thefloridaprojectbd

THE FLORIDA PROJECT
Yhdysvallat 2017

Ohjaus: Sean Baker
Käsikirjoitus: Sean Baker, Chris Bergoch
Tuotanto: Sean Baker, Chris Bergoch, Kevin Chinoy, ym.
Pääosissa: Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Willem Dafoe

1 tunti 51 minuuttia

Yhdysvaltalainen Sean Baker on ohjannut pienen budjetin indie-elokuvia jo parinkymmenen vuoden ajan, mutta läpimurtonsa hän teki vasta Tangerinella (2015). Sadallatuhannella dollarilla ja iPhonella kuvattu elokuva sai sen verran hyvän vastaanoton kriitikoilta, että Bakerin uusin elokuva on jo "peräti" kahdella miljoonalla dollarilla tuotettu The Florida Project.

Bakerin ja hänen kirjoittajakumppaninsa Chris Bergochin kynäilemä The Florida Project on toisaalta hyvin moderni elokuva, mutta sen juuret ovat 1970-luvun amerikkalaisessa elokuvassa -- niissä, joissa rehellisyys ja aitous leijui kaiken yllä. Pääasiassa se päti rikoselokuviin, mutta vaikka The Florida Projectissa rötöksiä tehdäänkin, ei se sentään rikoselokuva ole. Päähenkilö on pikkutyttö Moonee (Brooklynn Prince), joka elää nuoren yksinhuoltajaäitinsä Halleyn (Bria Vinaite) kanssa floridalaisessa motellissa lähellä Disneyn huvipuistoa. Sinne Mooneella ja Halleylla ei ole varaa mennä. Halley tekee erilaisia keikkoja -- laillisia ja laittomia -- hankkiakseen rahat vuokraan, pikaruokaan ja marihuanaan. Mooneesta on tulossa samanlainen itsepintainen, rääväsuinen ja edesvastuuton ihminen kuin äidistään, joka ei toisaalta alennu kenenkään tallottavaksi.

The Florida Project kuvaa Mooneeta ja tämän kavereita sekä äitiä yhden kesäloman ajan. Kolmannessa keskeisessä roolissa on Willem Dafoen näyttelemä motellin johtaja Bobby, jolla on sydän paikallaan. Bobbylla riittää työtä purppuranvärisen motellin asukkaiden ongelmien ja välienselvittelyjen ratkomisessa.

Bakerin elokuva on kuin dokumentti, aito ja rehellinen, vaikkakin täysin fiktiivinen. Oleellinen rooli tässä tarinassa on Bakerin kerrontatyyli: tehokkaasti leikattu elokuva on kuvattu taitavasti käsivaralta, eikä sen kuvaus ole itsetarkoituksellisen roiskivaa, vaan kamera tallentaa vain kaiken oleellisen ja mahdollisimman tehokkaasti. Loppukohtausta lukuun ottamatta elokuva on kuvattu 35:n mm:n filmille ja lisätyylittelyä on tehty värimäärittelyvaiheessa, minkä ansiosta osa kuvista muistuttaa 1950-luvun värielokuvien sävymaailmaa.

Dafoen roolisuoritus on miehen korkeatasoisen uran parhaimmistoa; 1970-luvulla tässä roolissa olisi voitu nähdä joku Robert Mitchumin kaltainen konstailematon elokuvanäyttelijä, joka osaa olla luonnollinen. Lapsinäyttelijät ovat loistavia ja Bakerin kyvyt heidän ohjaajinaan ilmeisen huikeat; Yhdysvalloissa tuntuu riittävän taitavia lapsinäyttelijöitä. Ensimmäisen näyttelijätyönsä tekevä Vinaite on hänkin – Bakerin kerronnan ja lähestymistavan ansiosta – erittäin aito, mutta tätä aitoutta auttaa myös se, ettei Vinaiteta tunneta näyttelijänä mistään. Mikäli hänen roolihahmonsa olisi pysynyt sellaisenaan ja elokuva olisi muutenkin täsmälleen samanlainen kuin nyt, mutta roolin näyttelisi joku tunnettu filmitähti, olisi lopputulos huomattavasti vähemmän aidonoloinen.

4tahtea


LISÄMATERIAALI:

Dokumentti elokuvan teosta, pieleen menneitä ottoja ja käyttämättömiä ottoja.

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony / Scanbox Entertainment
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

12u

dvd blu ray

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat