independencedayuusiuhkabd

INDEPENDENCE DAY: RESURGENCE
Yhdysvallat 2016

Ohjaus: Roland Emmerich
Käsikirjoitus: Roland Emmerich, Nicolas Wright, Dean Devil, James A. Woods, James Vanderbilt
Tuotanto: Roland Emmerich, Dean Devlin, Harald Kloser
Pääosissa: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman

1 tunti 59 minuuttia

Roland Emmerichin ohjaama Independence Day – maailmojen sota (1996) on yksi modernin Hollywoodin suurimmista yleisömenestyksistä ja se sai Suomessakin yli 400 000 katsojaa. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin valmistunut jatko-osa ei herättänyt läheskään yhtä suurta kiinnostusta missäänpäin maailmaa: Independence Day: Uusi uhka keräsi meillä vain noin 65 000 katsojaa.

Syitä elokuvan kehnoon yleisömenestykseen kyllä riittää. Ensinnäkään siinä ei ole yhtäkään varsinaista tähtinäyttelijää. Liam Hemsworth on tuttu Nälkäpeli-elokuvista, mutta vieläkin paremmin Chris Hemsworthin veljenä. Will Smithin saappaisiin astunutta Jessie T. Usheria tuskin kukaan tietää, kun taas Maika Monroe on tuttu vain muutamasta laadukkaasta kauhuelokuvasta. Vanhemman kaartin miehet Jeff Goldblum ja Bill Pullman ovat tuttuja jo ensimmäisestä Independence Day -elokuvasta ja monista muista filmeistä, mutta he ovat ensisijaisesti tunnettuja sivuosanäyttelijöitä, eivät vetovoimaisia filmitähtiä.

Nuorennusleikkauksen kokenut Independence Day: Uusi uhka sijoittuu ajallisesti kahdenkymmenen vuoden päähän edellisen osan tapahtumista. Vihamielisten avaruusolentojen hyökkäys maapallolle on ajanut maailman kansat rauhan kannalle. Teknologia on kehittynyt huomattavasti ja nyt Yhdysvalloilla on oma asemansa Kuussakin. Siellä omia temppujaan tekevä turhautunut hävittäjälentäjä Jake (Hemsworth) puhuu videopuheluita Valkoisessa talossa työskentelevälle heilalleen, Patricialle (Monroe), jonka isä on Yhdysvaltain entinen presidentti James Whitmore (Pullman). Whitmore on menettänyt mielenterveytensä avaruusolentojen hyökkäyksen seurauksena, mutta on vakuuttunut näiden toisten planeettojen murhamiesten paluusta. Eikä hän aivan väärässä olekaan, kuten kaikki edellä mainitut sekä nykyinen presidentti (Sela Ward), tutkija Levinson (Goldblum) ja tämän isä (Judd Hirsch) saavat huomata.

Avaruusolentojen uusi hyökkäys Maahan on entistä suurempi, näyttävämpi ja jännittävämpi – paitsi ettei se sitä ole. Kaksi- ja puolituntinen Independence Day oli erinomaista viihdettä, jossa järjellä ei ollut sijaa, mutta kaikki muu toimi loistavasti, kliseitä myöten. Ennen kaikkea Emmerichin ”mestariteos” tarjosi ennennäkemättömän loisteliaita CGI-tehosteita yhdistettynä käytännön, fyysisiin efekteihin. Nyt, kaksikymmentä vuotta myöhemmin, kaikki on tehty CGI-tekniikalla ja jälki on sen mukaista. Kuka enää jaksaa innostua geneerisestä CGI-tehosterymistelystä, jossa karismaattiset päänäyttelijät ja humoristiset päähenkilöt on korvattu mitäänsanomattomilla nuorilla näyttelijöillä ja tylsillä päähenkilöillä, jotka ovat olemassa vain siksi, että elokuvan tekijät voisivat esitellä taitojaan tietokonetehosteiden tekijöinä? Eivätkä tämän elokuvan tehosteet saati visuaalinen ilme ylipäätään ole huippuluokkaa.

Independence Day – maailmojen sodasta elokuvahistoriaan jäi kohtaus, jossa avaruusalus tuhoaa Valkoisen talon. Sen jatko-osasta historiaan ei jää mitään, koska Independence Day: Uusi uhka ei ole edes niin huono, että se pitäisi sen vuoksi muistaa. Se on ammattinsa taitavien tekijöiden ilotta ja innotta toteuttama filmi, jonka vahvuudet ovat nostalgiassa (muistikuvissa ensimmäisen osan paremmuudesta) ja Emmerichin kyvyssä kertoa tarinansa nopeasti.

2tahtea

 
LISÄMATERIAALI:

Ohjaajan kommenttiraita, poistettuja kohtauksia, pieleen menneitä ottoja ja useita dokumentteja elokuvan teosta.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Fox-Paramount
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 7.1
Kuva: 16:9 (2.39:1)
Levyjä: 1

12u

dvdblu ray

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja