humisevaharju1939dvd

WUTHERING HEIGHTS
Yhdysvallat 1939

Ohjaus: William Wyler
Käsikirjoitus: Charles MacArthur, Ben Hecht
Tuotanto: Samuel Goldwyn
Pääosissa: Merle Oberon, Laurence Olivier, David Niven

1 tunti 40 minuuttia

Emily Brontën Humiseva harju -klassikkoromaanin ilmestymisestä tuli tänä vuonna kuluneeksi 170 vuotta, minkä vuoksi onkin sopivaa, että teoksen tunnetuin ja arvostetuin valkokangassovitus saapuu uudelleen DVD:lle. William Wylerin ohjaama elokuvasovitus valmistui kaikkien aikojen elokuvavuonna 1939. Vuosikymmenten saatossa teos on filmattu useampaankin otteeseen, mutta Wylerin filmin vertaista ei ole syntynyt.

Yhdessä ja erikseen työskennelleiden, niin komedioista kuin draamoista ja jännäreistä tunnettujen Charles MacArthurin ja Ben Hechtin (Meidän vastaeronneitten kesken, Noiduttu, Arpinaama) käsikirjoittama Humiseva harju ottaa Brontën romaanista mehukkaimmat kohdat ja luo niistä tehokkaan reilun puolitoistatuntisen.

1800-luvun Englantiin sijoittuvassa tarinassa lumimyrskyn keskelle joutunut mies hakee yösijaa ränsistyneestä, kolkosta kartanosta. Yön aikana mies näkee kartanon pihamaalla Cathy-nimisen naisen haamun, joka kutsuu Heathcliffiä (Laurence Olivier), kartanon isäntää, luokseen. Alkaa pitkä yö, jonka aikana Heathcliffin ja Cathyn (Merle Oberon) tarina tulee vieraalle tutuksi.

Humiseva harju kertoo luokkaeroista ja eri syntyperien epätasa-arvoisuudesta romanttisesti, mutta silti vaikuttavasti. Earnshaw’n perheeseen otto- ja tallipojan välimuodoksi otettu köyhä mustalaispoika Heathcliff on pienestä saakka paljon tekemisissä Earnshaw’n Cathy-tyttären kanssa. Molemminpuolinen ihastus ja rakkaus on kuitenkin mahdotonta, eikä sitä voi ilmaista kuin kartanon ulkopuolella sijaitsevalla salaisella kohtaamispaikalla. Teini-iässä ja aikuisiän koittaessa romanssi on yhtä soutamista ja huopaamista, jossa molemminpuolisia loukkauksia ladellaan, vannotaan ikuista vihanpitoa ja sovitaan nopeasti. Suurista tunteista huolimatta romanssi ei etene, ja pian Cathyllä onkin sulhasehdokkaana Heathcliffin vastakohta: rikas, etiketin osaava pikkuviiksinen Linton (David Niven), joka on myöskin pohjattoman tylsä ihminen.

Humiseva harjun menneisyyden tapahtuvat sijoittuvat lyhyelle ajanjaksolle, mutta nykyisyys useita vuosikymmeniä myöhempään aikaan. Se on kaunis ja romanttinen tarina, joka tunteittensa osalta on myös epätavallisen aito ja kaunistelematon. Earnshaw’n Hindley-pojan (Hugh Williams) ja Heathcliffin välillä on ikuinen kauna, Cathyn ja Heatcliffin tarina on silkkaa viha–rakkaus-suhdetta, jossa rakastavaiset kilpailevat sillä, kumpi voi toista enemmän loukata.  

Ulkokuvien osalta Englannissa kuvattu Humiseva harju on hieno esimerkki Hollywood-elokuvasta: otetaan englantilainen romaani, josta kaksi yhdysvaltalaissyntyistä laatii käsikirjoituksen, jonka puolalaissyntyinen tuottaa ja saksalaissyntyinen ohjaa. Elokuvan päärooleihin palkattiin brittinäyttelijöitä, joiden roolisuoritukset ovat korkeatasoisia, mutta kaukana Olivierin ja Nivenin uran parhaimmistosta. Sen sijaan Merle Oberon panee parastaan, ja onkin intialaisessa kauneudessaan ja brittiläisessä eleganssissaan mieleenpainuva ilmestys. Olivierin suuret roolisuoritukset ja parempi ymmärrys elokuvanäyttelemistä kohtaan antoivat vielä odottaa itseään, kun taas Nivenin roolihahmo on niin yksiulotteinen, ettei hänkään sellaisesta voi ihmeitä tehdä.

Mykkäelokuvan aikakaudella ohjaajauransa aloittaneen William Wylerin tekninen osaaminen oli jo hyvissä ajoin ennen Humisevaa harjua erittäin korkealla tasolla. Wylerin ja vakiokuvaaja Gregg Tolandin luoma visuaalinen ilme on kaunis ja romantisoitu. Elokuvan alku- ja loppupuolen tunnelmalliset, haikeat jaksot yhdistyvät ongelmitta lapsuuden iloihin, teini-iän suruihin ja  aikuisuuden ankeuteen. Tuottaja Samuel Goldwynin vaatimuksesta kuvattu elokuvan viimeinen kuva ei sovi filmin tyyliin, muttei se myöskään elokuvaa pilaa.

tahtitahtitahtitahtitahti2

 
LISÄMATERIAALI:

Elokuvan traileri.


DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony, 2017
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Digital 1.0
Kuva: 4:3 (1.33:1), mustavalkoinen
Levyjä: 1

7

dvd

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat