aghoststorybd

A GHOST STORY
Yhdysvallat 2017

Ohjaus: David Lowery
Käsikirjoitus: David Lowery
Tuotanto: Toby Halbrooks, James M. Johnston, Adam Donaghey
Pääosissa: Casey Affleck, Rooney Mara

1 tunti 32 minuuttia

David Loweryn ohjaama A Ghost Story on elokuva, jonka tarkoituksena on käsitellä ajatusta ja asiaa, jota ei voi käsitellä yhdellä ja oikealla tavalla. Loweryn itsensä käsikirjoittama elokuva kertoo elämästä ja varsinkin kuolemasta, ajasta sekä tapahtumien ja ihmiskohtaloiden toistumisesta.

Rooney Mara ja Casey Affleck, Loweryn A Texas Love Storyn (2014) päänäyttelijät, nähdään nyt samoissa maisemissa toisenlaisessa rakkaustarinassa. Nykypäivään sijoittuva, mutta kaikesta aikasidonnaisuudesta riisuttu A Ghost Story kertoo rakastuneesta nuoresta pariskunnasta, jonka tarina päättyy miehen kuolemaan auto-onnettomuudessa. Nainen jää yksin vanhaan, kolkkoon ja pieneen taloon käsittelemään suruaan. Naisen tietämättä myös hänen miehensä on paikalla – haamuna, joka on pukeutunut valkoiseen lakanaan, vaikka onkin näkymätön. Rakastettunsa tuska ei ole mitään verratuna siihen, mitä haamuksi muuttunut mies kokee.

A Ghost Storyssa ei ole kovin paljon järkeä – siinä on tunnetta. Se on abstrakti, jopa surrealistinen, äänimaailmaa ja pitkiä, viipyileviä kuvia myöten unenomainen filmi. Täyskuvana kuvattu elokuva on visuaalisesti ansiokas ja sen ”kummituskuvasto” on paikoitellen aidosti karmivaa ilman, että Lowery antaisi karmivuuteen erityisemmin aihetta. Karmivuus on kummituksessa ja kuolemassa, ei valkoisessa lakanassa. Kuvastossa on paikoitellen samaa tehokkuutta kuin Andrei Tarkovskin elokuvissa.

Koomista kyllä, Casey Affleck näyttelee valtaosan elokuvasta valkoiseen lakanaan verhoutuneena; osan elokuvasta kyseessä on sijaisnäyttelijä. Rooney Mara on hänkin mukana melko lyhyen aikaa, mutta sitäkin keskeisemmässä roolissa. A Ghost Storyssa onkin huomattavan pitkiä jaksoja, jolloin kuvissa ei nähdä kumpaakaan elokuvan kahdesta nimekkäästä näyttelijästä.

4tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Poistettu kohtaus ja kaksi dokumenttia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Kuva: 4:3 (1,33:1)
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla  kuvio kylla  

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat