The Gambler (2014) [Blu-ray]

thegambler

THE GAMBLER
Yhdysvallat 2014

Ohjaus: Rupert Wyatt
Käsikirjoitus: William Monahan
Tuotanto: Irwin Winkler, Mark Wahlberg, ym.
Pääosissa: Mark Wahlberg, Brie Larson, John Goodman

1 tunti 51 minuuttia

Mark Wahlberg on uransa aikana näytellyt useissa uudelleenfilmatisoinneissa, joista Suomessa suoraan videolevitykseen joutunut The Gambler on tuorein – ja parhaimpia. Ohjaaja Rupert Wyatt saa The Gamblerissa Wahlbergista parhaat puolet esiin samaan tapaan kuin hän teki Apinoiden planeetan synty -filmissään James Francosta kiinnostavan pääosanäyttelijän.

Karel Reiszin ohjaaman ja James Tobackin käsikirjoittaman Piru pakassa -elokuvan (1974) uusioversio kertoo Wahlbergin näyttelemästä high school -professorista, Jimistä, joka on rikkaan perheen poika ja pahemman kerran koukussa uhkapeleihin. Rahaa menee satoja tuhansia, kun Jim pelaa kaikki tai ei mitään, useimmiten ei mitään -periaattella. Kun velanmaksu lähestyy, Jim joutuu turvautumaan tuttujen ja tuntemattomien apuun, mutta mikään ei suju odotetulla tavalla. Pakkaa sekoittaa entisestään Jimin oppilas, häntä puolet nuorempi Amy (Brie Larson), jolta löytyy ne kirjalliset lahjat, mitä Jimillä ei ole.

The Gamblerin juonesta ei kannata selittää sen enempää, koska elokuvan tarinan eteneminen ja Jimin ala- ja ylämäki on niin mielenkiintoista, ettei missään tapauksessa halua tietää, mitä tuleman pitää. Kun ei ole nähnyt Reiszin ohjaamaa alkuperäistä filmiä, josta nähtyjen pätkien perusteella Wyattin elokuva on melko suora uusi versio, voi nauttia The Gamblerin yllätyksellisyydestä. Äkillisiä juonenkäänteitä ei ole luvassa, kaikkea ei ole laskettu yllätyksellisyyden varaan, osa tulevasta on helposti arvattavissa, mutta Wahlberg on niin valovoimainen ja vangitseva roolissaan, että jatkuvasti on tunne siitä, että elokuvassa voi tapahtua mitä tahansa – ja tapahtuukin.

Apinoiden planeetan synnyllä, järjestyksessä toisella elokuvallaan, Wyatt osoitti olevansa visuaalisesti lahjakas, nopeatempoinen, mutta tarinankerronnan säännöt ymmärtävä ohjaaja ja tätä kuvaa The Gambler vahvistaa yhä entisestään. Elokuvassa on tyylikkyyttä, komeita jaksoja osuvasti valitun soundtrack-musiikin soidessa ja vajaa parituntinen vierähtää vaivatta. Näistä seikoista huolimatta The Gamblerin suurinta antia on Wahlbergin roolisuoritus, joka on hänen  parhaimpiaan. Sattumaa tai ei, The Gamblerin käsikirjoituksen on laatinut William Monahan, jonka kynäilemässä The Departedissa (2006) Wahlberg teki kenties uransa parhaimman roolisuorituksen.

Näyttävässä sivuosassa John Goodman tulkitsee koronkiskuria, Jessica Lange päähenkilön voimakastahtoista äitiä ja lähes yhdeksänkymppinen George Kennedy tekee yhden kohtauksen mittaisen roolin päähenkilön isoisänä.


LISÄMATERIAALI

Muutama dokumentti elokuvan teosta sekä poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Fox-Paramount
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.40:1)
  Levyjä: 1

12

blu ray dvd