superhulttio

THE JERK
Yhdysvallat 1979

Ohjaus: Carl Reiner
Käsikirjoitus: Steve Martin, Carl Gottlieb, Michael Elias
Tuotanto: William E. McEuen, David V. Picker
Pääosissa: Steve Martin, Bernadette Peters, Shithead

1 tunti 33 minuuttia

Superhulttiossa 34-vuotias Steve Martin nähtiin ensimmäistä kertaa pääroolissa valkokankaalla. Nyt, 35 vuotta myöhemmin, Superhulttio on edelleen Martinin parhaimpia saavutuksia yhdessä Kuollut mies ei palttoota kaipaa -elokuvan (1982) kanssa. Yhteistä näille kahdelle filmille on Martinin lisäksi ohjaaja Carl Reiner, joka ohjasi periaatteessa kaikki Martinin laatukomediat.

Martinin kumppaneineen kirjoittaman elokuvan alussa tavataan Navin Jackson (Martin), losangelesissa asusteleva koditon puliukko, jonka älynlahjojen vaatimattomuutta kuvastaa jo hänen äänensäkin. Pian hän alkaa kertoa tarinaansa, joka alkaa Yhdysvaltain eteläosista, missä Navin eli rakastavassa adoptioperheessä. Koko ikänsä Navin on asunut mustaihoisten perheessä, joten hän myös käyttäytyy samankaltaisesti heidän kanssaan ja edustaa samoja arvoja. Kun Navin eräänä iltana kuulee radiosta jazzia, hän kokee valaistumisen ja päättää lähteä suuren maailmaan kultaa vuolemaan. Siinä hän monien mutkien kautta onnistuukin – ja tietysti lopulta myös menettää kaiken, eihän hän muuten puliukkona olisi.

Superhulttiossa on monia ikimuistoisia vitsejä, joita on aivan turha kertoa arvostelussa filmin juonta kuvatessaan. Elokuva on jatkuva vitsien sarja, mutta hauskuuden ohella sen päähenkilö myöskin kehittyy pikkuhiljaa täydellisestä idiootista ”vain” hölmöläiseksi. Sen lisäksi vieläpä kerrotaan hauskasti ja osuvasti siitä, että mustaihoiset ovat luonnostaan erilaisempia kuin valkoihoiset ja päinvastoin, joten kummankaan on turha matkia toisiaan. Tummaihoisia elokuva ei millään lailla pilkkaa, pikemminkin näyttää nämä kyseiset yksilöt huomattavasti empaattisempina ja rakastavampina yksilöinä kuin parempiosaiset valkoihoiset.

Pääasiassa kaunistelemattomia ulkokuvia käyttävän Reinerin ohjausjälki on edelleen raikas ja tärkeässä osassa siinä, että Superhulttio on kestänyt aikaa erinomaisen hyvin. Tietysti sen tarina ja teematkin ovat ajattomia, eikä luontainen huumori huonone vanhetessaan, kuten eivät elokuvan monet hauskat roolisuorituksetkaan.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Universal Sony
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (1.85:1)
  Levyjä: 1

12

Ensi-illat

Keskiviikko 16.1.

ironsky2juliste2

Perjantai 18.1.

glassjuliste2 greenbookjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

ironsky2juliste2 aurorajuliste olliverhawkjuliste ristorappaajajapullistelijajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909