Superman II (1980) [Blu-ray]

superman2

SUPERMAN II
Yhdysvallat / Iso-Britannia 1980

Ohjaus: Richard Lester, (Richard Donner)
Käsikirjoitus: Mario Puzo, David Newman, Leslie Newman
Tuotanto: Pierre Spengler
Pääosissa: Christopher Reeve, Margot Kidder, Terence Stamp, Gene Hackman

2 tuntia 7 minuuttia


Richard Donnerin ohjaaman Supermanin jatko-osaa kuvattiin samaan aikaan ensimmäisen osan kanssa, mutta ennen kuin kaikki jatko-osan materiaali saatiin kuvattua, Donner sai luvan keskittyä vain ensimmäisen osan valmiiksi saattamiseen. Kun jatko-osan pariin sittemmin palattiin, Donner korvattiin Richard Lesterillä, täysin erityyppisellä ohjaajalla, joka kuvasi valtaosan elokuvasta uudelleen.

Lesterin myötä Superman II:sta tuli edeltäjäänsäkin koomisempi, mutta monin paikoin slapstick-huumori on noussut kaikkea muuta tärkeämmäksi. Lesterin elokuva ei ole lainkaan niin yhtenäinen ja eheä kuin Donnerin ohjaama ensimmäinen osa, dramaturgia ontuu ja koko elokuvan henki on tuntuvasti heikompi, vähemmän viettävä kuin ensimmäisen osan. Lesterin ja Donnerin eron huomaa parhaiten siinä, ettei Lester tee kauniita kuvia ja on tyytynyt kuvaamaan elokuvansa siellä, missä helpointa on – eli studiossa.

superman11t superman12t

Jo elokuvan alku antaa odottaa edeltäjää heikompaa filmiä; ensimmäisestä osasta käytetään materiaalia kerrottaessa uudelleen tarina Krypton-planeetan kohtalosta. Terence Stampin näyttelemä Kenraali Zod ja pari tämän apuria ovat tällä kertaa elokuvan roistoja, vaikka Gene Hackmanin näyttelemä Lex Luthorkin on mukana. Stampin shakespearelainen Zod ei ole lainkaan niin kiinnostava hahmo kuin Luthor, Stamp ei ole niin hyvä näyttelijä kuin Hackman, eikä Zod ole tippaakaan hauska. Sellaisen roiston valitsi Lester elokuvaansa, jonka on muuten pannut pelkäksi leikiksi. Ensimmäinenkin filmi oli komedia, mutta se oli sentään vaivalla ja huolella tehty. Jatko-osan parasta antia ovat jälleen erinomaisesti yhteen pelaavat Christopher Reeve ja Margot Kidder sekä Hackman ja päätoimittaja Perry Whitea näyttelevä Jackie Cooper.

tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Tuottajien kommenttiraita, alkuperäinen making of -dokumentti, poistettu kohtaus, vanhoja Teräsmies-piirrettyjä sekä traileri.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Warner Bros.
  Tekstitys: Suomi, tanska, ruotsi, norja, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.40:1), mv
  Levyjä: 1

12

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).