lifeofcrime

LIFE OF CRIME
Yhdysvallat 2013

Ohjaus: Daniel Schechter
Käsikirjoitus: Daniel Schechter
Tuotanto: Elizabeth Destro, Jordan Kessler, ym.
Pääosissa: Jennifer Aniston, Tim Robbins, Will Forte, Mos Def

1 tunti 45 minuuttia


Idea komediasta, jossa kidnapataan jonkun puoliso ja sitten saadaankin huomata, ettei toinen puoliso olekaan halukas saamaan miestään tai vaimoaan takaisin saati maksamaan siitä lunnasrahoja, ei ole erityisen omaperäinen, mutta hyvä se kuitenkin on. Life of Crime, joka perustuu Elmore Leonardin suomentamattomaan The Switch -romaaniin (1978), on saanut syytteitä Jim Abrahamsin, Jerry Zuckerin ja David Zuckerin Pirullisia ihmisiä -komedian (1986) kopioimisesta, vaikka Leonardin romaani on sitäkin vanhempi.

Leonardin ja lähes kolmenkymmenen muun tuottajan yhteistyön avulla syntynyt The Switchin filmatisointi on saanut kehnon uuden nimen ja varmasti vain siksi, että pääosaa näyttelevä Jennifer Aniston ehti jo muutama vuosi sitten näytellä The Switch -nimisessä elokuvassa. Romaanin nimi, ”vaihto”, olisi ollut osuva moneltakin osin.

Ohjaaja Daniel Schechterin ensimmäisessä isommassa elokuvassa seurataan siis kahta kidnappausoperaation vaikeaa etenemistä. Louis (John Hawkes) ja Ordell (Mos Def) ovat suunnitelleet hyvin erään epärehellisen liikemiehen, Frankin (Tim Robbins), vaimon Mickeyn (Aniston) kidnappauksen ja ovat hyvin tietoisia siitä, että Frankilla on varaa maksaa muhkea lunnasvaatimus. Sitä he eivät kuitenkaan tiedä, että Frank on juuri kidnappauksen alla lähtenyt Bahamalle uuden naisystävänsä (Isla Fisher) kanssa aikomuksenaan jättää epärehellisin keinoin hankitut kiinteistönsä ja vaimonsa taakseen. Kaiken lisäksi kesken kidnappaamisoperaation paikalle sattuu Frankin vaimoa havitteleva viiksivallu, Marshall (Will Forte).

Life of Crimen suurin ongelma on kurvien vetäminen suoraksi. Louis'n ja Ordellin motivaatiota ei kerrota. Jos motivaattorina toimii vain raha, ei silti kerrota, miten he ovat päätyneet valitsemaan juuri Frankin kiristyksensä kohteeksi. Frankilla ja Mickeylla on poika, joka on elokuvan alkupuolella mukana melko suuressakin osassa, mutta ennen kidnappausta ja tarinan vauhtiinpääsyä hänet ehditäänkin sopivasti lähettää isovanhempien luo. Marshallin hahmoa ei hyödynnetä mitenkään, tämä vain pitää huolen siitä, ettei häntä voida mitenkään sotkea kidnappaamiseen sen sijaan, että hän lähtisi pelastamaan ihastuksenkohdettaan.

Louis'n ja Ordellin rikoskumppanista (Mark Boone Junior) taas kerrotaan melkeinpä riittävästi. Hän on uusnatsi, natsirekvisiittaa keräilevä sekopää, jonka viha tummaihoisia kohtaan selitetään nopeasti. Ordellia hän ei kuitenkaan vihaa, vaikka tämäkin on musta. Sen sijaan juutalaisia kylläkin, mutta sitä ei taas selitetä sen yhdenkään sanan vertaa, vaikka se olisi paljon oleellisempaa, sillä Louis ja Ordell väittävät Frankin ja Mickeyn olevan juutalaisia saadakseen hänet mukaan juoneen.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1970-luvulle, jolloin Leonardin romaanikin ilmestyi. Pääasiassa sisätiloissa tapahtuvalle, reilulla kymmenellä miljoonalla dollarilla tuotetulle elokuvalle se toki sopii, sillä ulkona tehtävissä kuvauksissa lavastuskustannukset olisivat olleet liian korkeat. Nyt on ollut varaa kuvata ulkona vain pieniä alueita.

Käsikirjoituksen lukuisista puutteista huolimatta Schechter on saanut filmin kulkemaan melko mukavasti ja onnistunut tekemään ainakin yhden kerran viihdyttävän elokuvan. Suurin kiitos tästä kuuluu sen näyttelijöille: ei niinkään aina samanlaiselle, mutta ei milloinkaan erityisen hyvälle Anistonille, vaan eritoten Hawkesille ja hänen jälkeensä niin Fortelle, Boone Juniorille, Fisherille kuin Mos Defillekin. Robbins on takuuvarma näyttelijä, tässä roolissa kaukana parhaasta terästään, mutta tekee roolinsa kaltaisensa ammattilaisen tavoin.

tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Dokumentti elokuvan teosta.

 

BLU-RAY-JULKAISU

Julkaisija: Scanbox Vision
Tekstitys: Suomi, tanska, ruotsi, norja
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, DD 5.1
Kuva: 16:9 (2.35:1)
Levyjä: 1

12

Ensi-illat

Keskiviikko 16.1.

ironsky2juliste2

Perjantai 18.1.

glassjuliste2 greenbookjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

ironsky2juliste2 aurorajuliste olliverhawkjuliste ristorappaajajapullistelijajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909