten Humptyn parikymppinen tytär Caroline (Juno Temple) ilmestyy kuvioihin. Gangsterimiehensä luota karannut Caroline on isänsä silmäterä ja pian myös Mickeyn uusin ihastus. Ginnyn ahdinko syvenee.

Allen on tottunut kirjoittamaan naisille rooleja, joissa on enemmän syvyyttä ja eloa kuin Allenin filmien mieshahmoissa. Näin on myös Wonder Wheelin kohdalla, sillä vaikka uutta ja innostavaa ei nyt ole käytännössä lainkaan, Winsletin hahmo on hyvä ja niin on roolisuorituskin. Samaa ei voi sanoa Timberlaken tai liiaksi tv-näyttelemiseen jämähtäneen Belushin roolisuorituksista. Suurin epäonnistuja on kuitenkin tällä kertaa Allen itse, joka on valinnut epätavallisen toteutustyylin ja samalla menettänyt kosketuksen yleisöön. Vittorio Storaron digitaalisena kuvaama elokuva on kauniisti valaistu ja punatukkainen Winslet on vähintään yhtä kaunis katsella kuin punertava auringonlaskukin. Mutta Allen on tehnyt Wonder Wheelistä pienen teatteriteoksen: lähes kaikki sisätilat on lavastettu teatterinäytelmän tapaan, ulkokuvia on (budjettisyistä, varmasti) hyvin vähän ja näyttelijöiden asetelmat ovat jokaisessa kohtauksessa kuin teatterista. Teatterimaisuutta korostaa myös hyvin vähäinen avustajien käyttö kohtauksissa, jotka sijoittuvat paikkoihin, jotka yleensä kuhisevat ihmisiä.

Woody Allenilta on totuttu näkemään parempaa, vaikka mestarilta alkavatkin ideat loppua. Eikä se ole ihme, kun on hän on tehnyt viimeisen liki 50:n vuoden aikana elokuvan tai kaksi per vuosi.

3tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Lyhyt katsaus elokuvan ensi-iltaan sekä Allenin muiden elokuvien trailereita.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony / Scanbox Entertainment
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: DTS 5.1
Kuva: 2,00:1
Levyjä: 1

7u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat