thorragnarokbd

THOR: RAGNAROK
Yhdysvallat 2017

Ohjaus: Taika Waititi
Käsikirjoitus: Eric Pearson, Raig Kyle, Christopher L. Yost
Tuotanto: Kevin Feige
Pääosissa: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett

2 tuntia 10 minuuttia

Marvel Studiosin omasta tuotannosta ehdotonta parhaimmistoa edustavat Jon Favreaun ensimmäinen Iron Man (2008) ja Kenneth Branagh’n Thor (2011). Molemmat ovat myös saaneet kaksi jatko-osaa, Thorin tapauksessa Alan Taylorin kehnon Thor: The Dark Worldin (2013) ja nyt Taika Waititin Thor: Ragnarokin.

Uusiseelantilainen Waititi on jo pitkään ollut tunnettu indie-elokuvapiireissä, mutta laajempaan tietoisuuteen hän tuli vasta What We Do In the Shadows -vampyyrikomedian (2014) ja Hunt for the Wilderpeople -komedian (2016) jälkeen. Kolmas Thor-elokuva on nelikymppisen Waititin Hollywood-debyytti ja tietysti ensimmäinen suuren budjetin elokuva. Hän on suoriutunut vaativasta ja monella tavalla epäkiitollisesta tehtävästään hyvin.

Thor: Ragnarok on heti alkumetreiltä lähtien rehellinen komedia, mikä on piristävä poikkeus Marvelin tuotannossa, vaikkei yhtiö mitään erityisen vakavaa olekaan tehnyt. Waititin elokuva jatkaa ensimmäisen Iron Manin linjalla sillä idealla, että pääasia on, että katsojilla on hauskaa. Komiikkaa on lisätty muuten niin geneeriseen juoneen, joka on toistunut lukuisissa elokuvissa ennen Marvelia ja sen jälkeen jokaisessa Marvelin elokuvassa. Tälläkin kertaa sankarit nahistelevat keskenään, mutta pyrkivät yhdessä pelastamaan maailman suuremmalta pahalta. Thor (Chris Hemsworth) löytää jälleen veljensä Lokin (Tom Hiddleston) ja Hulk-Brucen (Mark Ruffalo), mutta saa vastaansa muurahaiskuningatarta muistuttavan siskonsa (Cate Blanchett hienossa vedossa).

Mahtava 180:n miljoonan dollarin budjetti on taannut nimekkään näyttelijäkaartin, runsaasti aikaa elokuvan tekoon sekä näyttävät CGI-tehosteet. Sen sijaan elokuvan yleinen visuaalinen ilme on yhtä mitäänsanomaton kuin muissakin viime vuosien Marvel-tuotannoissa – näin siitäkin huolimatta, että kuvaajana on erinomainen Javier Aguirresarobe, joka on tehnyt elokuvia Alejandro Amenabarin, Woody Allenin ja Pedro Almodóvarin kaltaisten maestrojen kanssa. Tietysti aiemmat Marvel-elokuvat rajoittavat uusien elokuvien vapautta luoda toisenlaista visuaalista maailmaa ja kerrontaa, mutta kenties rajoitteita asettaa myös elokuvan tuotantoporras. Lisäksi elokuvassa soi musiikki liki jatkuvasti.

Thor: Ragnarokissa nähdään erittäin hyvän pääosanelikon – Hemsworthin, Hiddlestonin, Ruffalon ja näyttävän Blanchettin – lisäksi Jeff Goldblum, Idris Elba, Karl Urban, Benedict Cumberbatch ja Anthony Hopkins. Elokuvan hauskimmassa kohtauksessa nähdään Waititin edellisen elokuvan tähti Sam Neill, Luke Hemsworth ja itse Matt Damon.

3tahtea


LISÄMATERIAALI:

Ohjaajan kommenttiraita, poistettuja kohtauksia, dokumentteja ja pieleen menneitä ottoja.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Disney
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: DTS-HD MA 7.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

12u

dvd blu ray

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat