Empire State (2013) [Blu-ray]

empirestate

EMPIRE STATE
Yhdysvallat 2013

Ohjaus: Dito Montiel
Käsikirjoitus: Adam Mazer
Tuotanto: Randall Emmett, George Furla, ym.
Pääosissa: Liam Hemsworth, Dwayne Johnson

1 tunti 33 minuuttia


Keskinkertaisen Queens – kovat korttelit- ja surkean The Son of No One -elokuvat ohjanneen Dito Montielin uusi filmi meni suoraan videolevitykseen valtaosassa maista, niin myös Yhdysvalloissa ja Suomessakin. Empire State on kuitenkin ohjaajan kahta mainittua filmiä huomattavasti parempaa viihdettä, eikä siitä ole sen enempää yritetty tehdäkään.

Aikaisemmin kaksi kehuttua elokuvaa, Billy Rayn Breacherin ja Barry Levinsonin TV-filmin You Don't Know Jack, kirjoittaneen Adam Mazerin käsikirjoitus pohjautuu tositapahtumiin 1980-luvun alun New Yorkissa. Epäonninen nuorimies, Chris (Liam Hemsworth), pyrkii poliisikouluun, mutta ei pääse edes valintakokeisiin rikosrekisterinsä takia. Joitakin vuosia aikaisemmin hän on jäänyt kiinni marihuanan hallussapidosta, kiitos luuserikaverinsa Eddien (Michael Angarano). Kun ovet poliisikouluun eivät avaudu, Chris menee töihin yövartijaksi rahankuljetusliikkeen varikolle, jossa varastaminen on tehty aivan liian helpoksi. Pian Chrisillä on kädet täynnä töitä estää sekä omat ryöstöhalut että tuttaviensa ryöstöyritykset, kun poliisikin (Dwayne Johnson) on jo kiinnostunut varikon värikkäästä elämästä.

Empire State tuo toivottua vaihtelua tämäntyyppisiin kertomuksiin olemalla lähes täysi vastakohta Rio Bravon ja sen innoittaman Hyökkäys poliisiasemalle -filmin kaltaisille teoksille. Empire Staten päähenkilö ei ole sankari, joka yksinään pelkkä haulikko tai revolveri apunaan pitäisi roistot poissa rahasaaliin luota siksi, kunnes apujoukot saapuvat. Sen sijaan päähenkilö on mies, josta tilaisuus tekee varkaan. Hän on itsekin valmis ryöstämään pienen summan, jonka jälkeen nälkä kasvaa ja suuren puhalluksen suunnittelu alkaa.

Montielin elokuvan pieni budjetti näkyy melko rajattuina tapahtumapaikkoina, vaikka ohjaaja onkin tehnyt muutamia spikeleemaisia kuvia 1980-luvun New Yorkista ja sen erilaisista asukkaista. Toinen päähenkilö, luuseri Eddie, on kävelevä klisee ja juuri siitä syystä kiinnostavampi kuin kiiltokuvapoikamainen Chris. Dwayne Johnsonin näyttelemällä poliisilla on hauskaa itsekseen.

Empire State on sisällöltään juuri sitä, miltä se näyttääkin: suoraan videolla julkaistu toimintaelokuva, ts. kertakatseluun kelpaavaa ajanvietettä, joka viehättää, vaikka onkin hyvin paljon velkaa esikuvilleen.

tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Kaksi dokumenttia elokuvan tekoon liittyen.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Scanbox Vision
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.35:1), väri
  Levyjä: 1

16

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).