Filth (2013) [Blu-ray]

filth

FILTH
Iso-Britannia 2013

Ohjaus: Jon S. Baird
Käsikirjoitus: Jon S. Baird
Tuotanto: Jon S. Baird, Mark Amin, James McAvoy, ym.
Pääosissa: James McAvoy, Eddie Marsan, Imogen Poots

1 tunti 37 minuuttia


Danny Boylen
Trainspotting (1996) oli yksi vuosikymmenensä parhaimmista elokuvista – raju ja anteeksipyytelemätön. Nämä piirteet löytyvät myös Jon S. Bairdin Filthistä, joka perustuu Trainspotting-romaanin kirjoittaneen Irvine Welshin (s. 1958) romaaniin.

Bairdin myös valkokankaalle sovittama elokuva seuraa James McAvoyn näyttelemän skottipoliisi Brucen edesottamuksia. Vaimostaan ja lapsestaan erille joutunut Bruce on aktiivinen huumeidenkäyttäjä ja pillerinpopsija, jonka pinna on hyvin lyhyt ja ulosanti törkeää. Toisinaan hän kuitenkin löytää inhimillisen puolensa, mutta vain hetkeksi ja tiettyjen ihmisten seurassa.

Bruce tavoittelee keinolla millä hyvänsä ylennystä, jonka saadakseen hän on valmis huijaamaan samaa pestiä tavoittelevia työtovereita (mm. Imogen Poots ja Jamie Bell). Ylennyksen kannalta tärkeä tehtävä, japanilaisen opiskelijan ryöstömurhan tutkiminen uskotaan Brucelle. Sitä hän ei ota erityisen vakavasti ja viimeistään tästä alkaa lopullinen syöksykierre, joka ei voi päättyä hyvin.

McAvoy tekee erinomaista työtä näkyjä näkevän ja ääniä kuulevan, täydellisen vastenmielisen Brucen roolissa. Jokaisessa kohtauksessa ja melkeinpä kaikissa kuvissakin mukana oleva McAvoy on kovaääninen ja -otteinen poliisi, joka ehkä tietämättäänkin kuuluu rikollisten alimpaan sakkiin. Kontrastia Brucen hulluudelle tuo yleensä roistojen roolissa nähtävän Eddie Marsanin hauska roolisuoritus tämän nahjusmaisena ”ystävänä” sekä omalaatuinen, mutta korrektisti käyttäytyvä poliisipäällikkö (John Sessions).

Bairdin elokuvassa Skotlanti ei ole juuri sen nätimpi paikka kuin Boyn Trainspottingissakaan. Bairdin elokuvan nopea rytmi ei vähennä kohtausten voimakkuutta, pikemminkin päinvastoin. Tekniseltä puolelta on mainittava myös, että elokuvan jälkiäänitetyt tehosteäänet ovat suomalaista käsialaa.


LISÄMATERIAALI

Bairdin ja McAvoyn haastattelut sekä markkinointikäyttöön tehtyjä pätkiä elokuvasta.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Future Film
  Tekstitys: Suomi, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, DD 5.1
  Kuva: 16:9 (2.35:1)
  Levyjä: 2 (Blu-ray + DVD)

16

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).