The Rewrite (2014) [Blu-ray]

therewrite

THE REWRITE
Yhdysvallat 2014

Ohjaus: Marc Lawrence
Käsikirjoitus: Marc Lawrence
Tuotanto: Martin Shafer, Liz Glotzer
Pääosissa: Hugh Grant, Marisa Tomei

1 tunti 46 minuuttia

Ohjaaja-käsikirjoittaja Marc Lawrence ja näyttelijä Hugh Grant ovat tehneet yhdessä neljä elokuvaa, joista The Rewrite on ensimmäinen, joka ei päässyt Suomen teattereihin. Huonosti menestyneen ja erittäin kehnon Avio-onnea Morganeiden tapaan (2009) jälkeen Lawrencen uralle on tullut viiden vuoden tauko.

Lawrencen ohjauksessa entistä laulajaakin näytellyt Grant nähdään nyt Oscar-palkittuna käsikirjoittajana, jonka ura on aallonpohjassa. Keith sai Oscarin ensimmäisestä elokuvastaan, jota seuranneet pari muuta filmiä floppasivat ja veivät miehen paitsioon. Nyt rahat ovat loppu ja Keith ottaa vastahakoisesti vastaan agenttinsa esittämän työtarjouksen ryhtyä käsikirjoituksen opettajaksi New Yorkin osavaltiossa sijaitsevaan pieneen kouluun. Lainkaan motivoitunut hän ei ole, vaan ensitöikseen aloittaa suhteen nuoren oppilaan (Bella Heathcote) kanssa. Pahoitettuaan  feministiopettajan (Allison Janney) mielen ja tavattuaan luokalleen pyrkivän Holly-nimisen yksinhuoltajaäidin (Marisa Tomei), Keith alkaa pikkuhiljaa arvostaa työtään – ja kiinnostua ikäisestään Hollysta.

The Rewrite -nimisestä elokuvasta olisi helppo vitsailla, miten se itse olisi kaivannut uudelleenkirjoittamista, mutta kyseessä on kuitenkin Lawrencen paras elokuva tähän mennessä. Päähenkilö on hyvin tutunlainen, Grant on itse näytellyt samanlaista tyyppiä Lawrencen Sävelten ja sanojen (2007) lisäksi mm. Pojassa (2002), ja tarinakin etenee tuttuja polkuja pitkin. Kuitenkin siinä missä The Rewrite on yllätyksetön, on se viihdyttävä ja toisinaan nokkelakin. Elokuvaa vievät eteenpäin Keithin yksityiselämän ongelmat – joista kerrotaan pitkin matkaa sen sijaan, että kaikki tausta kävisivät ilmi heti elokuvan alussa – sekä hänen suhteensa oppilaisiinsa. Huumoria revitään J.K. Simmonsin näyttelemän rehtorin, Janneyn näyttelemän Jane Austen -friikin ja Keithin luokalle päässeen Star Wars -fanin kustannuksella.

Grant vaikuttaa nyt entistäkin väsyneemmältä, joten Marisa Tomei varastaa show'n kliseemäisenä äitihahmona, josta Tomei tekee älykkään, nuorekkaan ja silti aikuisen. Nuorisoa edustavat roolihahmot ovat juuri niin pihalla vanhoista elokuvista kuin tämän päivän parikymppiset ja sitä nuoremmat ovat. Vaikka Lawrencen aiemmista elokuvista ei ehkä sitä kuvaa saakaan, tuntuu hänellä olevan kuitenkin hyvä maku elokuvien suhteen, sen verran monia unohdettujakin klassikoita hän nostaa esiin.

Lawrencen ohjausjäljessä ei ole mitään mieleenpainuvaa, mutta ammattitaitoisesti tehty elokuva The Rewrite joka tapauksessa on. Se jää melko pienimuotoiseksi, ilmeisesti käytettävissä ei ole ollut samanlaista rahamäärää kuin ohjaajan muutamassa aiemmassa elokuvassa.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Scanbox
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.35:1)
  Levyjä: 1

s

blu ray dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).