Vihoviimeiset erämaalinnakkeen sankarit (1977)

vihoviimeiseteramaalinnakkeensankarit

THE LAST REMAKE OF BEAU GESTE
Yhdysvallat 1977

Ohjaus: Marty Feldman
Käsikirjoitus: Marty Feldman, Chris Allen
Tuotanto: William S. Gilmore
Pääosissa: Marty Feldman, Michael York, Ann-Margret

1 tunti 21 minuuttia


Percival Christopher Wrenin
romaani Saharan sissit (1926) filmattiin ensimmäisen kerran jo mykkäelokuvan aikaan, mutta teoksen kuuluisin filmatisointi on William A. Wellmanin vuonna 1936 ohjaama Erämaalinnakkeen sankarit, jossa päärooleissa nähdään Gary Cooper ja Ray Milland. Aiheen seitsemäs filmatisointi on Marty Feldmanin ohjaama ja tähdittämä Vihoviimeiset erämaalinnakkeen sankarit, joka nimensä mukaisesti on yhä viimeinen aiheen elokuvasovitus.

Feldmanin esikoisohjauksen huumori on montypython- ja melbrooksmaista; filmin henkilöhahmot tietävät itsekin olevan vain elokuvahahmoja. Feldmanin ja Chris Allenin käsikirjoittamassa parodiaversiossa muutamia juonen yksityiskohtia käännetään päälaelleen, mutta perusidea on sama. Rikas ja menestyt sotahullu upseeri pettyy, kun hänen vaimonsa synnyttääkin tyttären. Sir Hector (Trevor Howard) on kuitenkin päättänyt, että hänen pojastaan tulee sankari, joten hän hankkii itselleen pojan orpokodista, jossa ei kyltin mukaan ole ostopakkoa. Ottoisältään nimen Beau Geste (Michael York) saaneen sankarillisen ja komean pojan kaksoisveli on kaikkea muuta kuin sankarillinen tai komea; suuri- ja kierosilmäinen hölmö, mutta harmiton ja mukava kaveri.

Kun pojat varttuvat aikuisiksi, Sir Hector ottaa itselleen nuoren ja hyvännäköisen uuden vaimon (Ann-Margret), jonka seitsemän aikaisempaa aviomiestä ovat kuolleet. Syy selviää Sir Hectorille hääyönä. Sir Hectorin tehdessä kuolemaa, Flavia päättää myydä suvun erittäin kallisarvoisen jalokiven, mutta ennen kuin hän ehtii sen tehdä, jalokivi katoaa. Samana iltana Beau matkaa Pohjois-Afrikkaan ja liittyy muukalaislegioonaan. Saadakseen kiven takaisin, Flavia johdattaa Digby-veljen tämän perään.

Vihoviimeiset erämaalinnakkeen sankarit -elokuvan ainoa tarkoitus on tehdä hyväntahtoista pilaa sekä romaanin aikaisemmista filmatisoinneista että vanhojen Hollywood-filmien kliseistä ylipäätään. Sitä Feldmanin elokuva ei tee erityisen kekseliäästi, mutta elokuvan tunnelma on niin rento ja näyttelijät niin hyvin leikissä mukana, ettei elokuvasta voi kuin nauttia.

Kuten Richard Lesterin kahdessa Muskettisoturi-filmissäkin, ei Michael York ole pääroolistaan huolimatta elokuvan paras näyttelijä eikä näyttele kiinnostavinta hahmoa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Feldman on koomikonkyvyiltään aivan toista luokkaa, mutta häntäkin suuremman vaikutuksen tekevät Trevor Howard, Ann-Margret ja eritoten Peter Ustinov, joka näyttelee kovia kokenutta muukalaislegioonan upseeria. Ustinov ei ollut ainoastaan loistava draamanäyttelijä, vaan myös yksi kaikkien aikojen parhaimmista koomikoista.

tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Trailereita.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: Future Film
  Tekstitys: Suomi, tanska, ruotsi, norja
  Ääni: Dolby Digital Monomix
  Kuva: 16:9 (1.85:1)
  Levyjä: 1

7

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).