lutherdvd

LUTHER
Saksa, Yhdysvallat 2003

Ohjaus: Eric Till
Käsikirjoitus: Camille Thomasson, Bart Gavigan
Tuotanto: Brigitte Rochow, Christian P. Stehr, Alexander Thies
Pääosissa: Joseph Fiennes, Bruno Ganz, Peter Ustinov

1 tunti 59 minuuttia

Kristinuskosta maanläheisemmän ja helpommin lähestyttävän tehnyt Martin Luther (1483–1556) on kiinnostava henkilö riippumatta siitä, onko itse uskovainen vai ei. Vuonna 2003 valmistuneen Luther-elämäkertaelokuvan tekijöitä voi kiittää siitä, että he ovat käsitelleet Lutherin elämää ilman itse uskonnon tyrkyttämistä.

Kohtalaisella budjetilla tuotettu elokuva kuvaa Lutherin elämästä muutamaa eri ajanjaksoa: hänen pappisuransa alkua hyvin hätäisesti ja vailla kunnon perusteluja, sen jälkeen antaumuksella Lutherin työtä uskonnon tutkijana ja kääntäjänä ja lopuksi vielä hänen perhe-elämäänsä.

Lutherin tärkein työ – Uuden testamentin kääntäminen saksaksi ja näin ollen Rooman katolisen kirkon vallan  horjuttaminen Saksassa – on merkityksellinen yhä tänäkin päivänä ja se ansaitsee elokuvansa, mutta Luther ei ole kovin kaksinen teos. Lutherin roolissa nähtävä Joseph Fiennes on täysin vailla karismaa, toisin kuin isoveljensä, eikä nuoremmalta Fiennesiltä löydy näyttelijänlahjojakaan tällaisiin suuriin päärooleihin asti. Luther jää yksiulotteiseksi historian kirjojen hahmoksi Fiennesin roolisuorituksen sekä elottoman ohjauksen ja käsikirjoituksen takia. Sivuosaan kiinnitetty Peter Ustinov nostaa elokuvan tasoa pelkällä läsnäolollaan.

Ohjaaja Eric Tillin aiempi kokemus on tv-tuotannoista, mikä näkyy jokaisessa kuvassa ja elokuvan rytmissä; Lutherin paikka olisikin ollut nimenomaan televisiossa, ei teattereissa. Ohjaajan kyvyttömyys tehdä valkokangaselokuvaa on ilmeinen, varsinkin, kun hänellä on ollut käytössään Robert Fraissen (Rakastaja, Seitsemän vuotta Tiibetissä, Vihollinen porteilla, Ronin) tasoinen kuvaaja, joka on taitavien ohjaajien kanssa luonut hienoja filmejä.

2tahtea


LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Sandrew Metronome, maahantuoja Suomalainen elokuvakauppa
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 16:9 (1.85:1)
Levyjä: 1

12u

dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat