Listen to Me Marlon (2015) [Blu-ray]

listentomemarlonbd

LISTEN TO ME MARLON
Iso-Britannia 2015

Ohjaus: Stevan Riley
Käsikirjoitus: Stevan Riley, Peter Ettedgui
Tuotanto: John Battsek, George Chignell, R. J. Cutler

1 tunti 43 minuuttia

Stevan Rileyn Listen to Me Marlon uuden vuosituhannen parhaimpia ja taatusti ainutlaatuisimpia dokumenttielokuvia, eikä sen aiheena ole mikään yhteiskunnallinen ongelma Yhdysvalloissa tai jossakin maailman syrjäisemmässä kolkassa, vaan seinähullunakin pidetty Hollywood-legenda Marlon Brando.

Rileyn elokuvan ainutlaatuisuuden takaa elokuvan tekijöiden Brandon perikunnalta käyttöönsä saama arkistomateriaali, ennen kaikkea satakunta tuntia Brandon itsensä nauhoittamia tarinoita lapsuudestaan, alkoholistiäidistään ja kovakouraisesta isästään, näyttelijäuran alusta, nuoruuden naisseikkailuista, maineesta, mammonasta ja näyttelemisestä. Dokumentti käy läpi Brandon elämän 1990-luvulle saakka ja Brandon pojan murhaoikeudenkäyntiä myöden, mutta ei kuitenkaan ole elämäkertaelokuva, vaan henkilökuva. Brandon ”salassa” pidetyt ääninauhat takaavat, että tämän dokumentin kertoja on ainutlaatuinen ja harvinaisen suorapuheinen.

Elokuva on kuvitettu arkistomateriaalilla ja vähemmässä määrin dramatisoiduilla pätkillä, mutta myöskin näyttämällä kuvaa Brandon arkistolta, josta löytyvän television kuvaruudulla näkyy Brandon 1990-luvulla digitoidut kasvot nyt uudemmala teknologialla henkiin herätettynä. Lukuun ottamatta Brandoa itseään, tästä dokumentista puuttuvat puhuvat päät ja muiden kuin Brandon itsensä ääntä kuullaan vain harvoin. Brandon ääni yhdistyy paikoitellen hyvinkin rikkaaseen visuaaliseen maailmaan ja luo elokuvaan erittäin kiehtovan, miellyttävän tunnelman.

Riley on tehnyt Brandon elämästä dokumenttielokuvan, joka yltää korkeammalle kuin yksikään Brandon elämästä kertova fiktioelokuva voisi. Tässä kun pääosan esittäjänä on Brando itse, ja hän kertoo elämästään siten, että katsoja ymmärtää häntä ja hänen tekojaan.


LISÄMATERIAALI

Kaksi puolituntista dokumenttia, toinen elokuvan teosta ja toinen digi-Brandon työstämisestä.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Universal Sony
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (1.78:1)
  Levyjä: 1

12

blu raydvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).