saalistajatdvd

THE PROFESSIONALS
Yhdysvallat 1966

Ohjaus: Richard Brooks
Käsikirjoitus: Richard Brooks
Tuotanto: Richard Brooks
Pääosissa: Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan, Claudia Cardinale

1 tunti 53 minuuttia

Ohjaaja-tuottaja Richard Brooks oli muutaman suuren menestyselokuvan jälkeen päässyt tekemään unelmaprojektinsa, kalliin ja massiivisen Lordi Jimin (1965), jonka kehno yleisömenestys pakotti ohjaajan miettimään kaupallisempiakin aiheita. Sellaiseksi valikoitui Frank O’Rourken (Bravados) lännenromaani, jonka pohjalta Brooks valmisti 1960-luvun länkkäriklassikon Saalistajat.

Saalistajissa on paljon samanlaisia teemoja kuin John Sturgesin 7 rohkeassa miehessä (1960) ja sitä myöten myöskin Akira Kurosawan Seitsemässä samuraissa (1954). Siinä missä Sturgesin elokuvassa seitsemän revolverisankaria suostuu käytännössä ilmaiseksi suojelemaan pientä meksikolaiskylää sitä piinaavilta rosvoilta, Saalistajissa joukko revolverisankareita suostuu hyvää korvausta vastaan hakemaan rikkaan teollisuuspohatan nuoren vaimon takaisin tämän meksikolaisilta kidnappaajilta. Molemmissa filmeissä kuvataan miesten välistä ystävyyttä ja kunnioitusta sekä heidän moraalikäsityksiään ja oikeudentajuaan.

saalistajatstill1
Burt Lancaster ja Claudia Cardinale. Kuva: Columbia Pictures

Fardan (Lee Marvin) ja Ehrengard (Robert Ryan) ottavat teollisuuspohatan (Ralph Bellamy) työtarjouksen vastaan. Fardan on kovaksi keitetty entinen sotilas, joka taisteli Meksikon vallankumouksessa meksikolaisten puolella. Samassa liemessä on keitetty myös räjähde-ekspertti Dolworth (Burt Lancaster), jonka Fardan värvää joukkoonsa. Mukaan tulee myös Sharp (Woody Stroke), jousipyssynkäytön taitava jäljittäjä. Nelikko suuntaa roistoja ja murhamiehiä vilisevään polttavan kuumaan Meksikoon, josta he löytävät pohatan nuoren vaimon (Claudia Cardinale) entisen sotilastoverinsa (Jack Palance) luota. Naisen pelastaminen kymmeniä ellei satoja miehiä kuhisevasta sotilasleiristä on kaikkea muuta kuin helppoa.

Saalistajat sai kolme Oscar-ehdokkuutta, jotka kaikki olivat enemmän kuin ansaittuja: Brooks oli ehdolla ohjauksesta ja käsikirjoituksesta, Conrad L. Hall kuvauksesta. Brooks on luonut O’Rourken romaanista erittäin sisältörikkaan ja tavanomaista lännenfilmiä huomattavasti inhimillisemmän ja rehellisemmän filmin, jonka hän on suvereenisti ohjannut. Aikansa parhaimpiin kuvaajiin lukeutuneen Hallin (Lew Harper – yksityisetsivä, Kylmäverisesti, Lannistumaton Luke, Butch ja Kid – auringonlaskun ratsastajat) ja Brooksin yhteistyön tulos on huikeaa katseltavaa. Elokuvan kuvauspaikat eivät ole kovinkaan kaksisia, mutta erämaan avaruutta hyödyntävä värikylläinen laajakangaskuvaus pitävät huolen siitä, ettei näihin kivikkoihin ja hietikkoihin ehdi kyllästyä. Säveltäjä Maurice Jarre puolestaan pitää tunnelmaa yllä onnistuneella musiikillaan.

Saalistajissa on kaikkea, mitä hyvässä länkkärissä pitääkin olla: toverillisuutta, seikkailuja, jumalallisia naisia (tai tässä tapauksessa – nainen), komiikkaa ja maailman parhaimmat näyttelijät. Kaikki Brooksin, Hallin ja muiden tekijöiden työ olisi valunut hukkaan, jos näin roolihahmo- ja näyttelijäkeskeisessä olisi ollut heikommat näyttelijät. Lancasterin, Marvinin, Ryanin, Stroden, Cardinalen ja Palancen kaltaista näyttelijäkaartia ei voi moittia mistään.

tahtitahtitahtitahtitahti

 
LISÄMATERIAALI:

Lyhyt dokumentit itse elokuvasta ja sen ohjaajasta.


DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony, 2016
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 16:9 (2.35:1), väri
Levyjä: 1

16

dvd

Uusintapainoksena saatavilla vain osana Cowboy Classics Vol 1. -DVD-kokoelmaa (2016).

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat