mustatornibd

THE DARK TOWER
Yhdysvallat 2017

Ohjaus: Nikolaj Arcer
Käsikirjoitus: Nikolaj Arcel, Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Thomas Jensen
Tuotanto: Akiva Goldsman, Ron Hward, Erica Huggins
Pääosissa: Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor

1 tunti 35 minuuttia

Stephen Kingin 1980-luvulla aloittama romaanisarja toisessa maailmassa asuvasta lajinsa viimeisestä revolverisankariritarista päätyi valkokankaille monien vaikeuksien ja täyskäännösten jälkeen. Ron Howardin ohjaamasta jättiläisbudjetin trilogiasta tulikin tanskalaisen Nikolaj Arcerin englanninkielinen debyyttiohjaus ja verrattain halvalla tehty puolitoistatuntinen elokuva – eikä se ole juuri minkään arvoinen.

Elokuvan päähenkilö on 15-vuotiaan Tom Taylorin näyttelemä Jake, newyorkilainen poika, joka on saanut äitinsä huolestumaan kertomuksillaan unissaan näkemistä mielikuvitusolennoista. Jake itse uskoo, että hän näkee jotain, mitä oikeasti on olemassa: yksinäinen sankari (Idris Elba), joka taistelee eräänlaista pimeyden ruhtinasta (Matthew McConaughey) ja tämän armeijaa vastaan. Ennen pitkää tietysti käy ilmi, että Jake on oikeassa. Tarina, jossa eri maailmat risteävät ja erittäin korkealentoinen fantasia sekoittuu avomieliseen filosofiseen pohdiskeluun elämästä ja sen tarkoituksesta sekä menneiden aikojen klorifiointiin.

Arcer löi tietyissä piireissä itsensä läpi A Royal Affairilla (2012), parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkuuden saaneella komealla pukudraamalla. Myös Mustassa tornissa on komeita kuvia, mutta se ei tällä kertaa paljon auta. Musta torni on auttamattoman kehnosti käsikirjoitettu; ikään kuin käsikirjoituksesta olisi kuvausvaiheessa vain jätetty sivuja kuvaamatta. Puolitoistatuntisena se on poikkeuksellisen lyhyt nykypäivän scifi-toimintaelokuvaksi, mutta ei sen tarina silti kanna edes tuota mittaa.

Yhtä paljon kuin Musta torni muistuttaa sisällöltään ylipitkää tv-sarjan jaksoa, se on sellainen myös toteutukseltaan kömpeine näyttelijäsuorituksineen. Tapahtumat on jaoteltu tv-sarjan tapaan mahdollisimman moneen eri paikkaan ja lyhyisiin kohtauksiin, vauhti on koko ajan melkoinen, vaikkei oikeastaan mihinkään edetäkään. Musiikki pauhaa jatkuvasti, ja kohtaukset on sommiteltu kuin menneiden vuosikymmenten seikkailusarjoissa.

2tahtea


LISÄMATERIAALI:

Poistettuja kohtauksia, pieleen menneitä ottoja ja useita dokumentteja.

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Auro-3D
Kuva: 2,40:1
Levyjä: 1

12u

dvd blu ray

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat